Ντάλα καλοκαίρι να σου έρχεται η μια κατραπακιά πίσω από την άλλη δεν είναι και το καλύτερο, ιδίως αν προσδοκάς πως θα κερδίσεις τις εκλογές έστω με μια ψήφο διαφορά. Και δεν αναφέρομαι μόνον στον Νίκο Ανδρουλάκη και στα αλαλάζοντα μειράκιά του. Ως γνωστόν οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί είναι πολλοί, αριστεροί και σούπερ δεξιοί.
Εντάξει, η υπόθεση της Μαρφίν ήταν ευκολάκι για όλες τις ηγεσίες της αντιπολίτευσης. Και τι να πουν; Όμως τα στελέχη της Αριστεράς ξεσάλωσαν. Σαν εκκολαπτόμενοι Πουαρό άρχισαν να αμφισβητούν τα στοιχεία των διωκτικών αρχών, καθώς το ζόρι τους είναι μεγάλο. Φοβούνται μήπως πιστωθεί η κυβέρνηση την εξιχνίαση της τετραπλής δολοφονίας. Μήπως ο Μητσοτάκης, οψέποτε διεξαχθούν οι εκλογές, δίπλα στα τόσα πεπραγμένα της κυβέρνησής του βάλει και αυτό. Τους αναρχοαυτόνομους τους καταλαβαίνω να κραυγάζουν. Συντρόφια τους είναι οι συλληφθέντες και δεν ξέρουν τι άλλο θα επακολουθήσει. Η παρέα των εμπρηστών δεν ήταν μικρή, έτσι η αβεβαιότητα προκαλεί τη νευρικότητα του χώρου, εξ ου και η πρωτοφανής δήλωση ενός φωτογράφου ο οποίος έθεσε το επάγγελμά του στην υπηρεσία της ταξικής πάλης. Δεν με ενδιαφέρει πόσα άρθρα του Ποινικού Κώδικα παρέβη με τις δηλώσεις του, σίγουρα όμως παραβίασε και προκάλεσε την κοινή λογική.
Καπάκι στην υπόθεση της Μαρφίν και στην εξιχνίαση της δολοφονίας της Βάγιας Νέστωρα - να μην ξεχνάμε αυτήν την επιτυχία της ΕΛΑΣ του Χρυσοχοΐδη - ήρθε το φιάσκο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Τα έγραψα χθες, όμως τα κλαψουρίσματα των «προοδευτικών» σχολιαστών και βουλευτών συνεχίζονται για δεύτερη μέρα. Δεν το περίμεναν. Πίστεψαν πως η Λάουρα της καρδιάς τους είχε δεμένους χειροπόδαρα τους υπουργούς και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και τώρα διαψεύστηκαν. Πάνε αυτά για «κυβέρνηση των υποδίκων». «Είναι κακό να κτίζεις στην άμμο παλάτια / ο βοριάς θα τα κάνει συντρίμμια κομμάτια», όπως τραγουδά ο λαϊκός βάρδος.
Είχαμε και τρίτο πλήγμα. Αυτό ήρθε από την Κομισιόν και αφορούσε την καταγεγραμμένη πρόοδο της Ελλάδας σε ζητήματα Κράτους Δικαίου. Η πατρίδα μας βρίσκεται αναμεταξύ των 13 κρατών που βελτίωσαν τη συγκεκριμένη εικόνα τους, έχοντας μειώσει τις συστάσεις από 7 σε 4. Υπάρχουν φυσικά προβλήματα, αλλά η γενική κατεύθυνση, όπως παρατηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι θετική. Άλλο ένα αφήγημα της αντιπολίτευσης δέχθηκε πλήγμα και μάλιστα από τα πιο επίσημα χείλη. Αναμφίβολα οι δυσκολίες είναι πολλές στα ζητήματα των Θεσμών και της Διαφάνειας, όμως η «χούντα Κούλη» και τα σχετικά αφορά πλέον τους κλινικά ηλίθιους.
Γενικά, νομίζω, πως ήταν μια κακή εβδομάδα για την αντιπολίτευση. Αυτά συμβαίνουν όταν έχεις εναποθέσει τις ελπίδες σου σε άλλους ή αν έχεις παγιδευτεί σε έναν κόσμο που εσύ κατασκεύασες. Δίνεις πόντους στην κυβέρνηση που τόσο τους έχει ανάγκη.
