Με 153 «Ναι» ψηφίστηκε η ρύθμιση για το ΕΣΡ

Με 153 «Ναι» ψηφίστηκε η ρύθμιση για το ΕΣΡ

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για το ΕΣΡ καθώς στους 256 παρόντες 153 ψηφισαν «Ναι», 101 «Όχι» και 2 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Νωρίτερα, βαριές κουβέντες περί "χούντας" ακούστηκαν σήμερα εντός του κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου του ΥΠΟΙΚ, εντός του οποίου η κυβέρνηση κατέθεσε την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες, "παρακάμπτοντας" το ΕΣΡ.

Η μάχη στη Βουλή άναψε, με την τοποθέτηση από την βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Ασημακοπούλου, ενώ ο Μάκης Βορίδης κατέθεσε αίτημα αντισυνταγματικότητας, το οποίο καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία. Η ΝΔ, από την πλευρά της, κατέθεσε τροπολογία για τη μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων που έχει ο Ν. Παππάς στο ΕΣΡ. 

Τα όρια, όμως, ξεπεράστηκαν όταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά: «Δεν θα σε αφήσουμε να κάνεις την χώρα Πολωνία και το Κοινοβούλιο Βόρεια Κορέα»! Άμεσα ο κ. Παππάς σηκώθηκε από το έδρανο του και άρχισε να φωνάζει, με τον κ. Λοβέρδο να του λέει: «Να κάτσεις κάτω είσαι άσχετος, να μου μιλάς καλά, δεν θα τραμπουκίζεις εδώ. Πέντε χρόνια σας έχουμε υποστεί. Είστε εχθροί της δημοκρατίας και θα το πληρώσετε αυτό».

Νωρίτερα, η Άννα Ασημακοπούλου τόνιζε ότι  η Βουλή των Ελλήνων δεν είναι πλυντήριο για τις αυταρχικές και  καθεστωτικές πρακτικές και όπως είπε «δεν μπορείτε ξεπλύνετε ότι αποφασίσετε για ανεξάρτητες αρχές κατά το δοκούν». «Αν θέλετε να με διαψεύσετε αποδείξτε μου ότι θέλετε να σεβαστείτε την ανεξαρτησία ΕΣΡ. Προσθέστε στην τροπολογία ότι θα ψηφίζετε ο νόμος από τα 4/5 της Βουλής», σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Κάνατε τον κ. Παππά στη συνείδηση του κόσμου υπερκαναλάρχη. Άρα άρχισε να χάνει την αξιοπιστία του επιχείρημα ότι το κάνετε για να καταπολεμήσετε τη διαπλοκή. Το κάνετε  για να ελέγξετε την ενημέρωση!»

Ακολούθως, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, καταθέτοντας ένσταση αντισυνταγματικότητας μίλησε για κλαυσίγελο. «Για γέλια, διότι η τροπολογία μας λέει ότι η Βουλή μπορεί να νομοθετεί και αν μπορεί να το κάνει γιατί δεν μας φέρατε τον ακριβές αριθμό». Και για κλάματα, διότι καταπατάται το Άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος. «Ο νομοθέτης λέει ότι θέλω να την αποκομματικοποιήσω να την αποπολιτικοποιήσω, να την δώσω σε μια ανεξάρτητη αρχή, για να μην έρχεται κάποιος και κατηγορεί τον κ. Παπά ότι θέλει να χτίσει το Αριστερό κράτος», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι «το χειρότερο από όλα είναι ότι αυτά δεν έχουν νόημα αφού η προκήρυξη βγαίνει από ΕΣΡ και αυτό δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την τροπολογία θέλει να εκβιάσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γίνεται. Δεν έμεινε όμως εκεί αλλά εξαπέλυσε σκληρές μομφές κατά του Ν. Παππά για να φουντώσει η κόντρα. «Δεν είστε υπουργός της Βόρειας Κορέας και δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί  το Κοινοβούλιο σε χουντικό κοινοβούλιο». Όρθιος ο αρμόδιος υπουργός φώναζε από το έδρανο ότι θα πρέπει να ντρέπεται, για του απαντήσει ο κ. Λοβέρδος: «Εσένα ντροπή σου. Είσαι άσχετος και δεν θα κάνεις στη Βουλή ότι θες. Να μου μιλάς καλά εδώ δεν θα τραμπουκίζεις».

Ν. Παππάς: «Θα βάλουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο»!

Επέμεινε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ότι δεν λαμβάνει υπερεξουσίες, ενώ ζήτησε από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδο να ανακαλέσει τα περί «χούντας».

