Κυρ. Μητσοτάκης: Η χώρα δεν ξαναμπαίνει σε lockdown - Υπάρχουν τα εμβόλια

Κυρ. Μητσοτάκης: Η χώρα δεν ξαναμπαίνει σε lockdown - Υπάρχουν τα εμβόλια

Δύο φορές αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022 και παρέμβαση στα καύσιμα για τους αγρότες με επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, για όλο το 2022, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στο Mega. «Δεν θεωρώ ότι η πανδημία έχει ξεφύγει. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τέταρτο κύμα το οποίο αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «τώρα που έχουμε το εμβόλιο δεν πρόκειται να πάμε σε lockdown».

Τόνισε ότι o ίδιος είναι κατηγορηματικός για την μη επιβολή lockdown για τον απλούστατο λόγο ότι «αυτή τη στιγμή τρεις στους τέσσερις έχουν πράξει το σωστό και θα ήταν άδικο να επιβάλλουμε περιορισμούς με τεράστιο κόστος για να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα που αφορά σήμερα μία μειοψηφία». Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν ακολουθεί αυτή την τακτική, υπογράμμισε.

«Έχουμε περισσότερα κρούσματα, διότι κάνουμε τεστ σε αριθμό - ρεκόρ», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ ανέφερε ότι θα πρέπει να συζητηθεί η πρόταση του Νίκου Φίλη να μην ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού μετά από το εξάμηνο. 

Παράλληλα ανέφερε ότι το πλαίσιο των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες δίνει έμφαση στην αύξηση των εμβολιασμών και στη σωστή επικοινωνία για τη σημασία της τρίτης δόσης. Τόνισε επίσης ότι τα τεστ στους ανεμβολίαστους δεν είναι τιμωρία αλλά για την προστασία τους και πως η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων.

«Έχουμε περισσότερα κρούσματα αλλά σχετικά χαμηλό δείκτη θετικότητας», σημείωσε ενώ είπε ότι στους αριθμούς των διασωληνωμένων είμαστε πολύ μακριά από το επίπεδο που βρεθήκαμε τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο. Επιπλέον είπε ότι δεν είναι χαμένη η μάχη της 1ης δόσης καθώς κάθε μέρα 5.000-8.000 πολίτες κάνουν το βήμα και ξεπερνούν τις φοβίες τους.  «Κάνω έκκληση στους πολίτες, να πάνε να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση», είπε ο πρωθυπουργός.

«Παιχνίδι προς άγρα ψήφων» με την πανδημία από Τσίπρα

Για την κριτική που δέχεται από τον Αλέξη Τσίπρα για την είσοδο των πολιτών στις εκκλησίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση πέρσι τις έκλεισε και το 2020 δεν κάναμε Πάσχα, ερχόμενη σε σκληρή σύγκρουση με την Εκκλησία η οποία τελικά πείστηκε. 

«Ο κ. Τσίπρας αφού με πέρασε γενεές δεκατέσσερις και με κατηγόρησε για όλα τα στραβά στην πανδημία, έκανε μια πρόταση για την υποχρεωτικότητα του τεστ, του πιστοποιητικού στις εκκλησίες. Οι εκκλησίες είναι ανοικτοί χώροι λατρείας. Ίσως ο κ. Τσίπρας δεν έχει αισθανθεί την ανάγκη να μπει σε μία εκκλησία να ανάψει ένα κερί, να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει κανείς να τον ελέγξει», συνέχισε αναφέροντας πως υπάρχει ζήτημα πολιτικοποίησης της πανδημίας και έκανε λόγο για παιχνίδι προς άγρα ψήφων.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως στην είσοδο στις εκκλησίες πολλές φορές δεν υπάρχει κανείς και πως θα ετίθετο ζήτημα και για τα σούπερ μάρκετ ή τα φαρμακεία, αλλά, όπως σημείωσε, αν υπήρχε τρόπος να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο θα ήταν διατεθειμένος να το συζητήσει.

