Κυρ. Μητσοτάκης: Αλλάζουμε την ΝΔ για να αλλάξουμε την Ελλάδα

Κυρ. Μητσοτάκης: Αλλάζουμε την ΝΔ για να αλλάξουμε την Ελλάδα

Του Γιάννη Τρουπή

Με πολλές αναφορές στον ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε το όραμά του για το αύριο της παράταξης αλλά και της χώρας. Στην εκδήλωση για την 44η επέτειο από την ίδρυση της κεντροδεξιάς παράταξης ο κ.Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη η ΝΔ να αλλάξει για να μπορέσει με την σειρά της να αλλάξει την χώρα. Σε μία ομιλία με έντονη συγκινησιακή φόρτιση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε σε πανστρατιά όλα τα στελέχη της παράταξης  ενώ ζήτησε από όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως το τι ψήφισαν, να συμπορευθούν με την ΝΔ. 

“Όραμά μου κάθε Ελληνίδα και κάθε EΈλληνας να μπορούν ελεύθεροι να υλοποιήσουν  το δικό τους όραμα. Δεν πιστεύω σε ένα πατερναλιστικό κράτος, ούτε με συγκινούν οι “λυρικές” αναφορές για μία επιστροφή σε μία Ιθάκη που δεν υπάρχει πλέον.  Για κοιτάξτε τον κόσμο γύρω μας, την κλιματική αλλαγή, τον εφιάλτη της δημογραφικής συρρίκνωσης. Κανείς δεν μας εγγυάται ότι η Ελλάδα αυτή τη φορά θα είναι με τους νικητές της ιστορίας. Αλλάζουμε την ΝΔ για να αλλάξουμε την Ελλάδα .  Ακούω κριτική για τα παλιά κόμματα. Τους απαντώ ότι παρά τα λάθη μας, η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα που δεν σαρώθηκε από τον λαϊκισμό. Λέω σε όσους ασκούν αυτή την κριτική.Ας είναι επιφυλακτικοί με αυτούς που διαστρέβλωσαν την ιστορία. Τους θυμίζω ότι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη μας η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένη. Διαβρώνεται από το σαράκι του λαϊκισμού αλλά και από ιό της αδιαφορίας” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ιδιαίτερα στην ανανέωση του κόμματος, δίνοντας παράλληλα το στίγμα της διακυβέρνησής του.

“Είχα πει πριν από τρία χρόνια ότι θέλω  ένα κόμμα αρίστων. Είχα πει ότι θέλω ένα κόμμα ανοιχτό που θα στηρίζετε στα μέλη του. 

Θέλω ένα κόμμα που θα μπορεί να δώσει ελπίδα. Είχα πει ότι θέλω να ξανακάνω την ΝΔ κόμμα εξουσίας. Σχεδιάζουμε μία οικονομία με λιγότερους φόρους, ένα δημόσιο πιο λειτουργικό , ένα κράτος όπου το δίκαιο και η ασφάλεια είναι προϋποθέσεις δημοκρατίας. Ολα αυτά ενώ μαζί ανανεώνουμε την ΝΔ. Θέλω να εκφράσω σήμερα την βαθιά μου ευγνωμοσύνη στα περίπου 150.000 μέλη που μας συνδράμουν οικονομικά.  Είχα πει τότε ότι η πολιτική χρειάζεται να αποκτήσει ξανά νόημα, πρέπει να υπάρξει ξανά η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. Σήμερα είναι μαζί μας οι πρώτοι 150 που αξιολογήθηκαν από το μητρώο στελεχών, οι οποίοι αρκετοί από αυτούς θα είναι και στα ψηφοδέλτιά μας. 

Από την ομιλία δεν έλειψαν και οι εκτενείς αναφορές στην ιστορία της ΝΔ.

“Η ΝΔ αλλάζει, βλέπει μπροστά χωρίς όμως να ξεχνά τις ρίζες της και την ιστορία της. Είμαστε η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. Είμαστε μια παράταξη μεγάλης αντοχής και δύναμης μεγάλων αλλαγών. Η ΝΔ είναι έτοιμη να αλλάξει την Ελλάδα, να επαναθεμελιώσει την νέα ελληνική δημοκρατία. Να συμμετέχουμε στην επαναθεμελίωση της νέας Ευρώπης.Πάμε σε φουρτουνιασμένα νερά χωρίς καπετάνιο και με εξαντλημένους τους πολίτες.

