ΓΔ: 875,44 -1,32 (-0,15 %)

Τζίρος: 107,81 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1998η
Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021

ΓΔ: 875,44 -1,32 (-0,15 %)

Τζίρος: 107,81 εκατ. €   RT

Λ. Αυγενάκης: Η κυκλική οικονομία είναι συστατικό στοιχείο της βιώσιμης ανάπτυξης

Λ. Αυγενάκης: Η κυκλική οικονομία είναι συστατικό στοιχείο της βιώσιμης ανάπτυξης

Η διαμόρφωση δημόσιας πολιτικής σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό-τοπικό επίπεδο στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί επιτακτική ανάγκη όπως επεσήμανε σε ομιλία του ο γραμματέας της ΝΔ και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος εκπροσωπούσε τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη σε εκδήλωση του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑ), με θέμα «Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων - Πορεία προς την Κυκλική Οικονομία».

Όπως μεταξύ άλλων ανέφερε ο κ. Αυγενάκης, «η κυκλική οικονομία είναι ένα περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό σχέδιο που δίνει έμφαση στην περιβαλλοντική προστασία σε συνδυασμό με την οικονομική αποδοτικότητα». Παράλληλα επεσήμανε και τα εξής: «Η κυκλική οικονομία δεν σημαίνει απλά ανακύκλωση, αλλά είναι μια γενικότερη στρατηγική για μείωση των αποβλήτων και ρύπων και, ως εκ τούτου, συντελεί στην μείωση της σπατάλης των φυσικών πόρων». Χαρακτήρισε δε την κυκλική οικονομία συστατικό στοιχείο της βιώσιμης ανάπτυξης.

«Δεν πρόκειται απλά για έναν “ελκυστικό” όρο, αλλά η βιώσιμη ανάπτυξη συνδέεται τόσο με την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και με την ανάπτυξη νέων καινοτόμων κλάδων, όσο και με την σχετική αυτονομία πόρων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο».

Στην τοποθέτησή του ο γραμματέας της ΝΔ χαρακτήρισε βασικούς παράγοντες τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωση πολιτικών για τη διαχείριση των απορριμμάτων αφού, όπως τόνισε, στην αυτοδιοίκηση ανήκει η αρμοδιότητα της διαχείρισής τους.

Παράλληλα ο κ. Αυγενάκης στην τοποθέτηση του επεσήμανε και τα εξής: «Ο πρόεδρος μας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός και η διαχείριση των απορριμμάτων δεν αποτελούν προβλήματα στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών, καθώς έχουν ήδη λυθεί. Η μεταφορά βέλτιστων πρακτικών από άλλες χώρες για αυτά τα ζητήματα είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε πάντοτε με πολύ θετικό βλέμμα. Υπάρχει εμπειρία, υπάρχει γνώση, υπάρχει τεχνολογία, υπάρχουν καλές πρακτικές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Intime News