Κυρ. Μητσοτάκης: «Ευρωπαϊκή η απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα»

Κυρ. Μητσοτάκης: «Ευρωπαϊκή η απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα»

Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την συνάντησή του με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και υπογράμμισε πως σε ενδεχόμενη λύση θα πρέπει να τελειώσει ο αναχρονιστικός θεσμός των εγγυήσεων.

«Μιλήσαμε και για την τουρκική προκλητικότητα, η οποία αφορά την ΕΕ. Η Κύπρος θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη την στήριξη της Ελλάδας στην οποία κλιμακούμενη προκλητικότητα, η οποία θα πρέπει να λαμβάνει απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη συγκίνησή του, για το γεγονός ότι το πρώτο του ταξίδι ως πρωθυπουργός είναι στην Κύπρο.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του και τη συγκρατημένη αισιοδοξία του ενόψει της συνάντησης του κ. Αναστασιάδη με τον κ. Ακιντζί, ενώ τόνισε πως τάσσεται υπέρ των τριμερών σχημάτων που έχουν υλοποιηθεί στην περιοχή, σημειώνοντας πως είχαν ξεκινήσει από την κυβέρνηση Σαμαρά και συνεχίστηκαν και από την επόμενη. 

«Επανέλαβα το αυτονόητο. Δεν νοείται λύση χωρίς την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων, χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Πρόκειται για αναχρονιστικό σύστημα που δεν μπορεί να συνεχίσει να ισχύει, ιδίως για κράτη μέλη της ΕΕ», ξεκαθάρισε, συμπληρώνοντας πως θα αναμένει την ενημέρωση από τον κ. Αναστασιάδη για τα αποτελέσματα των συνομιλιών της 9ης Αυγούστου.

Οι συζητήσεις δεν ήταν τυπικές αλλά βαθύτατα ουσιαστικές, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι συζήτησαν και για διμερή θέματα, όπως ζητήματα στην εκπαίδευση, τα οποία μπορούν να λυθούν εύκολα, ενώ ευχαρίστησε τον κυπριακό λαό για τη δωρεά της Κύπρου μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι. «Τα χρήματα αυτά, όπως και όλοι οι πόροι, θα αξιοποιηθούν ταχύτατα για να επουλώσουμε τα τραύματα», υπογράμμισε.

Αμέσως μετά ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρη Συλλούρη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και το απόγευμα θα δει συλλόγους και δικοινοτικές ΜΚΟ.

Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών, Ενέργειας και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν οι ελληνοκυπριακές σχέσεις, το Κυπριακό και οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμα:

- Ν. Αναστασιάδης: Να τερματισθούν οι έκνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