Κυρ. Μητσοτάκης: Έχει έρθει η ώρα της διπλωματίας - Μ. Πομπέο: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα

Κυρ. Μητσοτάκης: Έχει έρθει η ώρα της διπλωματίας - Μ. Πομπέο: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα

«Προσυπογράφω τη δήλωση του κ. Πομπέο ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μας δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές όσο σήμερα», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον επικεφαλής του Στέητ Ντιπάρτμεντ από τη Σούδα.

Ο πρωθυπουργός στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία επεσήμανε ότι η Άγκυρα τον τελευταίο καιρό προκάλεσε με ενέργειες εκτός Διεθνούς Δικαίου και σημείωσε πως έχει έρθει η ώρα της διπλωματίας. Από τη μεριά του αμερικανός ΥΠΕΞ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας και υπογράμμισε πως οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στο απόγειό τους.

«Προσυπογράφω τη δήλωση του κ. Πομπέο ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μας δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές όσο είναι σήμερα. Είναι σχέσεις που απλώνονται σε όλα τα επίπεδα. Χαίρομαι επίσης που ο φίλος υπουργός θα φιλοξενηθεί στον τόπο μου στα Χανιά. Στο νησί αυτό δεν χτυπάει μόνο η καρδιά της Ελλάδος χτυπάει και η καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου. Χτυπάει όμως και ο δυνατός παλμός της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι τώρα μιλάμε από την 115 πτέρυγα μάχης στην πολεμικής μας αεροπορίας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Σούδα αναδεικνύεται έτσι ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής. Εδώ συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών μας μαζί μας όμως με εκείνα της ασφάλειας και της ειρήνης» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη αναβαθμισμένη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ η οποία «απλώνει τη δράση της και στον χώρο της κοινής αμυντικής βιομηχανίας μας, με αιχμή τον εκσυγχρονισμό των 84 F-16 αλλά και με κοινά προγράμματα και πολύ σημαντικές κοινές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι η συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ διευρύνεται και σε άλλα πεδία και σε άλλες περιοχές, όπως η Αλεξανδρούπολη η οποία ήδη εξελίσσεται σε κόμβο μεταφοράς αμερικανικού φυσικού αερίου προς την ηπειρωτική Ευρώπη, ανατολική και κεντρική Ευρώπη.

«Εκεί κατασκευάζεται πλωτή μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου και ταυτόχρονα δρομολογείται και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Το ίδιο και το λιμάνι της Καβάλας», ανέφερα χαρακτηριστικά. 

«Υπογράφηκε επίσης μια σημαντική νέα διμερή συμφωνία για συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο πεδίο της καινοτομίας. Είναι και αυτό μια απόδειξη του ηγετικού ρόλου που η Ελλάδα παίζει στα βαλκάνια, στα οποία επιστρέφει δυναμικά μετά από μια σχεδόν δεκαετή απουσία», ανέφερα ο πρωθυπουργός.

«Η χερσόνησός μας είναι ένα γεωγραφικό σημείο που συγκεντρώνει πολλά κοινά ενδιαφέροντα Ελλάδας και ΗΠΑ. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί και θα αποτελεί πάντα το δυναμικό τους ορμητήριο» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχε με τον Μ. Πομπέο, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως παραμένουν κυρίαρχα τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Μια ευαίσθητη περιοχή η οποία το τελευταίο διάστημα δοκιμάστηκε από την επιθετικότητα της Τουρκίας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Με προκλητικές ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου, με μια αχρείαστα ακραία ρητορική η οποία φορτίζει το κλίμα αλλά και με τακτικισμούς που δεν βεβαιώνουν συχνά την ειλικρίνεια των προθέσεών της. Με ενέργειες δηλαδή που είναι αντίθετες στις αξίες του δυτικού κόσμου, τις οποίες δυστυχώς η Άγκυρα συνεχίζει και στα νερά της Κύπρου όπως διαπιστώσατε και εσείς κ. υπουργέ όταν βρεθήκατε στη Λευκωσία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Η ελληνική απάντηση σε όλες τις προκλήσεις δεν είναι άλλη από την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Επισήμανε ότι ο κ. Πομπέο «κατανοεί ότι η ένταση μεταξύ κρατών-μελών του ΝΑΤΟ τελικά δεν συμφέρει κανέναν και ότι βρίσκεται απέναντι σε κάθε αυθαίρετη ενέργεια που a-priori τορπιλίζει κάθε καλόπιστο διάλογο. Και ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να παραμένει η σταθερή πυξίδα για όλους».

«Άλλωστε γνωρίζει και ο ίδιος την ετοιμότητά μας, τόσο για διερευνητικές επαφές που προσδοκούμε ότι θα ξεκινήσουν σύντομα όσο και για την τεχνική διαδικασία η οποία εξελίσσεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τώρα πια έχει έρθει η σειρά της διπλωματίας». 

Μ. Πομπέο: Οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας

Παίρνοντας τον λόγο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε αρχικά τον πρωθυπουργό για τη φιλοξενία του και 
ανακοίνωσε τον μόνιμο ελλιμενισμό του πολεμικού πλοίου USS Hershel «Woody» Williams.  «Θα αναφέρω σήμερα ότι το USS Hershel Williams, θα έρθει στη Σούδα και είναι μια τέλεια επιλογή στρατηγική θέση και συμβολίζει ότι η σχέση μας γίνεται πιο ισχυρή», σημέιωσε.

Παράλληλα, ο κ. Πομπέο επεσήμανε πως οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στο απόγειό τους και γίνονται πιο ισχυρές το οποίο είναι εμφανές από τις συνεργασίες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων ενώ σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά που ο ΥΠΕΞ της Αμερικής ήρθε δύο φορές σε τόσο σύντομο χρόνο.

«Σας βλέπουμε σαν πυλώνα σταθερότητας» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Μάικ Πομπέο.