Με αυτά τα λεφτά θα αγοράζατε τότε 80 διαμερίσματα στην Κυψέλη

Με αυτά τα λεφτά θα αγοράζατε τότε 80 διαμερίσματα στην Κυψέλη

Η κατασκευαστική εταιρεία της οικογένειας Τσίπρα είχε στον ισολογισμό του 1973 ανεκτέλεστο υπόλοιπο 394.000.000 δραχμών. Ένα αρχοντικό διαμέρισμα στην Κυψέλη, εκεί που γυρίστηκε η θρυλική ταινία “τα ρεμάλια της Φωκίωνος Νέγρη” πουλιόταν περί τις 400.000 δραχμές. Σαν να λέμε, δηλαδή, ότι η εταιρεία είχε ανεκτέλεστο υπόλοιπο ίσο με την τότε εμπορική αξία 1.000 διαμερισμάτων στην Κυψέλη. Και κέρδη 31 εκατομμυρίων δραχμών σε μία τριετία, όσο άξιζαν και 80 διαμερίσματα στην Κυψέλη.

Η οικογένεια Τσίπρα ήταν μια οικογένεια ευκατάστατων ανθρώπων. Κάποτε ήταν αριστεροί και έπειτα – επί χούντας- προσαρμόστηκαν με τα δεδομένα της εποχής. Δεν θα μπορούσαν να είναι κατασκευαστές και να κρύβουν αντιστασιακούς στα υπόγεια του σπιτιού τους. Για να μην κοροϊδευόμαστε, η χούντα δεν συνάντησε την αντίσταση που περιέγραψαν όσοι χρίστηκαν στην συνέχεια αντιστασιακοί και έκτισαν πολιτικές καριέρες πάνω σε αυτό.

Από την άλλη πλευρά, η οικογένεια του κ. Τσίπρα δεν ήταν απλά κάποιοι τυχαίοι κατασκευαστές. Αλλά μεγάλοι κατασκευαστές που συνεργάστηκαν με το καθεστώς. Θα μπορούσαν να κτίζουν μόνο πολυκατοικίες. Ήταν επιλογή τους να έχουν διαπλοκή με το κράτος. Για να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, τα πράγματα, η οικογένεια Τσίπρα έκανε περιουσία επί Χούντας. Όχι γιατί ήταν απλά και μόνο επιχειρηματίες, αλλά διότι συνεργάστηκαν με το καθεστώς. Δεν πουλούσαν οδοντόκρεμες, αναλάμβαναν δημόσια έργα με την υπογραφή του Παπαδόπουλου και των υπουργών του. Σκεφτείτε μία εταιρεία να βγάζει σήμερα κέρδη σε μια χρονιά που να ισοδυναμούν με την αξία 80 μεγάλων διαμερισμάτων στο Μαρούσι. Η Κυψέλη δεν ήταν τότε αυτό που είναι σήμερα. Ήταν μία συνοικία της ... καλής κοινωνίας της εποχής εκείνης.

Και τι σχέση έχει αυτό με τον Αλέξη Τσίπρα; Όση σχέση έχουν οι αναφορές του κ. Τσίπρα στον κ. Μητσοτάκη περί ελίτ. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε ποτέ την οικογενειακή του καταγωγή. Αν και η οικογένεια Μητσοτάκη δεν έκανε τα χρήματά της επί χούντας! Θα θυμάστε πόσο λοιδορήθηκε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης όταν αναφέρθηκε στην εξορία της οικογένειάς του στην διάρκεια της δικτατορίας. Τότε δεν υπήρχε η αντίστοιχη ευαισθησία από διαφόρους που σήμερα ανησυχούν για το που μπορεί να φτάσει η πολιτική αντιπαράθεση. Τότε δεν απειλήθηκε η αισθητική διαφόρων δημοσιολόγων. Όταν το παρακράτος του Μαξίμου κτυπάει κάτω από την ζώνη την οικογένεια του κ. Μητσοτάκη, τότε είναι απλά Δευτέρα ή Τρίτη. Άκουγα το πρωί μία κυρία στο ραδιόφωνο να αναρωτιέται πως θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι Τσίπρας και Μητσοτάκης αν το απαιτήσουν οι εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα! Ότι μετά από την αντιπαράθεση στην Βουλή αυτό είναι αδύνατο. Θα μας τρελάνουν. Μέχρι χτες όλα ήταν καλά! Ο Κυριάκος «χάλασε» το πολιτικό κλίμα! Πάντως, δεν είδαμε κάποιον να διαμαρτύρεται όταν έγινε θέμα συζήτησης η 15χρονη κόρη του Κυριάκου και πως καθότανε στην Εκκλησία!

