Κυρ. Μητσοτάκης: Ομαδική δουλειά και πειθαρχία οι συνταγές της επιτυχίας

Κυρ. Μητσοτάκης: Ομαδική δουλειά και πειθαρχία οι συνταγές της επιτυχίας

Συζήτηση στην επετειακή εκπομπή «2004 Δευτερόλεπτα» της COSMOTE TV με θέμα την ιστορική κατάκτηση του Euro 2004 από την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Έλληνα διεθνή ποδοσφαιριστή Τάκη Φύσσα στο Καλλιμάρμαρο, με τον πρωθυπουργό να τονίζει πως το μήνυμα από τον θρίαμβο του 2004 είναι πως «ομαδική δουλειά και πειθαρχία αποτελούν συνταγές της επιτυχίας».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του για αυτή την κουβέντα σε αυτόν τον εμβληματικό, όπως είπε, χώρο που είναι γεμάτος αναμνήσεις και θυμήθηκε τη βραδιά της 5ης Ιουλίου όταν σε αυτές τις κερκίδες υποδεχτήκαμε την Εθνική Ελλάδος.

«Ήμουν και εγώ στις κερκίδες ως ένας απλός φίλαθλος που μας είχε παρασύρει και εμάς ο ενθουσιασμός εκείνων των τριών καταπληκτικών εβδομάδων. Νομίζω ότι όλοι μας ζήσαμε, όχι απλά μία αξέχαστη εμπειρία, αλλά κάτι πραγματικά μοναδικό και τελείως απροσδόκητο. Διότι ως ένας άνθρωπος ο οποίος αγαπάει πολύ τον αθλητισμό, παρακολουθεί πάντα και πολύ ποδόσφαιρο, δεν νομίζω ότι είχε υπάρξει ή έχει υπάρξει μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου από την επιτυχία της εθνικής να σηκώσουμε το Ευρωπαϊκό», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πρώτη πρόκριση της εθνικής μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 1980, λέγοντας πως δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη αλλά και στην αυξανόμενη ένταση και την προσδοκία που ζήσαμε όσο περνούσαν οι αγώνες το 2004, όσοι παρακολουθούσαμε τους αγώνες από την τηλεόραση στην Ελλάδα. «Νομίζω ότι μετά τη νίκη επί της Γαλλίας στα προημιτελικά, ξαφνικά πίστεψε πάρα πολύς κόσμος ότι ναι, εδώ πραγματικά μπορούμε να το σηκώσουμε. Και πρέπει να σου πω ότι για εμένα, λυπάμαι πάρα πολύ που δεν μπόρεσα να βρεθώ στην Πορτογαλία. Θυμάσαι τότε ερχόταν πολύς κόσμος από την Ελλάδα, αεροπλάνα ταξίδευαν- εγώ τότε ήθελα πολύ να έρθω, είχα κλείσει μάλιστα εισιτήρια να είμαι στον ημιτελικό, ήταν όμως άρρωστη η μητέρα μου και τελικά έκατσα στην Ελλάδα, οπότε ήμουν από τους πολλούς οι οποίοι το είδαν το ματς στην τηλεόραση και όχι από τους λίγους που βρέθηκαν μέσα σε αυτές τις εμβληματικές νίκες», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχει ενδιαφέρον να σκεφτεί κανείς που φτάνει στην κορυφή, πώς διαχειρίζεται αυτήν την επιτυχία, ποια είναι τα επόμενα βήματα. Και παίρνοντας παράδειγμα από τον εαυτό του. πώς μπορεί να έχει ισορροπία μεταξύ στρες και προσμονής όταν έχει να κάνει μια σημαντική ομιλία, ρώτησε πώς οι παίκτες διαχειρίστηκαν το στρες εκείνη τη στιγμή. «Δηλαδή, το στρες μπορεί, αν είναι λίγο να είναι καλό, σε κρατάει σε εγρήγορση, αν είναι πολύ μπορεί να είναι παραλυτικό, να μπαίνεις στο γήπεδο και να αισθάνεσαι ότι είσαι μαρμαρωμένος» είπε και ο Τάκης Φύσσας του απάντησε ότι το μεγαλύτερο στρες ήταν την ημέρα του τελικού. «Αυτή η ομάδα απαρτιζόταν από πολύ ισχυρές προσωπικότητες, όλοι μας είχαμε πολύ μεγάλη λαχτάρα να πετύχουμε. Και νομίζω ότι είχαμε κάνει μία ομάδα...», συμπλήρωσε ο Έλληνας διεθνής και ο πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε «δεμένη ομάδα», με καθαρούς ρόλους στην 11άδα, δηλαδή μια καλά μονταρισμένη ομάδα.

Μιλώντας για τα νέα παιδιά ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει καλύτερη διέξοδος από τον αθλητισμό από τους πειρασμούς, το στρες και τα προβλήματα. «Και το δικό μου προσωπικό στοίχημα δεν είναι μόνο η στήριξη, η οργάνωση, μάλλον, του επαγγελματικού αθλητισμού, είναι πρωτίστως οι δυνατότητες, οι ευκαιρίες, η κουλτούρα κυρίως που θα εμφυσήσουμε στα νέα παιδιά και στους γονείς τους, γιατί οι γονείς είναι αυτοί που θα βάλουν πολλές φορές, που θα πάρουν ένα παιδί 6-7-8 χρονών από το χέρι να το πάνε σε ένα κολυμβητήριο, σε ένα αθλητικό σωματείο για να κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Και μετά βέβαια οι υποδομές για να μπορούμε να τα υποστηρίξουμε, ανθρώπινες υποδομές, προπονητές, υποστήριξη σωστή, αθλητικές υποδομές γενικές. Δεν υστερούμε τόσο πολύ σε αυτό, αλλά θα κάνουμε ακόμα μεγάλες προσπάθειες κυρίως σε δημοτικό επίπεδο, να ενισχύσουμε τις αθλητικές μας υποδομές. Και αυτή είναι η καλύτερη παρακαταθήκη. Και μετά βέβαια οι πολλοί επιτυχημένοι αθλητές οι οποίοι λένε τη δική τους προσωπική ιστορία. Τίποτα δεν εμπνέει περισσότερο από έναν πρωταθλητή ο οποίος θα μιλήσει, όχι μόνο για την επιτυχία, αλλά για τις δυσκολίες, τι χρειάζεται για να φτάσεις σε αυτό το σημείο», είπε ο πρωθυπουργός.

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση ο Τάκης Φύσσας σημείωσε ότι το 2004 ήταν η χρονιά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την πολιτική του διαδρομή. «Α, εγώ ξεκίνησα την πολιτική μου το '04, τον Μάρτιο του '04 ξεκίνησα την καριέρα μου και βρέθηκα τρεις μήνες μετά με πολύ δυνατές εμπειρίες. Οπότε και για μένα το '04 ήταν μία ωραία χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός.