Κυρ. Μητσοτάκης: Νέα μέτρα στήριξης για ενοίκια και επιδόματα ανεργίας - Στα 500 ευρώ το πρόστιμο

Κυρ. Μητσοτάκης: Νέα μέτρα στήριξης για ενοίκια και επιδόματα ανεργίας - Στα 500 ευρώ το πρόστιμο

Ξεπεράσαμε το σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις, χάρη στην επιβολή του αυστηρότερου lockdown επισήμανε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής όπου ενημερώνει την αντιπροσωπεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «έχουμε την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μία περεταίρω χαλάρωση των μέτρων»

Παράλληλα ανακοίνωσε δυο νέα μέτρα για τη στήριξη των πολιτών: Την επέκταση του μέτρου κάλυψης ενοικίου κατά 80% για το μήνα Φεβρουάριο και τη συνέχιση καταβολής όλων των επιδομάτων ανεργίας για δυο ακόμα μήνες. 

Επίσης ο πρωθυπουργός  σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στο σταδιακό άνοιγμα της Οικονομίας, από Δευτέρα και ανακοίνωσε ότι αυξάνεται το πρόστιμο στα 500 ευρώ. 

«Κάθε μηνάς Lockdown στοιχίζει στην ελληνική Οικονομία πάνω από 3 δισ. Ευρώ» είπε, συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός και τόνισε «εξ ου και η ώρα να πάρουμε σταδιακά το ρίσκο της σταδιακής επαναλειτουργίας της οικονομίας, εφ όσον το εισηγηθούν οι ειδικοί».

Εξειδικεύοντας στη συνέχεια την αναφορά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «το click away δούλεψε για ορισμένους κλάδους, όχι τόσο στην ένδυση και την υπόδηση. Το πρόστιμο θα αυξηθεί από τα 300 στα 500 ευρώ ώστε να μπορέσουμε να αναθερμάνουμε την οικονομία χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. θέλω να είμαι ξεκάθαρος πως κάθε άνοιγμα της οικονομίας προκαλεί λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων». Και αυτό «όσο δεν προσθέτει πίεση στο ΕΣΥ, μπορούμε να το αντέξουμε».

«Μπορούμε να διαφωνούμε σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων, δεν γίνεται να διαφωνούμε για τα δεδομένα. Για την πραγματική εικόνα που επικρατεί σήμερα στην χώρα μας και για το τι έχει γίνει τους τελευταίους 10 μήνες», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα σύμφωνα με τον χάρτη του ECDC, οι μόνες δύο χώρες που δεν είναι κόκκινες και έχουν και κάποιες πράσινες περιοχές είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία» είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε, δείχνοντας και συγκεκριμένα διαγράμματα, σε στοιχεία. «Η απότομη αύξηση στις νοσηλείες, ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, υπήρξε δραματική, κορυφώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και πλέον τώρα αποκλιμακώνεται», είπε και συμπλήρωσε: «Η χώρα μας αθροιστικά βρίσκεται στην 21ή θέση, η 5η που έχει τους λιγότερους θανάτους από τον κορονοϊό ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες».

«Η επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος οφείλεται πάνω από όλα στους υγειονομικούς μας, που υπερέβαλλαν τους εαυτούς τους» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επισήμανε πως «αυτή η αποκλιμάκωση στην πορεία της επιδημίας οφείλεται και στο γεγονός πως στην περίοδο των εορτών με λίγες εξαιρέσεις η ελληνική κοινωνία επέδειξε πειθαρχία στις εντολές των ειδικών. Φαίνεται πως ξεπεράσαμε το σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις. Οφείλεται και στην πολιτική απόφαση για επιβολή αυστηρότερου lockdown τις τελευταίες δύο εβδομάδες».

Όπως τόνισε στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, «αυτή η θετική πορεία δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως τα επόμενα βήματα είναι προδιαγεγραμμένα, δηλαδή: «διατήρηση μέτρων προστασίας, προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας, στοχευμένα περιοριστικά μέτρα και εξέλιξη της διαδικασίας εμβολιασμού».

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «είναι σαν να οδηγείτε σε έναν άγνωστο δρόμο το βράδυ, με πολλές στροφές και παγίδες. Άλλοτε πατάς γκάζι, άλλοτε φρένο, και όταν χρειαστεί στρίβεις το τιμόνι. Την ίδια στρατηγική της προσαρμογής σε μεταβαλλόμενα δεδομένα, έχουν ακολουθήσει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες».

Απευθυνόμενος ειδικά, όπως είπε, στην αξιωματική αντιπολίτευση, σημείωσε πως θέλει να θυμίσει, ότι: «παραλάβαμε 557 κρεβάτια στις ΜΕΘ. Επίσης να θυμίσω πως κάθε χειμώνα, όταν είχαμε την εποχική γρίπη, είχαμε αναμονές στις εντατικές, που συχνά έφθαναν έως και τις 30 ημέρες. Σήμερα έχουμε στην διάθεσή μας 1.295 ΜΕΘ, εκτιμούμε πως θα προστεθούν τους επόμενους μήνες τουλάχιστον άλλες 150 χάρη και στην δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ και ως εκ τούτου την πολυτέλεια να συζητούμε για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων».

