Κ. Χατζηδάκης: Ασφυκτική η κατάσταση στον ΕΦΚΑ με τις εκκρεμείς συντάξεις

Κ. Χατζηδάκης: Ασφυκτική η κατάσταση στον ΕΦΚΑ με τις εκκρεμείς συντάξεις

«Έχουμε να κάνουμε με ένα τεράστιο πρόβλημα από πλευράς γραφειοκρατίας και πρόκειται ουσιαστικά για την "Kόπρο του Αυγείου"» δήλωσε ο  Κωστής Χατζηδάκης περιγράφοντας την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ με τις εκκρεμείς συντάξεις.

Μιλώντας στον Θέμα 104,6, ο υπουργός Εργασίας τόνισε χαρακτηριστικά πως «παρόλο που το 2020 εκδόθηκαν 31% παραπάνω συντάξεις σε σχέση με το '19, παρότι έχουν ξεκινήσει οι ψηφιακές συναλλαγές στον ΕΦΚΑ και έχουν γίνει 1,7 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές το '20, έχουμε αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις συντάξεις»..

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης η ρίζα του κακού είναι στην ίδια τη συγχώνευση του ΕΦΚΑ το 2016, «η οποία έγινε φύρδην μίγδην, χωρίς κανένα σχέδιο». 

«Ευθύνες δεν έχει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΙΚΑ, οι θεσμοί που επέμειναν να προχωρήσουν σε μια κατεύθυνση που επί της αρχής δεν ήταν λάθος αλλά δεν υπήρξε έλεγχος στις υποδομές και το business plan του οργανισμού», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης για να προσθέσει πως από τον Απρίλιο και μετά θα αρχίσουν να εγκαθίσταται 1.700 υπολογιστές, «καθώς αυτοί που υπάρχουν είναι απαρχαιωμένης τεχνολογίας».

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι για να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες πρέπει να δημιουργηθεί ένα ειδικό σχέδιο για τις συντάξεις ώστε να «ξεμπουκώσει» το σύστημα, το οποίο θα έχει το στοιχείο των υπαλλήλων με συμβάσεις έργου αλλά πρέπει να έχει και πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές.

«Εδώ υπάρχει αντίρρηση γιατί μπαίνουμε στην καταραμένη λέξη για κάποιους που λέγεται ιδιωτικός τομέας. Γιατί μπορεί να γίνεται με τις πολεοδομίες και τους μηχανικούς στην Ελλάδα, γιατί μπορεί να γίνει με τις εφορίες και τους λογιστές και ειδικά στο ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να γίνει;» διερωτήθηκε ο υπουργός.

Έχουμε ξεκινήσει επαφές με δικηγορικούς συλλόγους και το συζητάμε, συμπλήρωσε. Επί της αρχής δεν υπάρχει θέμα, εκτίμησε ο ίδιος.