«Ελπίζω και πιστεύω ότι όσα είπατε δεν χαρακτηρίζουν την παράταξη που εκπροσωπείτε», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός στη Βουλή και επιχείρησε να απαντήσει στις κατηγορίες ότι γίνεται υπερκαναλάρχης. «Εάν η δική μας πρακτική είχε σκοπό να γίνω υπερκαναλάρχης κάποιες  από τις χυδαίες επιθέσεις θα είχαμε καταφέρει να τις αποτρέψουμε. Στον εμετό και την χυδαιότητα θα είχαμε βάλει ένα φρένο», υποστήριξε, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσέθεσε, δε, ότι ελπίζει ότι θα εκτιμηθεί η κίνηση της κυβέρνησης να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο ο τελικός αριθμός των αδειών, ενώ ισχυρίστηκε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. «Και διαθέτουμε και την βούληση και την αποφασιστικότητα να βάλουμε τέλος  σε αυτή την ντροπή που δεν τιμά κανένα μας», κατέληξε ο Ν. Παππάς.

Ν. Βούτσης: «Δίνατε επί δεκαετίες νεράκι και στέγη στο θερμοκήπιο της διαπλοκής»

Σκληρή επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης παρεμβαίνοντας στη συζήτηση. Μάλιστα, υπερασπίστηκε τον «βασικό μέτοχο» της κυβέρνησης Καραμανλή, λέγοντας ότι «υπάρχει παρελθόν που είναι όνειδος για την Δημοκρατία με την βαθύτατη υπονόμευση της κυβέρνησης Καραμανλή από λομπίστες οικονομικών συμφερόντων που συνωθούνταν στις Βρυξέλλες για να καταπέσει ο νόμος περί βασικού μετόχου». 

Ο κ. Βούτσης μίλησε για άθλιες τροπολογίες που απάλλασσαν τα Κανάλια από το να δίδουν το 20% του τζίρου τους, ενώ τόνισε ότι ουδέποτε το εύρος των συχνοτήτων ήταν επιχείρημα  σοβαρής άποψης. «Το ζήτημα είναι ότι αν δοθούν οι άδειες, όπως ζητά η αντιπολίτευση εκτός του ΚΚΕ, θα οδηγήσουμε με απόλυτη ευθύνη της Βουλής σε μια νέα διαχρονική και ατέλειωτη διαπλοκή», προσέθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των αδειών ο κ. Βουτσής, αφού υπενθύμισε ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δίδονται 4-6, τόνισε ότι «με την διαφημιστική πίτα που έχει κοπεί στο μισό, εξωθείς τα κανάλια να ζήσουν από οικονομικούς πόρους έξω από την παραγωγική διαδικασία». Η επίθεσή του προς την αντιπολίτευση κορυφώθηκε όταν ισχυρίστηκε ότι επί 20 χρόνια υπήρχε με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών  ένα άνομο τηλεοπτικό τοπίο. «Δίνατε επί δεκαετίες νεράκι και στέγη στο θερμοκήπιο της διαπλοκής», κατέληξε.

Ένταση και στο κλείσιμο της συζήτησης

Με ένταση ανάμεσα στον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παπά και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Νίκο Δένδια ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή. «Μπαίνουμε σε ενδιαφέρουσα περίοδο που θα έχει και πολιτικές αντιπαραθέσεις. Σήμερα καταρρίπτεται το επιχείρημα ότι τελείωσαν οι πολιτικές διαφορές και εφόσον έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνία είναι όλοι ίδιοι», είπε αρχικά ο υπουργός Επικρατείας και προσέθεσε: «διαγωνισμός θα γίνει, αυτή η πλειοψηφία είναι αποφασισμένη»!

Ο ίδιος, με την σειρά του αναφέρθηκε στον «βασικό μέτοχο» και υποστήριξε ότι η ΝΔ είναι ταυτισμένη με την κυβέρνηση Σαμαρά που δεν επέβαλε φόρο στις διαφημίσεις κλπ. «Εσείς ψηφίζατε περικοπές και χαράτσωμα στις συντάξεις με ηρεμία Βούδα και τώρα εξεγείρεστε με πάθος φανατικού επειδή είπαμε θα κάνουμε διαγωνισμό», κατέληξε ο Ν. Παππάς.

Τον λόγο ζήτησε και πήρε άμεσα ο Νίκος Δένδιας για να απαντήσει στον προλαλήσαντα. «Ελάτε και μιλήστε μας για όλες ανεξάρτητες αρχές κι όχι δια της πλαγίας οδού με τροπολογίες. Θέλετε να  ελέγξετε, να ποδηγετήσετε και  να αποκτήσετε επιρροή και αυτό δεν τιμά το πολιτικό σύστημα κ την κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αλέξανδρος Διαμάντης