Επίσης, τόνισε ότι ο δείκτης θετικότητας σήμερα είναι κάτω από το 3% και «ευτυχώς τις τελευταίες 10 ημέρες βαίνει μειούμενος».

Για τα μέτρα κατά του κορονοϊού

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό, λέγοντας πως «να θυμίσουμε πως είναι ανοικτή η πλατφόρμα testing.gov.gr, για όποιον θέλει να κάνει δωρεάν rapid test» και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ζήτησε βοήθεια επισημαίνοντας πως «επειδή η προσφορά δεν είναι ακόμη ικανοποιητική θέλω να πω στην αντιπολίτευση να βοηθήσει και εκείνη ώστε να τονωθεί το ενδιαφέρον των πολιτών».

«Από την πρώτη στιγμή κάναμε πράξη ότι κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος» τόνισε, συνεχίζοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε: «Δώσαμε 24 δισ. ευρώ το 2020, σχεδόν το 15% του ΑΕΠ. Σχεδόν 700.000 επωφελήθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Δεν είδαμε καμία επιβάρυνση στο συνολικό ισοζύγιο της απασχόλησης. δώσαμε προτεραιότητα στην προστασία των θέσεων απασχόλησης, αυτή η πολιτική αποδίδει. Να μην ξεχνάμε πως από την 1/1 πολλά νοικοκυριά θα δουν αύξηση του εισοδήματος τους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση ασφαλιστικών εισφορών».

Μιλώντας στη συνέχεια για την επιτροπή των ειδικών, που εισηγείται στην κυβέρνηση τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο πρωθυπουργός έκανε μια ειδική αναφορά στον Σωτήρη Τσιόδρα: «Μπορεί να σχολιάσατε πως κάποτε απευθύνθηκα στον κ. Τσιόδρα με το μικρό του όνομα. Ωστόσο, ποτέ δεν ειπώθηκε ότι τον αγνόησα, είτε αυτόν, είτε την επιτροπή. Η τελική εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων πάντα λαμβάνεται υπ' όψιν από την κυβέρνηση. Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων, όπως σε άλλες χώρες. Και δεν πρόκειται να γίνει», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε: «κάναμε ακριβώς το ίδιο με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ρωτάω την αντιπολίτευση: Έπρεπε να αγοράσουμε μόνοι μας εμβόλια; τι θα είχε συμβεί εάν η ΕΕ δεν έκανε αυτήν την επιλογή; Οι μικρότερες χώρες σε καλύτερη ή χειρότερη μοίρα εάν διαπραγματεύονταν ξεχωριστά με τις φαρμακευτικές εταιρείες; Το μοντέλο που εφαρμόζεται, παρά τις καθυστερήσεις, είναι ένα έμπρακτο δείγμα αλληλεγγύης. Στο μέλλον θα έχουμε περισσότερα εμβόλια από όσα θα χρειαστούμε», συμπλήρωσε.

Για τους εμβολιασμούς

«Επιλέξαμε μία πρωτοπόρα διαδικασία σε ό,τι αφορά στην προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό» επισήμανε ο πρωθυπουργός και εξήγησε πως: «γίνεται ψηφιακά και με απόλυτη διαφάνεια. το Κράτος πηγαίνει στον πολίτη. Πολύ σύντομα θα ανοίξουμε την πλατφόρμα και για τους πολίτες άνω των 80 ετών».

«Κάθε ημέρα η διαδικασία του εμβολιασμού υπόκειται στη βάσανο της διαφάνειας και της λογοδοσίας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας την ομιλία του. «Μέχρι σήμερα έχουμε κλείσει 122.000 ηλεκτρονικά ραντεβού. Η Ελλάδα είναι περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο σχετικά με την ταχύτητα των εμβολιασμών», σημείωσε.

Και στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Πάλι καλά κ. Τσίπρα που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Astrazeneca και η Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα και πυροτεχνήματα. Είτε δηλώνουν άγνοια για τα διεθνή δεδομένα, είτε αφέλεια, είτε σκόπιμη παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Κάποιοι μετά τα λεφτόδενδρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδενδρα».

«Είναι δεδομένο πως στην διαδικασία εμβολιασμού θα υπάρχουν αστοχίες και δυσκολίες» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Το ζήτημα είναι να εντοπίζονται γρήγορα και να λύνονται» συμπλήρωσε. «Έως τώρα στην χώρα μας τα προβλήματα είναι μικρά και όλα βαίνουν βάσει του σχεδιασμού. Είναι σημαντικό από όλα τα κόμματα να εκπέμπεται το μήνυμα πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά» και υπογράμμισε ότι «ο στόχος έως τις αρχές καλοκαιριού να είναι ασφαλής ο πληθυσμός είναι εφικτός».

Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε πως «είναι αδύνατον να πετύχουμε εάν ο καθένας δεν κάνει αυτό που του αναλογεί. Για αυτό μιλώ για ατομική υπευθυνότητα. Επιμένουμε λοιπόν ότι η έννοια της ατομικής υπευθυνότητας είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από πότε καθώς μπαίνουμε στη φάση της σταδιακής χαλάρωσης. Η ατομική υπευθυνότητα δεν αποτελεί άλλοθι για πιθανές κυβερνητικές αστοχίες».