Προτεραιότητα η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας

Προτεραιότητα η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας

Η ενίσχυση της αποτρεπτική ισχύος της χώρας και η διασφάλιση της αξιοκρατικής ιεραρχικής εξέλιξης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν πρώτη προτεραιότητα σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζήτησε από την πολιτική ηγεσία την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, την επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και την αξιοποίηση των αμυντικών προγραμμάτων τόσο ως πυλώνων ανάπτυξης όσο και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έθεσε τις προτεραιότητες και ζήτησε να ληφθούν όλα τα μέτρα με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει σχετικά με τα θέματα άμυνας αλλά και τα θέματα που αφορούν στο στελεχιακό δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που υπάρχουν στην ανάγκη να ενισχυθεί η αμυντική βιομηχανία της χώρας που μπορεί να λειτουργήσει και ως πυλώνας ανάπτυξης. Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση των σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων και συστημάτων διοίκησης.

Ταυτόχρονα ενημερώθηκε για όλα τα θέματα, τις ανάγκες, τις ελλείψεις αλλά και τις προοπτικές του στρατεύματος με τον ίδιο να εκφράζει την ικανοποίηση του για «την απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα, το αξιόμαχο αλλά και το εξαιρετικά υψηλό ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων»

Μάλιστα αναφέρθηκε στο ηθικό των ανδρών και των γυναικών που δεν έχει καμφθεί παρά τα προβλήματα που προκάλεσε η 10ετής οικονομική κρίση.

Τέλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου προσέφερε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μια φόρμα πιλότου με όλα τα διακριτικά της πολεμικής αεροπορίας και το όνομά του και τον προσκάλεσε να πετάξουν με F16 πάνω από το Καστελόριζο, πρόσκληση την οποία αποδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μεγάλη χαρά. Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δώρισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη το δελτίο κατάταξής του στην Πολεμική Αεροπορία.

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Με μεγάλη χαρά επισκέπτομαι σήμερα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Είναι μια επίσκεψη η οποία έχει και συμβολικό, αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα. Θέλω να ευχαριστήσω τους Αρχηγούς, τους Επιτελείς, για την ενδελεχή ενημέρωση την οποία μου έκαναν και για την ουσιαστική συζήτηση για τις προτεραιότητες τις οποίες πρέπει να αναπτύξουμε ως προς την αμυντική μας πολιτική.

Με μεγάλη ικανοποίηση διαπίστωσα, για άλλη μια φορά, την απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα, το αξιόμαχο αλλά και το εξαιρετικά υψηλό ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Παρά τα μεγάλα προβλήματα και τις συνέπειες μιας δεκαετούς κρίσης, η οποία είχε οικονομικές επιπτώσεις και στους προϋπολογισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτό το οποίο σε καμία περίπτωση δεν έχει καμφθεί, αυτό το οποίο δεν έχει θιγεί, είναι το ηθικό του στρατεύματος. Θέλω και με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω τις ευχαριστίες μου, αλλά και την περηφάνια μου σε όλες τις γυναίκες, σε όλους τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων. Διότι αυτοί αποτελούν την ψυχή των Ενόπλων Δυνάμεων και την ισχύ της αποτρεπτικής μας δύναμης. Σας ευχαριστώ Υπουργέ για την ενδιαφέρουσα και πολύ ουσιαστική ενημέρωση και εύχομαι καλή δύναμη σε όλες και σε όλους».

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων

Την ικανοποίηση του για την "πληρέστατη" ενημέρωση, που έγινε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη "με όρους ρεαλισμού με βάση τις ελλείψεις, τα προβλήματα αλλά και τις ανάγκες και τον τρόπο κάλυψης αυτών των αναγκών" σε βάθος βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο,"έτσι όπως έπρεπε να γίνει", εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής ''Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απευθυνόμενος προς τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων μετά το τέλος της συνάντησης τους με τον πρωθυπουργό, διάρκειας μιάμισης ώρας. 

"Με ανάλυση των επιχειρησιακών ελλειμμάτων, των χρηματοδοτικών προβλημάτων φυσικά, αλλά και της προοπτικής", πρόσθεσε. 

Απευθυνόμενος δε προς τον πρωθυπουργό,ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε ότι "η κατεύθυνση της πολιτική ηγεσίας είναι να σας δώσουμε να καταλάβετε ότι σήμερα δεν επρόκειτο ακριβώς για μια εθιμοτυπική επίσκεψη αλλά για μια ευκαιρία για ουσιαστική συζήτηση και αυτή την ευκαιρία πραγματικά την εκμεταλλευθήκατε όλοι και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό. Δεν ωραιοποιήσατε εικόνες δεν αποκρύψατε κάποιες δυσάρεστες αλήθειες. Αυτός ήταν πραγματικά ο τόνος ο οποίος θέλαμε να δώσουμε", παρατήρησε. 

Παράλληλα επισήμανε ότι η εξαιρετική ενημέρωση έγινε για να καταλάβουμε που είμαστε, που βρισκόμαστε, που θέλουμε να πάμε και να συνταχθούμε ακόμη πιο έντονα στο στόχο που έχουμε θέσει εξαρχής". "Να ενισχύσουμε την ετοιμότητα, το αξιόμαχο και την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων".