Καταθέτει σήμερα στην Προανακριτική η Ελ. Ράικου
Υπόθεση Novartis

Καταθέτει σήμερα στην Προανακριτική η Ελ. Ράικου

Σήμερα στις 4 μ.μ. ξεκινάει στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής η κατάθεση της πρώην Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, η οποία αναμένεται να διαρκέσει δυο με τρεις ημέρες.

Η κατάθεση της κας Ράικου είναι από τις πιο σημαντικές για την εξέλιξη της υπόθεσης Novartis, δεδομένου ότι η πρώην Εισαγγελέας ήταν αυτή που μίλησε πρώτη μέσω κύκλων της για τον περίφημο «Ρασπούτιν» το 2018 και η πρώτη που ταύτισε τον Ρασπούτιν με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Σε κατάθεσή της στην τακτική Δικαιοσύνη από τον περασμένο Σεπτέμβριο η κα Ράικου αναφερόταν στον τρόπο που το «σύστημα» Παπαγγελόπουλου δρούσε στο χώρο της Δικαιοσύνης, εμπλέκοντας συγκεκριμένη δημοσιογράφο, και μάλιστα περιέγραφε συνομιλίες με τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, στις οποίες φέρεται να την απειλούσε. 

Η κα Ράικου είχε κάνει λόγο για σειρά πιέσεων που της ασκήθηκαν αποκαλύπτοντας  συνομιλίες της με τον κ. Παπαγγελόπουλο, ενώ στην κατάθεσή της επισήμανε την αγαστή συνεργασία μεταξύ του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης με την Ελένη Τουλουπάκη. «Είναι γνωστή η σχέση του (σ.σ. Δ. Παπαγγελόπουλου) με την Ελένη Τουλουπάκη και ο τρόπος που λειτουργούσαν μεταξύ τους. Είναι όπως την περιέγραψε ο αντιεισαγγελέας κ. Ιωάννης Αγγελής», φέρεται να έχει πει στην κατάθεσή της,.

«Εξάλλου ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος όταν επαιρόταν για τον τρόπο που μεθοδεύει καταστάσεις ώστε να παγιδεύει όσους του στέκονταν εμπόδιο αυτοαποκαλούταν "Ρασπούτιν". Έλεγε: "Όσοι με ξέρουν καλά έτσι με αποκαλούν". Γι αυτό και τον αποκαλούσαν έτσι εκτός από εμένα η κυρία Κωνσταντοπούλου, πρωθυπουργοί κ.α», φέρεται να συνέχιζε στην κατάθεσή της η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς.

Παράλληλα, η ίδια είχε κατονομάσει τον Δ. Παπαγγελόπουλο ως Ρασπούτιν σημειώνοντας:  «Κατάλαβα ότι πίσω από όλα αυτά είναι ο γνωστός για τις Ρασπουτινικές μεθόδους του, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος».

Επιπλέον, η κυρία Ράικου φέρεται σε τηλεφωνική επικοινωνία της με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό, όταν εκείνος της είπε να διαβιβάσει τις ποινικές διώξεις κατά των 10 πολιτικών προσώπων  στη Βουλή, εκείνη να του απάντησε:  «Δεν τα κάνω εγώ αυτά χωρίς στοιχεία, είμαι άλλης σχολής», και ο κ. Παπαγγελόπουλος με τη σειρά του να απείλησε λέγοντας: «Μείνε με τη σχολή και θα δεις».

Στην υπόθεση η κα Ράικου ενέπλεκε και τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου, με την οποία είχε αναφέρει ότι είχε συναντήσεις. Η κυρία Παπαδάκου φέρεται να συναντήθηκε με την Ε. Ράικου στο γραφείο της να την εγκαλεί επειδή δήθεν έχει στοιχεία για τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Π. Πικραμμένο και τα κρύβει. Μάλιστα, η δημοσιογράφος, σύμφωνα με την πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς, της είπε ότι υπάρχει βίντεο δωροδοκίας του Πικραμμενου και υποστήριζε ότι το έχει δει η ίδια και ο Δημ. Παπαγγελοπουλος . Όταν η κυρία Ράικου της ζήτησε να πάει το συγκεκριμένο βίντεο, σύμφωνα με την πρώην Εισαγγελέα, η Γ. Παπαδάκου αποχώρησε και εξαφανίστηκε.