Κυρ. Μητσοτάκης: Μια τετραετία ψεύδους ολοκληρώνεται - Άμεση κατάργηση νόμου Κατρούγκαλου

Κυρ. Μητσοτάκης: Μια τετραετία ψεύδους ολοκληρώνεται - Άμεση κατάργηση νόμου Κατρούγκαλου

Τη δέσμευσή του να προχωρήσει στη μείωση φόρων από τον πρώτο μήνα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, με θέμα: «1907-2019: Στο μέλλον με ασφάλεια». 

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για έναν αρνητικό κύκλο που κλείνει οριστικά για τη χώρα στις επερχόμενες εκλογές και για μια τετραετία ψεύδους και φόρων που ολοκληρώνεται. 

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων ετών για την οικονομία αναγκάζουν σήμερα τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής και να περιμένουν, όπως επεσήμανε σε πρόσφατη έκθεσή της η Citi, την πολιτική αλλαγή. 

«Η αγορά προεξοφλεί την πολιτική αλλαγή και προσβλέπει τις πολιτικές που θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, αποδίδοντας σε αυτόν τον παράγοντα τη μικρή αχτίδα φωτός που φαίνεται τελευταία.

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι η ΝΔ θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατρούγκαλου με ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

«Ο νόμος Κατρούγκαλου ήρθε να διευρύνει τις ανισότητες. Ο νόμος θα αλλάξει και θα αντικατασταθεί από ένα νέο και βιώσιμο σύστημα. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας ακολουθεί την αρχή της καθολικότητας. Ως δημόσιο αγαθό, η ασφάλιση παρέχεται σε όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες. Υπηρετεί, επίσης, την αρχή της ανταποδοτικότητας», τόνισε, συμπληρώνοντας πως «ο καθένας πρέπει να απολαμβάνει τους καρπούς των προσπαθειών του στη διάρκεια του εργασιακού του βίου. Σε κάθε χρονική περίοδο, είναι απαραίτητη η λειτουργική ισορροπία ανάμεσα στις εισφορές των εργαζομένων και στις παροχές προς τους συνταξιούχους». 

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε στα μεγάλα προβλήματα των τραπεζών, σημειώνοντας ότι έχουν χάσει το 98% της αξίας τους την τελευταία τετραετία και παράλληλα έχουν φύγει 40 δισ. καταθέσεων, με αποτέλεσμα οι τράπεζες σήμερα να είναι ευάλωτες. 

«Εάν συνεχίσουμε με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ανεργία θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα το 2030. Είναι τραγικό να μιλάμε για μακροχρόνια ανάπτυξη της τάξης του 1,2%. Έτσι δεν πάμε πουθενά», είπε με νόημα.

Όσον αφορά τους στόχους για τα πλεονάσματα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε το σχέδιό του που προβλέπει την εφαρμογή ενός πλαισίου μεταρρυθμίσεων, «οι οποίες όσο θα υλοποιούνται θα οδηγούν σε μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα, έτσι ώστε να φτάσουμε στο στόχο του 2%. Η Ευρώπη ακούει το σχέδιο και περιμένει την εφαρμογή των πολιτικών αυτών», πρόσθεσε.

Για τη φορολογία, είπε ότι οι μειώσεις θα ξεκινήσουν από τον πρώτο μήνα της διακυβέρνησης, ενώ στο σημαντικό για τον ασφαλιστικό κλάδο ζήτημα της μείωσης της εισφοράς στα ασφάλιστρα τόνισε ότι θα είναι στα μέτρα μείωσης των φόρων που θα υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια της τετραετίας.

Μόνο η ανάπτυξη μπορεί να χρηματοδοτήσει ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα, ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως δυστυχώς σήμερα βασίζονται σε μέτρα λιτότητας και τονίζοντας ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους της με μεγάλες αλλαγές, με αποκρατικοποιήσεις, με συνεργασίες κράτους-ιδιωτικού τομέα αλλά και με τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού κράτους που θα διευκολύνει και δεν θα εμποδίζει την επιχειρηματικότητα. 

Τέλος, επεσήμανε πως καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει πράξη αν δεν την στηρίξουν οι επαγγελματίες του κλάδου, ενώ κάλεσε τους ασφαλιστές να είναι σύμμαχοι στη μάχη που ξεκινάει η Νέα Δημοκρατία, ζητώντας τους να συνεισφέρουν και εκείνοι σε αυτή την προσπάθεια. 

Μητσοτάκης - Στουρνάρας