Συνεδριάζει την Πέμπτη η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Συνεδριάζει την Πέμπτη η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Ορίστηκε τελικά η περιβόητη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την ερχόμενη Πέμπτη στις 11 το πρωί. Σύμφωνα με την σχετική απόφαση η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα ο υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος και ο αναπληρωτής του Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έχουν προσκληθεί από την πρόεδρο της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου για να ενημερώσουν «κατόπιν αιτημάτων των μελών της, για θέματα Δικαιοσύνης».

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ήδη από χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος με ερώτησή του ζήτησε από τον κ. Παρασκευόπουλο να εγείρει πειθαρχική αγωγή, με βάση το άρθρο 91 του Συντάγματος, κατά της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου. Εξάλλου, λίγες μέρες νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει με επιστολή του την κλήση στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τόσο του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου αλλά και του αναπληρωτή, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, μετά και τα γεγονότα που αφορούν την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου. Όπως υπογράμμιζε, έχει «προκληθεί βαθύτατη ανησυχία για το επίπεδο προστασίας της εξωτερικής και κυρίως της εσωτερικής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης».

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι την ερχόμενη Τρίτη θα διεξαχθεί και η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την Δικαιοσύνη. Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προαναγγείλει αποκαλύψεις, με την γραμματέα της ΚΟ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου να τονίζει χθες ότι «υπάρχουν αρκετά σοβαρά θέμα που μπορεί να προκαλέσουν εξελίξεις». Η ίδια μίλησε για «παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη από προηγούμενες ηγεσίες», ενώ  έκανε λόγο για φακέλους και στοιχεία, τα οποία τις επόμενες ημέρες θα δοθούν και στους βουλευτές της πλειοψηφίας.

Σε ερώτηση για το αν είναι γνωστές οι υποθέσεις, η κυρία Θεοπεφτάτου απάντησε ότι πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν γνωστά πρόσωπα και οι οποίες δεν έχουν ακουστεί. «Υπάρχουν αρχεία και πολλά στοιχεία», κατέληξε.

Αλέξανδρος Διαμάντης