Κυρ. Μητσοτάκης: Να εκκενωθεί τάχιστα το Ελληνικό

Κυρ. Μητσοτάκης: Να εκκενωθεί τάχιστα το Ελληνικό

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Να κινηθεί τάχιστα η κυβέρνηση ώστε να εκκενωθεί το Ελληνικό, ζήτησε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη που πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης στον καταυλισμό προσφύγων στο Ελληνικό. Στην επίσκεψη ο πρόεδρος της ΝΔ συνοδευόταν από τον Συντονιστή Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλη Κικίλια, προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι "αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί μία νέα Ειδομένη στην περιοχή και είναι μία κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ" και αφού προειδοποίησε πως οι τραγικές συνθήκες θα βαίνουν επιδεινούμενες, όσο μπαίνει το καλοκαίρι", υπενθύμισε ότι και οι δήμαρχοι της περιοχής έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας να μεταφερθούν αυτοί οι άνθρωποι σε έναν αποδεκτό χώρο φιλοξενίας".

Αναλυτικά, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε:

«Επισκέφτηκα σήμερα το πρωί το χώρο του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού, στον οποίο φιλοξενούνται σε άθλια κατάσταση παραπάνω από 3.000 πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες. Οι συνθήκες δυστυχώς εδώ είναι τραγικές και θα βαίνουν επιδεινούμενες, καθώς μπαίνει το καλοκαίρι.

Οι Δήμαρχοι της περιοχής εδώ και πολλούς μήνες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και έχουν ζητήσει από την Κυβέρνηση οι άνθρωποι αυτοί να μετακινηθούν σε έναν αποδεκτό χώρο φιλοξενίας. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση εξακολουθεί να κωλυσιεργεί και τα πράγματα κάθε μέρα θα γίνονται χειρότερα.

Ζητώ και σήμερα από τον αρμόδιο Υπουργό να κινηθεί τάχιστα έτσι ώστε να εκκενωθεί ο χώρος αυτός. Αυτήν τη στιγμή έχει δημιουργηθεί μια νέα Ειδομένη στο κέντρο της Αθήνας. Είναι μια κατάσταση η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ».

Την Πέμπτη ο Πρόεδρος της ΝΔ θα παρουσιάσει από την Σάμο, όπου θα παραστεί στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, το αναλυτικό πρόγραμμα της ΝΔ για το προσφυγικό- μεταναστευτικό, ενώ οι παρεμβάσεις του για το ζήτημα αυτό είναι συνεχείς, καθώς στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι και μετά την εκκένωση της Ειδομένης "το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται".

Αυτό είχε τονίσει άλλωστε προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης και κατά τη συνάντησή του με τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο σημειώνοντας ότι "υπάρχουν άλλες εστίες προβληματικές, όπως το Ελληνικό, και η κυβέρνηση θα πρέπει τάχιστα να εκπονήσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο προσωρινής φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων σε συνθήκες που να είναι αξιοπρεπείς".

Είχε επίσης υπογραμμίσει την αναγκαιότητα ενός σωστού γεωγραφικού επιμερισμού σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προσφυγικό συζητήθηκε και στην συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, όπου ο Πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε, σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, τόσο στην ανάγκη η συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας να είναι μακράς πνοής ώστε να παραμείνουν οι ροές περιορισμένες, όσο και άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων που εξακολουθούν να υπάρχουν στο εσωτερικό της χώρας, όπως στο Ελληνικό.