Εξάντλησε τα όρια του ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Δήλωσε επίσης ότι η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών έχει εξαντλήσει τα όριά της όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επέκτασής της στα σώματα ασφαλείας. «Καμία άλλη χώρα δεν έχει πάει σε διευρυμένες υποχρεωτικότητες γιατί από ένα σημείο και μετά χτυπάμε σε «τείχος άρνησης» που υψώνεται από μειοψηφίες», συμπλήρωσε επαναλαμβάνοντας πως η πολιτική της κυβέρνησης είναι να πείσει τουλάχιστον τους μισούς από τους ανεμβολίαστους να κάνουν το βήμα. Απηύθυνε έκκληση στους άνω των 60 να εμβολιαστούν ή διαφορετικά να προσέχουν πάρα πολύ.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ακόμα αντοχές στο σύστημα υγείας και είμαι σίγουρος ότι θα τα βγάλουμε πέρα και με αυτό κύμα γιατί όλα τα κύματα φτάνουν κάποια στιγμή στην κορύφωσή τους. Εκτιμώ ότι τα μέτρα που έχουμε πάρει σήμερα είναι απολύτως επαρκή», σημείωσε και διαβεβαίωσε ότι «τώρα που έχουμε τα εμβόλια δεν θα κλείσουμε».

Επιπρόσθετα δήλωσε ενοχλημένος όταν ακούει «ότι δήθεν έχουμε ρίξει λευκή πετσέτα» και αναρωτήθηκε τι πάει να πει «επιτροπή κοινής αποδοχής». «Να ζητάμε κομματικά πιστοποιητικά από τους επιστήμονες; Μιλάμε με τους καλύτερους επιστήμονες στη χώρα μας και από το εξωτερικό. Δεν συμφωνούν πάντα μεταξύ τους αλλά καταλήγουν σε μία θέση», υπογράμμισε.

«Δουλειά μας η Αστυνομία να γίνει καλύτερη»

Σε ερώτηση για τη λειτουργία της Αστυνομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως μερικές φορές νομίζει πως έχουμε πρόβλημα νοοτροπίας και αναρωτήθηκε αν είμαστε με τον νοικοκυραίο ή τον διαρρήκτη. «Το να θεωρούμε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι του αυταρχισμού και του νόμου και της τάξης επειδή η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της, είναι μια άποψη απελπιστικά μειοψηφική. Δουλειά μας είναι η Αστυνομία που έχουμε να γίνει καλύτερη», επισήμανε προσθέτοντας πως αποδίδει μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση των αστυνομικών.

«Θα βελτιώσουμε την απόδοση της Αστυνομίας- και μακριά από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών όσοι θεωρούν ότι η Αστυνομία είναι το όργανο του κρατικού αυταρχισμού. Αυτά τα αφήσαμε πίσω μας μισόν αιώνα τώρα», συμπλήρωσε.

«Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική χώρα»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, λέγοντας ότι «η συμφωνία που υπογράψαμε με τη Γαλλία είναι σαφής- η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής ορίζει ότι η Γαλλία έχει υποχρέωση να μας συνδράμει στην περίπτωση που η Τουρκία μας επιτεθεί», τονίζοντας ότι για πρώτη φορά η χώρα πετυχαίνει κάτι το οποίο αποτελούσε διακαή πόθο εδώ και 40 χρόνια και που επιπλέον είναι ένα μικρό βήμα πιο κοντά στη δυνατότητα να μπορεί η Ευρώπη να παρεμβαίνει μόνη της εκεί που το ΝΑΤΟ ή ο ΟΗΕ δεν επιθυμούν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για 5 χρόνια και δήλωσε πως «η Ελλάδα σε επίπεδο συμφωνιών θωρακίζεται ακόμα περισσότερο», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως με τις συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, που έχει υπογράψει, δείχνει ότι η προσήλωσή της στο διεθνές δίκαιο δεν είναι κενό γράμμα.

«Έχουμε ενισχύσει τις συμμαχίες της με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχει στρατηγική σχέση με την Αίγυπτο με την οποία συμφώνησε για την ηλεκτρική διασύνδεση μέσω καλωδίου, έχει αγοράσει 24 Rafale και έχει παραγγείλει γαλλικές φρεγάτες», πρόσθεσε. «Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική χώρα. Προβάλει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ», συμπλήρωσε.

Σημείωσε επίσης ότι αν τα βρούμε με την Τουρκία δεν θα οφείλεται σε κάποιον τρίτο αλλά σε ειλικρινή διάλογο και πως ο ίδιος δεν διέκοψε ποτέ την επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αναφερόμενος στη στάση της Μέρκελ στα ελληνοτουρκικά είπε ότι δεν συμφωνούσε πάντα με την Γερμανίδα καγκελάριο. «Την είχα πιέσει πολύ να είναι πιο αυστηρή με την Τουρκία. Μπορώ να καταλάβω ότι αν ήθελε να παίξει τον ρόλο του τρίτου, όφειλε να είναι ουδέτερη. Μόνο που η Γερμανία είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Δεν μπορώ να δεχτώ από καμιά ευρωπαϊκή χώρα την έννοια της ουδετερότητας», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Β. Μακεδονία και τη συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ότι «οι συμφωνίες αφορούν κράτη και όχι κυβερνήσεις». Είπε επίσης ότι ουδέποτε κορόιδεψε κανένα και πως είχε πει ότι από τη στιγμή που η συμφωνία θα κυρωθεί θα την εφαρμόσει. Για το χρόνο που θα έρθουν τα μνημόνια που εκκρεμούν προς κύρωση στη Βουλή, απάντησε «θα κρίνουμε εμείς τον κατάλληλο χρόνο».

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και σημείωσε: «Πιστεύω στις σταθερές μονοκομματικές κυβερνήσεις. Πιστεύω στην αυξημένη αναλογική, γι’ αυτό και τη νομοθέτησα», τόνισε και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «αν ένα κόμμα ξεπεράσει το 36%, 37%, 38% και έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο του αυτό είναι καλό, διότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις θεωρώ ότι και στην παρούσα συγκυρία είναι πολύ πιο αποτελεσματικές».

«Η ΝΔ θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία από την πρώτη κιόλας κάλπη με την απλή αναλογική. Αν δεν το πετύχουμε, θεωρώ περίπου αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση και θα πάμε σε δεύτερες εκλογές», συμπλήρωσε.

Στο ερώτημα για τα σενάρια «προοδευτικής διακυβέρνησης», ο πρωθυπουργός είπε πως «σε όσους κάνουν τέτοια σενάρια να κάνουν ορισμένες ασκήσεις απλής αριθμητικής» και εξήγησε: «Όσοι τα λένε ουσιαστικά προεξοφλούν ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα. Η "προοδευτική διακυβέρνηση" είναι στρατηγική ήττας, είναι πώς θα καταφέρουμε όντας δεύτερο κόμμα να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Δεν βγαίνουν τα κουκιά. Αν έβγαιναν θα ήταν μια κυβέρνηση που δεν θα συγκινούσε πάρα πολύ το εκλογικό σώμα. Δεν χρειάζεται να σας προσωποποιήσω τώρα το σχήμα το οποίο φαντάζομαι ότι θα κυβερνούσε τη χώρα σε αυτή την περίπτωση».

Προσέθεσε ότι τα διλήμματα στις εκλογές θα είναι σαφέστατα, ανάμεσα σε τέσσερα χρόνια με αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ και στα προηγούμενα 4 χρόνια με κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. «Οι πολίτες θα επιλέξουν σταθερότητα και ανάπτυξη ή ανασφάλεια και περιπέτειες», τόνισε.

 Όχι «πράσινη Μετάβαση» στις πλάτες των πολιτών


 

Ερωτηθείς για την απολιγνιτοποίηση δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε ”Πράσινη Μετάβαση” στις πλάτες των πολιτών» και πως ειδικά στη Δυτική Μακεδονία «θα δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας άμεσα», ενώ για τη διεθνή διάσκεψη στη Γλασκώβη σημείωσε πως είναι η μοναδική ευκαιρία να βρεθούν όλες οι χώρες μαζί και να αναλάβουν δεσμευτικούς όρους για τη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου. Αυτές οι αποφάσεις αφορούν το μέλλον των παιδιών μας και του πλανήτη και πως πολλές από τις πολιτικές στη χώρα μας απορρέουν από τέτοιες δεσμεύσεις, συμπλήρωσε.

Ως προς την ακρίβεια ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση δαπάνησε και θα δαπανήσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ για να συγκρατήσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος κα πως χωρίς την κυβερνητική παρέμβαση οι λογαριασμοί θα ανέβαιναν δέκα φορές επάνω, ενώ μιλώντας για τη ΔΕΗ υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση την παρέλαβε με την αξία της μετοχής της στο ένα ευρώ και σήμερα είναι μια ισχυρή επιχείρηση που μπορεί να βοηθήσει και τους καταναλωτές.