Κυβέρνηση χωρίς ανάσα!

Κυβέρνηση χωρίς ανάσα!

Υπό έντονη πίεση εξακολουθεί να βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς μετά από την τραυματική διαδικασία της απώλειας δύο ψήφων επί των πρώτων προαπαιτούμενων, ήδη στον ορίζοντα εμφανίστηκε το πακέτο των δεύτερων, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί ως τα μέσα Δεκεμβρίου, σύμφωνα με όσα δήλωσαν ο επικεφαλής του γιουρογκροπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο πρώτος έλεγχος επί του προγράμματος να μεταφερθεί στις αρχές του 2016, οπότε τότε θα αξιολογηθεί και το ασφαλιστικό. Εκ των πραγμάτων αναλογικά στο νέο έτος μεταφέρεται και η συζήτηση για το χρέος, μη επιτρέποντας στην κυβέρνηση να παρουσιάσει στον λαό σύντομα μια  αχτίδα φωτός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την δυσκολία των μέτρων επεσήμανε ο Πιέρ Μοσκοβισί, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ Αθήνας και θεσμών.

Το πρόβλημα για την Αθήνα είναι ότι στα νέα προαπαιτούμενα εντάσσεται και η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, με παραχώρηση του μάνατζμεντ σε ιδιώτες, καθώς για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να βρει τα περίφημα ισοδύναμα, στα οποία πελαγοδρομεί επί μήνες.

Ο «διάλογος»

Μια από τις παράπλευρες απώλειες της κρίσης στη ΝΔ είναι και η αναστολή προς το παρόν, της πολιτικής διαλόγου που επιχειρεί ο πρωθυπουργός με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκειμένου - υποθετικά -  να αποσπάσει την συμφωνία τους τα κρίσιμα θέματα της κυβερνητικής ατζέντας. Η ΝΔ μπήκε στην πιο ταραχώδη στιγμή της πολύχρονης πορείας της, κι έτσι η πρόσκληση σε διάλογο που σχεδίαζε ο πρωθυπουργός, δεν  έχει αποδέκτη στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Χθες στην καθιερωμένη σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού, έγινε επισκόπηση της κατάστασης, εκφράστηκε ικανοποίηση για την έγκριση της υποδόσης των 2 δις, αλλά τονίστηκε εκ μέρους του πρωθυπουργού ότι η κατάσταση επείγει, ο καιρός δεν είναι με το μέρος τη κυβέρνησης, και εξ΄ αυτού  θα πρέπει να ορισθούν οι προτεραιότητες του δεύτερου πακέτου, και να υλοποιηθούν με ταχύτατο ρυθμό.  

Πέραν του ΑΔΜΗΕ,  που φαίνεται να αποτυγχάνει, όσον αφορά την διαχείρισή του με βάση τις κυβερνητικές επιδιώξεις,  σημαντικά θέματα που θα επιφέρουν  πολιτικό κόστος, έρχονται με το δεύτερο  πακέτο. Μεταξύ αυτών το ασφαλιστικό (κορυφαίο θέμα που όμως αποτελεί προϋπόθεση για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος) και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το οποίο θα φέρει μειώσεις ή στασιμότητα των ήδη μειωμένων μισθών,  σε ευρείες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων.  

 Πέραν των δανειστών, προβλήματα φέρει στην κυβέρνηση και ο συγκυβερνήτης Πάνος Καμμένος, ο οποίος με αφορμή την υπόθεση Πανούση, ζήτησε την απόλυση του Διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι στην ουσία της διαμάχης υποβόσκει ο ανταγωνισμός για την διαχείριση τα πληροφοριών ευαίσθητης πτυχής, και η προσπάθεια του κ. Καμμένου να μετατοπισθεί το κέντρο βάρους επεξεργασίας  των πληροφοριών αυτών σε υπηρεσίες τις οποίες προΐσταται. Ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την στήριξή του στον κ. Ρουμπάτη.

Γιάννης Σιδέρης