Κυρ. Μητσοτάκης: Στις 7 Ιουλίου κλείνει ο κύκλος δεκαετούς Οδύσσειας

Κυρ. Μητσοτάκης: Στις 7 Ιουλίου κλείνει ο κύκλος δεκαετούς Οδύσσειας

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Η κάλπη της 7ης Ιουλίου είναι άδεια, επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνοντας για μια ακόμη φορά έκκληση στους πολίτες προκειμένου να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στις κάλπες της επόμενης Κυριακής.

«Υπάρχει μία σχετική χαλάρωση και λόγω του καλοκαιριού και λόγω του ότι οι εθνικές εκλογές ακολουθούν τις ευρωπαικές. Πιστεύω ότι παρά την ζέστη θα έχουμε μαζική συμμετοχή», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. 

«Στις 7 Ιουλίου θα κλείσει ένας κύκλος δεκαετούς Οδύσσειας. Στην κοινωνία δεν έχουμε κάποιον τρομερό ενθουσιασμό για τις εκλογές. Υπάρχει όμως μία λελογισμένη προσδοκία, υπάρχει ψήφος καρδιάς και μυαλού και αυτό με ικανοποιεί», τόνισε και σχολίασε και τη φράση που χρησιμοποίησε χθες ο κ. Τσίπρας ότι δε θα ξεμπερδέψουν εύκολα με την Αριστερά.

«Δεν τακτοποιώ λογαριασμούς, ούτε ξεμπερδεύω με τους αντιπάλους μου, δεν είναι αυτή η δουλειά μου. Αλλά για ποια Αριστερά αναφέρεται; Στην Αριστερά του κ. Πολάκη, του κ. Βαρουφάκη; Εύχομαι από την θέση της αντιπολίτευσης να ακολουθήσει υπεύθυνη στάση. Θα είναι πολύ γραφικό να δούμε τον μνημονιακότερο των μνημονιακών πρωθυπουργών να ανεβαίνει ξανά στο τρακτέρ», επεσήμανε.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε στη φράση «αυτοδυναμία ή νέες εκλογές το 15αύγουστο». 

«Έκανα αυτονόητη παρατήρηση. Αν δεν προκύψει κυβέρνηση θα προκηρυχθούν ξανά εκλογές με απλή αναλογική. Κατηγορούμαι για κινδυνολογία, από αυτόν που ψήφισε την απλή αναλογική. Δεσμεύομαι ότι θα φέρω έναν νέο εκλογικό νόμο όχι κατ'' ανάγκην με 50 έδρες μπόνους. Στον νόμο αυτό θα φέρω και τη ψήφο των ομογενών. Εάν σχηματιστεί κυβέρνηση με οποιοδήποτε τρόπο δε θα γίνουν εκλογές τον Αύγουστο. Το ερώτημα είναι τί κυβέρνηση θα είναι αυτή. Γιαυτό ζητάω ισχυρή εντολή. Αν θέλουμε να κυβερνήσουμε με ταχύτητα τότε ζητάω ισχυρή εντολή. Άκουσα την κυρία Γεννηματά να λέει ότι δε θα καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο. Εμείς το θέλουμε μέσα στο πρώτο νομοσχέδιο», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

«17 Ιουλίου ορκίζεται η νέα Βουλή και αμέσως μετά οι προγραμματικές δηλώσεις, θα πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης δίνοντας ένα πρώτο δείγμα του χρονοδιαγράμματος που θα ακολουθήσει εφόσον εκλεγεί.

«Ζούμε σε ένα περιβάλλον διευρυμένων αρμοδιοτήτων, είναι απαραίτητο να υπάρχει συναντίληψη. Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να είναι διαιτητής μεταξύ των υπουργών του. Είναι επιβεβλημένο οι υπουργοί να είναι της ίδιας σχολής σκέψης. Ο κανόνας είναι να μην υπάρχουν αναπληρωτές υπουργοί, με μία εξαίρεση. Έχω καταλήξει σε πολλά πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου, πάνω από το 50%. Δε θα είναι ένα μικρό ούτε ιδιαίτερα μεγάλο υπουργικό συμβούλιο.

Περισσότεροι υφυπουργοί θα είναι εξωκοινοβουλευτικοί παρά υπουργοί. Θα υπάρχουν αναγνωρισμένοι τεχνοκράτες ελπίζω και εκτός Ελλάδας που θα έρθουν να υπηρετήσουν την ανασυγκρότηση της Ελλάδας. Δεν θα αναλάβω προσωπικά κανένα υπουργείο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο κ. Βαρουφάκης έχει τεράστιες ευθύνες μαζί με τον κ. Τσίπρα για τα όσα έγιναν. Το μυαλό μας τέτοιες μέρες γυρνάει στο τί έγιναν τέσσερα χρόνια πριν», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένοντας ότι Χρυσή Αυγή και Ελληνική Λύση θα είναι καλό να μην μπουν στην επόμενη Βουλή.

Επέτειος σήμερα της επιβολής των capital controls και ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το μείγμα αλαζονείας και προκλητικής αδιαφορίας που καταγράφεται στην εξιστόρηση των γεγονότων εκείνων των ημερών είναι εξοργιστικό. «Πρόθεσή μας είναι να τελειώνουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα με τους περιορισμούς των κεφαλαίων», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Καταλαβαίνω από την πλευρά του κ. Τσίπρα πολλούς αυτοσχεδιασμούς. Θα παραλάβω ένα ψηφισμένο προϋπολογισμό με ελάχιστα περιθώρια βελτιώσεων. Όταν λέω όμως ότι με τον προϋπολογισμό του 2020 θα υπάρξουν μειώσεις φόρων και ότι θα ισχύσουν από 1/1/2020 τότε καταλαβαίνω ότι κάποιοι είναι ακόμα ζαλισμένοι από την ήττα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, σε σχέση με την φράση του κ. Τσίπρα ότι οι μειώσεις των φόρων από πλευράς ΝΔ θα ισχύσουν από το 2021.

«Δεν νομίζω ότι αμφιβάλλει κάποιος ποιος οδήγησε στο διχασμό τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Δε θα ακούσετε τον Πολακισμό από την ανάποδη. Η Βουλή είναι υποχρεωμένη να διερευνήσει τις υποθέσεις που θα έρθουν στη Βουλή. Την ίδια ώρα θα υπάρξει απόλυτο σιωπητήριο από την πλευρά της εκτελεστικής εξουσίας για τα θέματα αυτά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, οποίος ξεκαθάρισε ότι αποτελεί προνόμιο της επόμενης κυβέρνησης να διορίσει την ηγεσία της Δικαιοσύνης με τους καλύτερους.

«Μιλάω για την μείωση των φόρων από το 2016. Έχουμε το δημοσιονομικό χώρο να το κάνουμε. Μείωση φόρων για τις επιχειρήσεις σημειώνει υποχρεώσεις από την πλευρά τους», πρόσθεσε. 

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε το πρωτοσέλιδο της Αυγής περί ιδιωτικής ασφάλισης, την οποία σύμφωνα με την εφημερίδα προωθεί η ΝΔ. «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη. Σαχλαμάρες που γεννά ο πανικός», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι εγγυάται απολύτως τις σημερινές επικουρικές συντάξεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την δέσμευσή του για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και τόνισε ότι στις 8 Ιουλίου αλλάζει η προσέγγιση απέναντι στις ομάδες που προκαλούν προβλήματα και αναταραχές.

Το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης καταργείται και το κομμάτι της ψηφιοποίησης μεταφέρεται στο υπουργείο ψηφιακής πολιτικής, το οποίο αλλάζει και πάει απευθείας στον πρωθυπουργό, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Τα είπε πολύ ωραία χθες ο Κ. Καραμανλής. Ευχαριστώ πολύ και τον κ. Καραμανλή και τον κ. Σαμαρά που παρέχουν την στήριξή τους χωρίς αστερίσκους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας την χθεσινή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Μητσοτάκης ΣΚΑΙ