Με εκλογικά... κάλαντα οι γιορτές για τη ΝΔ

Με εκλογικά... κάλαντα οι γιορτές για τη ΝΔ

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Και όμως υπάρχει! Ημερομηνία εκλογών στη ΝΔ! Μόνο που η μακρά προεκλογική περίοδος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγει και σε μία μακρά εκλογική διαδικασία. Για την οποία χαριτολογώντας θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα ξεκινήσει το 2015 και θα ολοκληρωθεί το 2016. Mε τους διεκδικητές που θα προκύψουν από τις κάλπες της 20ης Δεκεμβρίου να πρέπει, κατά πάσα πιθανότητα, να περιμένουν πέραν της Πρωτοχρονιάς, ως τις 10 Ιανουαρίου, για να μάθουν ποιος από τους δύο θα κερδίσει το... φλουρί της ηγεσίας της ΝΔ.

Λόγοι τεχνικοί, αλλά και πολιτικοί είναι που επέβαλλαν να μεσολαβήσουν τρεις ολόκληρες εβδομάδες από τον πρώτο μέχρι τον δεύτερο γύρο. Οι τεχνικοί δεν επέτρεψαν να υλοποιηθεί ο πολιτικός στόχος που είχε τεθεί εξαρχής μετά το φιάσκο της 22ης Νοεμβρίου για εκλογές στις 13 Δεκεμβρίου. Και πολιτικοί λόγοι δεν άφηναν κανένα περιθώριο για διεξαγωγή εκλογών μετά τις 20 Δεκεμβρίου που αποτελούσε και την τελευταία διαθέσιμη ημερομηνία εντός του τρέχοντος έτους, καθώς μετά ξεκινά η εορταστική περίοδος. Ακόμη περισσότερο όταν η πλευρά του Απόστολου Τζιτζικώστα εμφανίστηκε και την Τετάρτη αμετακίνητη από την άποψη ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν το ταχύτερο και σε καμία περίπτωση να μετατεθούν για τις αρχές του 2016.

Από τη στιγμή λοιπόν που και η Vodafone προσδιόρισε ως εφικτή ημερομηνία την 19η Δεκεμβρίου, ενώ η δεύτερη ενδιαφερόμενη εταιρεία φέρεται να έχει αποδεχτεί ως εφικτή ακόμη και την 13η Δεκεμβρίου, η ΚΕΦΕ προχώρησε την Τετάρτη στον καθορισμό ημερομηνίας εκλογών.  Η ΝΔ κατέληξε σε αυτή τη συμβιβαστική λύση με στόχο να μην ρισκάρει αφενός ένα νέο φιάσκο στήνοντας κάλπες στις 13 Δεκεμβρίου χωρίς εγγυήσεις 100% επιτυχίας, αλλά και να μην υποστεί αφετέρου τις συνέπειες μίας μετάθεσης των εκλογών στο νέο έτος.

Διότι με το επιβαρυμένο κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν μία παραδοχή αδυναμίας να στηθούν οι κάλπες εντός του 2015 θα γινόταν δεκτή ως αποτέλεσμα αντικειμενικών τεχνικών δυσκολιών. Τουναντίον θα αποτελούσε το έναυσμα για ένα νέο γύρο εσωστρέφειας που μπορεί και να δοκίμαζε την συνοχή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπό άλλες συνθήκες πηγή έντονης ανησυχίας θα αποτελούσε και το τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου. Αλλά πρόκειται για την περίοδο των εορτών και το μόνο βέβαιο είναι ότι η ελληνική κοινωνία θα έχει άλλα πράγματα να ασχολείται από την εσωκομματική κούρσα και τα εκλογικά κάλαντα στη ΝΔ. Αφήστε που ευελπιστείται ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων θα κάνει το θαύμα του και θα επηρεάσει και τους δύο τελικούς διεκδικητές, όποιοι και αν είναι, ώστε να αποφύγουν στο διάστημα αυτό την ακραία πόλωση και τις προσωπικές επιθέσεις που μπορεί να αποβούν τραυματικές για την επόμενη ημέρα της ΝΔ. 

Το κλίμα μεταξύ των υποψηφίων δεν είναι ούτως ή άλλως το καλύτερο και αυτό διεφάνη καθαρά τα τελευταία 24ωρα. Η απόσταση που χωρίζει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη από τους άλλους τρεις, ευδιάκριτη ούτως ή άλλως εδώ και καιρό, επιβεβαιώθηκε όχι μόνο από τη νέα απουσία του από μία ακόμη συνεδρίαση της ΚΟ, αλλά κυρίως από τη δημόσια παραδοχή του ότι εμπιστεύεται τον μεταβατικό Πρόεδρο της ΝΔ, Γιάννη Πλακιωτάκη περισσότερο από τους τρεις συνυποψήφιους. Όσο  για τον εκπρόσωπό του στην ΚΕΦΕ δεν παρέστη ούτε στην συνεδρίαση της Τετάρτης και εκείνο που διαμηνύεται επί της ουσίας από την πλευρά του πρώην μεταβατικού Προέδρου της ΝΔ είναι ότι δεν εμπλέκεται πλέον στα διαδικαστικά, αλλά οι αποφάσεις ανήκουν σε όσους συμμετέχουν, όπως και η ευθύνη.

Σε σχέση με τη διαδικασία των εκλογών ανοιχτό έχει παραμείνει το εάν οι ψηφοφόροι του επαναληπτικού γύρου θα είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν στο ίδιο εκλογικό τμήμα που  θα έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα στον α'' γύρο.

Αυτό προβλέπεται  μέχρι σήμερα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η πλευρά του Απόστολου Τζιτζικώστα, με αφορμή τις μετακινήσεις που γίνονται λόγω της εορταστικής περιόδου, πρότεινε στην ΚΕΦΕ όσοι ψηφίσουν στις 20 Δεκεμβρίου να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις 10 Ιανουαρίου και σε διαφορετικό εκλογικό τμήμα.  Η Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου σήμερα Πέμπτη  για να καθορίσει τις περαιτέρω λεπτομέρειες της εκλογικής διαδικασίας.

Διαβάστε ακόμα:

- Οριστικά στις 20 Δεκεμβρίου οι εκλογές στη Νέα Δημοκρατία