ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι κατά Τσίπρα: Κάνει ό,τι του ζητήσει η Μέρκελ στο προσφυγικό

ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι κατά Τσίπρα: Κάνει ό,τι του ζητήσει η Μέρκελ στο προσφυγικό

Σφοδρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρας εξαπολύουν Κίνημα Αλλαγής και Ποτάμι με αφορμή τη δήλωση του πρωθυπουργού στους Financial Times ότι είναι έτοιμος να υπογράψει συμφωνία με τη Γερμανία προκειμένου να γίνει πιο εύκολη η επιστροφή προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Ο κ. Τσίπρας δηλώνει έτοιμος να υπογράψει συμφωνία με την κα Μέρκελ για την "επιστροφή" προσφύγων που ζητούν άσυλο στη  Γερμανία, σε βάρος της χώρας μας αλλά και των προσφύγων», τονίζει χαρακτηριστικά το Κίνημα Αλλαγής, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός οπισθοχωρεί ατάκτως σε όσα δήλωνε μέχρι πρόσφατα για ανάγκη αλλαγής του Κανονισμού Δουβλίνο παρατείνοντας τον εγκλωβισμό των προσφύγων σε ασφυκτικές συνθήκες όπως αυτές της Μόριας των έξι μέχρι σήμερα νεκρών.

«Εξόφληση γραμματίων, με ότι του ζητηθεί. Ανθρωπιστικά απαράδεκτη και πολλαπλώς επικίνδυνη ενέργεια», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Από τη μεριά του το Ποτάμι τονίζει ότι ο κ.Τσίπρας σε συνέντευξή του στους Financial Times, δηλώνει πρόθυμος να υπογράψει συμφωνία με την κ. Μέρκελ για προώθηση στη χώρα μας προσφύγων που βρίσκονται στη Γερμανία και ζητούν άσυλο εκεί. «Η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή, εμφανίζεται αρωγός στα ενδοκυβερνητικά προβλήματα της κ.Μέρκελ, τη στιγμή που η Ελλάδα σηκώνει ήδη τεράστιο βάρος. Σε τι ανταλλάγματα προσβλέπουν άραγε;» υποστηρίζει το Ποτάμι.

«Το προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπιστεί με αίσθημα αλληλεγγύης και δίκαιης κατανομής των βαρών ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε Ευρωπαίους αξιωματούχους κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στις Βρυξέλλες: Καμία χώρα δεν δικαιούται να απέχει των ευθυνών της, γιατί καμία χώρα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της τα βάρη των αυξημένων ροών. Και επιτέλους πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι η κατάσταση στα ελληνικά νησιά είναι τραγική - λόγω και της ανικανότητας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να διαχειριστούν το πρόβλημα. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση θα είναι εις βάρος και της χώρας μας, αλλά και των ίδιων των προσφύγων που δεν μπορούν να γίνονται “μπαλάκι” μεταξύ κυβερνήσεων», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Ποτάμι.