Κ. Χατζηδάκης: Ιδιωτικοποιούμε τον ΔΕΔΗΕ σε ποσοστό 49%

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ σε ποσοστό 49%, αλλά με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του Προυπολογισμού.

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο κ. Χατζηδάκης, είναι να «προσελκύσουμε όχι μόνο θεσμικούς αλλά και στρατηγικού χαρακτήρα επενδυτές». Κατά τον Υπουργό πρόκειται για μια ταμειακή ένεση για τη ΔΕΗ αλλά κι για έναν εκσυγχρονισμό του ίδιου του ΔΕΔΔΗΕ».

Την ίδια ώρα, ο Κ. Χατζηδάκης έστειλε σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα προαγγέλλοντας ότι θα προχωρήσει ο αγωγός φυσικού αερίου ΕastMed. «Είναι σταθερή η δέσμευση Ελλάδας και Ισραήλ ότι θα προχωρήσει. O κ. Ερντογάν έχει τη δική του αντίληψη. Αλλά έχουμε και εμείς τη δική μας!», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα σημείωσε ότι αποτελεί επίσης σταθερή η δέσμευση της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ ότι θα προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των 3 χωρών. «Η άρση της απομόνωσης της Κύπρου στο επίπεδο της ηλεκτρικής ενέργειας είναι για εμάς προτεραιότητα», επισήμανε, διαμηνύοντας σχετικά με την εξόρυξη υδρογονανθράκων ότι η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται!«Προχωρά αποφασιστικά στο δικό της πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και με βάση το εθνικό συμφέρον», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τη ΛΑΡΚΟ προωθείται μία λύση στη βάση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014 για να προσθέσει “λύση στέρεη νομικά, ελκυστική επενδυτικά και δίκαιη για τους εργαζόμενους”.

Συνέχισε επισημαίνοντας πως βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας το πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 ενεργοποιούνται επίσης ορισμένες ψηφιακές υποδομές που χρόνιζαν (π.χ. ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων αλλά και η Ψηφιακή Τράπεζα Γης).