Κύπρος: Η κυβέρνηση δεν θα παρασυρθεί από τις «αποκαλύψεις» του προέδρου της ΕΔΕΚ

Κύπρος: Η κυβέρνηση δεν θα παρασυρθεί από τις «αποκαλύψεις» του προέδρου της ΕΔΕΚ

Η κυπριακή κυβέρνηση θέλει να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με «τα όσα δήθεν αποκαλύπτει για το Κυπριακό ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

«Όταν και εφόσον καταλήξουμε σε σχέδιο λύσης του Κυπριακού ο λαός θα έχει την ευκαιρία για πλήρη και εξαντλητική ενημέρωση», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, μετά και από τις σημερινές αποκαλύψεις εγγράφων του Εθνικού Συμβουλίου από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης θέλει , είπε ο κ. Παπαδόπουλος, να διαβεβαιώσει με τον πλέον κατηγορηματικό και έντονο τρόπο ότι «ο σεβασμός του είναι απόλυτος για την απόφαση του Κυπριακού λαού το 2004 να απορρίψει το σχέδιο Ανάν με ποσοστό 76%».

Ο κ. Σιζόπουλος σε σημερινή συνέντευξη τύπου υποστήριξε πως πρόνοιες του σχεδίου Ανάν συζητούνται εκ νέου, παρά τη δέσμευση του Νίκου Αναστασιάδη για σεβασμό της απόρριψης του σχεδίου Ανάν από τον Κυπριακό λαό.

Για να στηρίξει την άποψη του ο κ. Σιζόπουλος παρουσίασε συγκλίσεις για το περιουσιακό, τη διακυβέρνηση και τη δημόσια υπηρεσία.«Πιστοί στην υπόσχεση που δώσαμε στον κυπριακό λαό για συνεχή και υπεύθυνη ενημέρωση, η ΕΔΕΚ σήμερα προχωρά ένα βήμα παραπέρα και δίνει συνέχεια σε αυτό που άρχισε: την τεκμηριωμένη ενημέρωση του κυπριακού λαού», είπε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ σύγκριση των άρθρων του Σχεδίου Ανάν με τις μέχρι σήμερα συγκλίσεις όπως αυτές καταγράφονται στα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου, στα Κοινά Ανακοινωθέντα και στις δηλώσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί αποδεικνύουν, όπως είπε, ότι «το σχέδιο λύσης που συζητεί ο κ. Αναστασιάδης είναι το ίδιο ακριβώς σχέδιο που απέρριψε ο Κυπριακός λαός το 2004».

Ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης και οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, που στηρίζουν την πολιτική του στο Κυπριακό, «έχουν αποδεδειγμένα, συστηματικά και οργανωμένα παραπληροφορήσει τον κυπριακό λαό αναφορικά με τη μέχρι σήμερα πορεία των συνομιλιών».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ προκάλεσε ανοικτά την κυβέρνηση και τις ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ σε ανοικτή δημόσια συζήτηση για όσα ο κ. Αναστασιάδης έχει συμφωνήσει πίσω , όπως είπε , «από τις πλάτες του Κυπριακού λαού».

Με έντονη αντιπολιτευτική χροιά, αλλά και έμφαση στην ιστορία και το έργο των πρώην ηγετών του ΔΗΚΟ, ο πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, άρχισε την προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές, που θα γίνουν στις 22 Μαΐου. Σε εκδήλωση, στην οποία παρουσίασε τους 56 υποψηφίους του κόμματος, επέκρινε με σφοδρότητα τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο Κυπριακό, κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, ενώ , όπως και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, έκανε λόγο για επαναφορά του Σχεδίου Ανάν.

«ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ επιδιώκουν την επαναφορά του Σχεδίου Ανάν και απλά φοβούνται να το πουν στο κόσμο», ανέφερε ο Νικόλας Παπαδόπουλος και προειδοποίησε ότι αν κάποιοι λογαριάζουν να επαναφέρουν το σχέδιο ΑΝΑΝ, «λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, χωρίς το Δημοκρατικό Κόμμα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