Κυρ. Μητσοτάκης: «Ό,τι γίνεται στα νησιά είναι προς όφελός τους»

Κυρ. Μητσοτάκης: «Ό,τι γίνεται στα νησιά είναι προς όφελός τους»

Όλο αυτό που γίνεται στα νησιά είναι προς όφελος τους, σχολίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης για το ζήτημα των κλειστών δομών και ζήτησε από τους κατοίκους να μετριαστούν οι αντιδράσεις και να πέσουν οι τόνοι, γιατί, όπως είπε, «πρόκειται για μια άγονη αντίδραση, που δεν οδηγεί πουθενά».

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «όλο αυτό που γίνεται στα νησιά είναι προς όφελος των νησιών και της χώρας».

Παράλληλα, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία των νέων δομών για τους πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ απευθύνθηκε και προς όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο και παρά ταύτα επιλέγουν να έρθουν στην Ελλάδα, «να μην έρθουν στη χώρα μας».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «ήδη από χθες στα νησιά του Β.Α Αιγαίου άρχισαν να κατασκευάζονται νέες σύγχρονες δομές για να κλείσουν οι παλιές προβληματικές εγκαταστάσεις» και συνέχισε: «Αυτές οι νέες δομές βρίσκονται πολύ μακριά από αστικούς ιστούς, είναι απολύτως ελεγχόμενες και εκεί θα εξετάζονται ταχύτατα αιτήσεις ασύλου και από εκεί όσοι δεν το δικαιούνται θα επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης».

Ο πρωθυπουργός πισήμανε ότι η πολιτική της Ελλάδας στο προσφυγικό-μεταναστευτικό άλλαξε. «Τα σύνορα στον Έβρο φυλάσσονται πια πολύ καλύτερα. Φυλάσσονται, όμως, καλύτερα και τα θαλάσσια σύνορα. Το νομικό πλαίσιο το οποίο έχουμε στη διάθεση μας έγινε και αυστηρότερο και πιο ευέλικτο. Και ύστερα από εξαντλητικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες στα νησιά οι αποφάσεις επιτέλους υλοποιούνται», σημείωσε.

«Θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο και παρά ταύτα επιλέγουν να έρθουν στην πατρίδα μας. Μην έρχεστε γιατί ο δρόμος στον οποίο σας οδηγούν οι διακινητές, τους οποίους και πληρώνετε αδρά, δεν οδηγεί στην ενδοχώρα της Ελλάδας και τελικά στην Ευρώπη. Σταματά στα νησιά και από εκεί θα ξεκινά ο δρόμος της επιστροφής», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.