Καλούνται Φιλιππάκης, Παπαγγελόπουλος, Τάρκας, Παπαδάκου
Βουλή

Καλούνται Φιλιππάκης, Παπαγγελόπουλος, Τάρκας, Παπαδάκου

Την πόρτα της προανακριτικής Επιτροπής θα περάσουν σήμερα το απόγευμα οι Δ. Παπαγγελόπουλος, Γιάννης Φιλιππάκης, Αλέξανδρος Τάρκας και η Γιάννα Παπαδάκου, μετά την απόφαση της προανακριτικής Επιτροπής να τους καλέσει ως υπόπτους για την υπόθεση της Novartis.

Ειδικότερα, στη σημερινή συνεδρίαση οι «4» θα μάθουν το «κατηγορητήριο», που τους βαρύνει, ενώ αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία για να απολογηθούν, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει δεκτό από την Επιτροπή. Έχουν, δε, το δικαίωμα είτε να παραστούν αυτοπροσώπως είτε να εκπροσωπηθούν από τον συνήγορό τους.

Δεδομένο, πάντως, θεωρείται ότι οι νέοι ύποπτοι θα προτείνουν προς την προανακριτική νέους μάρτυρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν όντως οι μάρτυρες έχουν κάτι να προσθέσουν τότε το αίτημά τους θα γίνει δεκτό, με την επιτροπή να μην είναι κατ’ αρχήν αρνητική σε μια κλήση μάρτυρα ο οποίος θα μπορεί να εισφέρει στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα και μετά την εντολή της Ολομέλειας για διεύρυνση του κατηγορητηρίου η επιτροπή έλαβε την απόφαση να προχωρήσει στην κλήση νέων υπόπτων, στο πλαίσιο του αδικήματος της σύστασης συμμορίας που βαρύνει τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης.

Μάλιστα, όταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν άκουσαν την διεύρυνση της λίστας των υπόπτων επιχείρησαν να πυροδοτήσουν νέες εντάσεις στην Επιτροπή, αποχωρώντας από την αίθουσα. Κύκλοι πάντως της προανακριτικής υπογραμμίζουν πως τα μέλη της προανακριτικής του ΣΥΡΙΖΑ αποχωρώντας αφήνουν εκτεθειμένο τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Δεν θεωρείται, βέβαια, τυχαία η φράση του βουλευτή Γιάννη Γκιόλα ο οποίος σήμερα υπογράμμισε με νόημα: «Δεν είμαστε εμείς ο Παπαγγελόπουλος».

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, προς στιγμήν δεν τίθεται ζήτημα κλήσης στην επιτροπή εισαγγελικών λειτουργών. Ωστόσο, η επιτροπή μετά από εισήγηση του βουλευτή της ΝΔ, Θ. Πλεύρη, αποφάσισε να ζητήσει από τους αντεισαγγελείς Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη να τους ενημερώσουν εάν έχουν κληθεί ως ύποπτοι οι εισαγγελείς της Εισαγγελίας Διαφθοράς που ερευνούν την υπόθεση Novartis ή εάν έχουν παράσχει έγγραφες εξηγήσεις, προκειμένου στη συνέχεια η επιτροπή της Βουλής να αποφασίσει πώς πρέπει να προχωρήσει.

Με άλλα λόγια, η επιτροπή θα λάβει τα γραπτά υπομνήματα της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων της Διαφθοράς Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη. Οι τρεις εισαγγελείς κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι τέλεσης αδικημάτων, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τους δικονομικούς χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση της Novartis.