Οικογενειακή ευθύνη δεν υπάρχει. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Αν ο πατέρας του κ. Τσίπρα ψήφιζε Παπαδόπουλο ή ήταν της μαοϊκής αριστεράς, είναι κάτι που δεν μας αφορά. Μας ενδιαφέρουν οι πολιτικές του κ. Τσίπρα. Από την άλλη πλευρά, όμως, μας ενδιαφέρει το πώς απέκτησε χρήματα η οικογένεια Τσίπρα. Αυτά τα χρήματα μεγάλωσαν και σπούδασαν τον κ. Τσίπρα. Εκτός κι αν ο κ. Αλέξης Τσίπρας αποποιήθηκε στην συνέχεια την περιουσία του πατέρα του. Αν διαχώρισε την θέση του, έστω και σε μεγάλη ηλικία. Αν είπε «τιμώ τον πατέρα μου ως πατέρα, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ την περιουσία του». Δεν ξέρουμε αν το είπε. Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου.

Υπάρχει κι ένα πολιτικό θέμα. Ο κ. Τσίπρας έχει κάθε δικαίωμα να καταγγέλλει την διαπλοκή, τους εργολάβους, την ελίτ. Ναι, αλλά ο ίδιος είναι γιος εργολάβου και μέλος αυτής της ελίτ που καταγγέλλει. Πως μπορεί να γίνει πιστευτός αν κληρονόμησε την οικογενειακή του περιουσία; Δείτε τον ισολογισμό του 1973. Ανεκτέλεστο υπόλοιπο αξίας 1000 διαμερισμάτων στην Κυψέλη και κέρδη αξίας 80 διαμερισμάτων. Δεν είναι ψίχουλα.

Μιλάνε για το πολιτικό κλίμα! Ποιοι; Αυτοί που έλεγαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους γερμανοτσολιάδες και προδότες; Αυτοί που ζητούσαν να στηθούν κρεμάλες; Αυτοί που δεν έχουν ζητήσει μια φορά συγνώμη; Μιλάνε για το πολιτικό κλίμα. Ποιοι; Αυτοί που παραβίασαν την κοινοβουλευτική τάξη και επέτρεψαν στον υπουργό Πολάκη να φτάσει μέχρι το έδρανο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να του ... ζητήσει εξηγήσεις; Ποιοι μιλάνε; Αυτοί που κτυπούσαν με κίτρινα δημοσιεύματα την Μαρέβα! Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι οι αλήθειες που εκστόμισε ο κ. Μητσοτάκης δεν «ταιριάζουν» στο στυλ του, στον χαρακτήρα του. Προφανώς εννοούν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να δέχεται και μόνο να δέχεται προσβολές. Ακόμη και από το βήμα της Βουλής. Να βρίσκεται μόνιμα σε άμυνα όταν οι παρακρατικοί του Μαξίμου κατηγορούν την δική του οικογένεια. Μια τους και μία του; Όχι! Αλλά και από την άλλη ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές με έναν οδυνηρό και για τον ίδιο τρόπο κάτι που θα έπρεπε ήδη να είναι αυτονόητο: Δεν θα παραμείνει αναπάντητη άλλη πρόκληση! Ο πολιτικός πολιτισμός θέλει δύο.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]