Ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοσθεί - Πως θα γίνονται οι καταγγελίες

Ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοσθεί - Πως θα γίνονται οι καταγγελίες

Την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, χωρίς εκπτώσεις και παρεκκλίσεις, και με ιδιαίτερα τσουχτερά πρόστιμα, ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ωστόσο πως θα γίνουν σεβαστά και τα δικαιώματα των καπνιστών.

Πάντως, όπως ανέφερε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, για να υπάρξει πλήρης εφαρμογή του νέου αντικαπνιστικού νόμου είναι απαραίτητη η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, διαφορετικά «δεν μπορεί να υπάρξει επιβολή του νόμου και των προστίμων».

Στο επίκεντρο του νέου αντικαπνιστικού νόμου τίθεται η προστασία των ανηλίκων από το παθητικό κάπνισμα, καθώς όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας το υπουργείο Υγείας σε ρόλο συντονιστή και με άλλα συναρμόδια υπουργεία θα ασκεί ισχυρή εποπτεία της απαγόρευσης σε δημόσιους χώρους, όπως οι παιδικές χαρές αλλά και όταν βρίσκονται ανήλικοι μέσα σε αυτοκίνητα.  

Ο υπουργός δήλωσε εμφατικά πως «ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί. Θα σεβαστούμε τα δικαιώματα των καπνιστών, αλλά προφανώς θα προασπίσουμε και τα δικαιώματα των μη καπνιστών, το δικαίωμα στη ζωή των παθητικών καπνιστών και ειδικά των παιδιών, που είναι μια αδικία και μάστιγα στη χώρα».

Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως οι «ώριμοι» καπνιστές επιθυμούν την εφαρμογή του νόμου, ενώ απευθυνόμενος προς επίδοξους παραβάτες είπε ότι αυτοί «θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου».

Πως θα γίνονται οι καταγγελίες

Ο υπουργός Υγείας ερωτώμενος για το πως θα μπορούν οι πολίτες να καταγγέλλουν τους παραβάτες του αντικαπνιστικού νόμου, ανακοίνωσε πως στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να δοθεί στην δημοσιότητα ένα τριψήφιο νούμερο καταγγελιών. 

«Θα υπάρξει τριψήφιο νούμερο που θα μπορείς να καλέσεις τη δημοτική αστυνομία ή την αστυνομία, που θα δίνει πρόστιμο στον ιδιώτη και υπερδεκαπλάσιο πρόστιμο στον καταστηματάρχη», εξήγησε ο υπουργός.

Την αντικαπνιστική καμπάνια της κυβέρνησης, θα παρουσιάσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στα τέλη του μήνα, σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια.