Κ. Αγοραστός: Το νομοσχέδιο που παρουσίασε το ΥΠΕΣ δεν συνιστά μεταρρύθμιση

Κ. Αγοραστός: Το νομοσχέδιο που παρουσίασε το ΥΠΕΣ δεν συνιστά μεταρρύθμιση

«Δεν συνιστά μεταρρύθμιση» το νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών « Κλεισθένης Ι» τονίζει σε δήλωσή του, στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ενόψει της αυριανής κοινής συνέλευσης με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ), στην οποία θα παραστεί και θα μιλήσει και ο αρμόδιος υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης.

Ο κ. Αγοραστός υπογραμμίζει ότι «καμία μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να γίνει ερήμην και πολύ περισσότερο ενάντια στην ίδια την αυτοδιοίκηση» και ζητεί τη διεξαγωγή «ενός ειλικρινούς, καλοπροαίρετου και ουσιαστικού διαλόγου με γνώμονα την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης». Επίσης υπενθυμίζει ότι η ΕΝΠΕ χει ήδη εκπονήσει και καταθέσει στο υπουργείο Εσωτερικών και τα κόμματα πρόταση σχεδίου νόμου για τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. 

Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστού στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, είναι η ακόλουθη: 

«Από τους δρόμους και τα πεζοδρόμια μέχρι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, από τους παιδικούς σταθμούς μέχρι τις επενδύσεις, από τις πολιτικές αντιμετώπισης της φτώχειας μέχρι το περιβάλλον, η αυτοδιοίκηση διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών. ''Αρα, η μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση δεν αφορά μόνο τους αιρετούς και τους εργαζόμενους στις Περιφέρειες και τους δήμους, αφορά και επηρεάζει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Αφορά το παρόν και το μέλλον κάθε οικογένειας και κυρίως τις νέες γενιές.

Το νομοσχέδιο που παρουσίασε, μετά από κυοφορία 14 μηνών και μετά το πρώτο κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ - ΚΕΔΕ, το υπουργείο Εσωτερικών δεν συνιστά μεταρρύθμιση. Κατά κοινή ομολογία, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει αλλά δεν ασχολείται καν με τα πραγματικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης. Τουναντίον, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ.

Επιπρόσθετα, το σχέδιο νόμου ούτε αποκεντρώνει νέες αρμοδιότητες με αντίστοιχους πόρους, ούτε απλοποιεί το ασφυκτικό γραφειοκρατικό πλαίσιο που κρατά δέσμια την αυτοδιοίκηση αλλά, αντίθετα, ενισχύει την επιτροπεία του κράτους στους ΟΤΑ. Ακόμη, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο μικρό, ευέλικτο, επιτελικό κράτος. Το σχέδιο νόμου εστιάζει μόνο στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος, το οποίο, όμως, είναι το τελευταίο που αφορά σήμερα τον πολίτη. Τον αφορούν όμως αν μπορεί να εξυπηρετηθεί με αξιοπρέπεια σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Αν έχει σχολεία και παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά του. Αν έχει δρόμους και πεζοδρόμια για να μετακινηθεί με ασφάλεια και ταχύτητα. Αν οι δημόσιες υπηρεσίες είναι λειτουργικές και φιλικές προς τον πολίτη. Αν υπάρχουν δουλειές για να μη μεταναστεύουν τα παιδιά του στο εξωτερικό. Αν υπάρχει παραγωγή, αν υπάρχουν αξιοπρεπείς μισθοί και συντάξεις. Αν δεν τιμωρείται η παραγωγικότητα και η εργατικότητα με εξοντωτικές φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις. Αυτά αφορούν τον πολίτη. Συνεπώς, είναι αδήριτη ανάγκη και προφανώς όχι πολυτέλεια η μεταρρύθμιση στο κεντρικό κράτος. Και η κύρια οδός μεταρρύθμισης του κεντρικού κράτους είναι η τολμηρή και ριζοσπαστική αποκέντρωση με ουσιαστική ενίσχυση των θεσμών της αυτοδιοίκησης προς όφελος των πολιτών.

Ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, έχοντας ως αρχή ότι καμία μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να γίνει ερήμην και πολύ περισσότερο ενάντια στην ίδια την αυτοδιοίκηση, είμαστε - σταθερά, διαχρονικά, αποδεδειγμένα - υπέρ ενός ειλικρινούς, καλοπροαίρετου και ουσιαστικού διαλόγου με γνώμονα την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης.

Κι επειδή μιλάμε όχι με συνθήματα, αλλά με ξεκάθαρο λόγο και πράξεις, έχουμε εκπονήσει και καταθέσει στο υπουργείο Εσωτερικών και τα κόμματα πρόταση σχεδίου νόμου για τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Για να μπορεί κάθε πολίτης να αποφασίζει για τις τοπικές υποθέσεις. Για να κάνουμε πράξη τη συλλογική ηγεσία: να καλούνται να αποφασίζουν εκείνοι οι οποίοι καλούνται και να υλοποιήσουν. Για Περιφέρειες με περισσότερες αρμοδιότητες σε περισσότερα πεδία πολιτικής, το απαραίτητο προσωπικό και τους απαιτούμενους πόρους να τις ασκήσουν καθώς και με κανονιστική αρμοδιότητα, δηλαδή τη δυνατότητα να νομοθετούν για τα τοπικά ζητήματα και να δίνουν άμεσα λύσεις ρεαλιστικές, ανθρώπινες και αποτελεσματικές. Αυτά ιεραρχούμε ως ουσιαστικά ζητήματα, αυτά θα αναδείξουμε και θα συζητήσουμε αύριο στο δεύτερο συνέδριο της αυτοδιοίκησης, αυτά καλούμε την κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις να κάνουν πράξη προς όφελος της κοινωνίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