Είμαστε η παράταξη που έβαλε τη χώρα στην τροχιά της Ευρώπης εξασφαλίζοντας οικονομική ευημερία. Είμαστε η παράταξη που κράτησε τη χώρα μας στην Ευρώπη. Εχουμε δύο παρακαταθήκες. Παρακαταθήκη πρώτη, να ταυτίζουμε την πρόοδο με το συμφέρον των πολλών, παρακαταθήκη δεύτερη να αλλάζουμε για προχωράμε μπροστά. Η ΝΔ ήταν είναι και θα είναι ένα κόμμα λαϊκό. 

Είμαστε εδώ για να υπηρετούμε τους πολλούς. 

Είμαστε εδώ για να ξαναδώσουμε φωνή σε αυτούς που έχει ξεχάσει το κράτος. 

Ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε για μία ακόμα φορά την ανησυχία του για την πορεία της οικονομίας, με φόντο τη χθεσινή κατάρρευση του χρηματιστηρίου.

“Είχα προειδοποιήσει από την ΔΕΘ ότι η έξοδος από τα μνημόνια είναι μία οφθαλμαπάτη. Αυτή η παρατεταμένη αβεβαιότητα δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο, η χώρα πρέπει να οδηγηθεί το συντομότερο σε εκλογές. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης μέσα από τολμηρές αλλαγές είναι το κλειδί για να μας εμπιστευθούν ξανά οι επενδυτές. Οι εκλογές που έρχονται είναι η σύγκρουση δύο κόσμων. Από την μία η εσωστρέφεια και από την άλλη η εξωστρέφεια” τόνισε ο  κ.Μητσοτάκης. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και το νέο σήμα της ΝΔ, όπου κυριαρχεί το μπλε και το άσπρο, με κεντρική στόχευση την αποστολή του μηνύματος πως η ΝΔ είναι ένα κόμμα ανοιχτό στους πολίτες.

“Υποδεχόμαστε σήμερα το νέο σύμβολο. Σηματοδοτεί ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία, που θα ξαναφέρει τους νέους στην πολιτική. Ένα σήμα που δε θα μπορούσε να μην  έχει ως άξονα τον πυρσό σε μια πιο αφαιρετική εκδοχή. Η ΝΔ ενώνει ιδέες, αξίες, πρόσωπα, οράματα αυτή είναι η σημερινή νέα ΝΔ. Σε αυτή την ανανεωμένη ΝΔ καλώ όλους τους Ελληνες. Υπάρχουν ορισμένες περίοδοι που οι διαφορές υποχωρούν και προβάλλει η ανάγκη να φύγει το σκοτάδι. Μια ανάλογη συγκυρία βιώνουμε και τώρα. Απευθύνομαι σήμερα όχι μόνο σε αυτούς που μας ψήφισαν αλλά και σε εκείνους που μας ψήφισαν από το 2004 και μας εγκατέλειψαν στην πορεία. Ηρθε η ώρα να γυρίσουν στο σπίτι τους. Απευθύνομαι και στους απογοητευμένους ψηφοφόρους της αριστεράς. Απαιτείται συμπόρευση όλων. Περιμένω παγίδες που στήνονται από τώρα. Μαζί όμως μπορούμε να πάμε μπροστά. 

Η ΝΔ θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Απαιτείται εθνική συμπόρευση. Είμαστε πολλοί λίγοι για να είμαστε μοιρασμένοι” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Στο ίδρυμα  Μπενάκη έδωσαν το «παρών» οι πρώην πρωθυπουργοί και οι  πρώην πρόεδροι του κόμματος της ΝΔ. Στην πρώτη σειρά των καθισμάτων ήταν ο Κώστας Καραμανλής, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Βαγγέλης Μείμαράκης. Κοντά τους  βρέθηκαν όλοι οι πρώην γραμματείς της Πολιτικής Επιτροπής, αλλά και ιστορικά στελέχη όπως ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης και ο Πέτρος Μολυβιάτης. 

Το παρών έδωσαν και  μέλη  του «Συνδέσμου '74», του think tank που ιδρύθηκε το 2000 και το οποίο απαρτίζουν στελέχη που έχουν υπηρετήσει τον κομματικό και κυβερνητικό μηχανισμό από θέσεις ευθύνης στο παρελθόν. Παρούσα βεβαίως  ήταν σύσσωμη η Πολιτική Επιτροπή, όπως και η Κοινοβουλευτική Ομάδα.