Κυρ. Πιερρακάκης: Τέλος του 2020 η δημοπράτηση του 5G

Κυρ. Πιερρακάκης: Τέλος του 2020 η δημοπράτηση του 5G

Του Αλέξανδρου Διαμαντή

Τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα δημοπρατηθεί το στο τέλος του 2020 το 5G επανέλαβε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Όπως είπε στο πλαίσιο του διορισμού του νέου αντιπροέδρου της ΕΕΤΤ, η Ελλάδα θα περιμένει το κείμενο συμπερασμάτων της Κομισιόν τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου η κυβέρνηση να λάβει τις τελικές αποφάσεις και μάλιστα χαρακτήρισε την ανάπτυξη του δικτύου ως κρίσιμη για τα θέματα εθνικής ασφάλειας. 

Σε ότι αφορά το τεχνικό σκέλος της υποδομής, ο νέος αντιπρόεδρος, Δημήτριος Βαρούτας (ο διορισμός του έγινε δεκτός κατά πλειοψηφία) υπογράμμισε πως το 5G επί της ουσίας αποτελείται από δύο κομμάτια τον πυρήνα και τις κεραίες.

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Βαρούτας στις αντιδράσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με την δήθεν επικινδυνότητα του 5G. «Δεν υπάρχουν μελέτες για να δούμε επιδημιολογικά το θέμα, όμως διδάσκοντας τεχνική των κεραιών μπορώ να πω πως όσο πιο πυκνό είναι το δίκτυο τόσο λιγότερη ακτινοβολία θα έχει», εξήγησε ο ίδιος ενώ κάλεσε τους βουλευτές να ενημερώσουν και να επικοινωνήσουν αυτή τη λογική στους καταναλωτές. Πάντως, υπογράμμισε ότι υπάρχει έντονο αίσθημα «τεχνοφοβίας», φέρνοντας για παράδειγμα όσα συνέβησαν στην Καλαμάτα. 

Αρκετές, τέλος, ήταν οι ερωτήσεις σχετικά με το κόστος του internet, λέγοντας ότι απαιτείται ενίσχυση του παρατηρητηρίου τιμών, μια και υπάρχουν 1200 πακέτα για τους καταναλωτές . «Σε ότι αφορά το αν το ίντερνετ είναι  αργό και ακριβό να πρέπει να ενισχυθεί το παρατηρητήριο τιμών γιατί σήμερα υπάρχει πληθώρα πακέτων, γύρω στα 1200. Και μερικές χιλιάδες οι συνδυασμοί που απευθύνονται στον καταναλωτή. Το συνδυασμένο πακέτο καθορίζει την αγορά, θέλει μελέτη για να προφυλάξουμε τον καταναλωτή ώστε να απολαμβάνει μεγαλύτερη ταχύτητα και μείωση τιμών», σημείωσε ο Δ. Βαρούτας.