«Ταξικά» πρόστιμα: Διπλά και τριπλά θα πληρώνουν όσοι δηλώνουν πάνω από €50.000

«Ταξικά» πρόστιμα: Διπλά και τριπλά θα πληρώνουν όσοι δηλώνουν πάνω από €50.000

Τα κριτήρια για τα «ταξικά» πρόστιμα ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας με δημοσιογράφους. Συγκεκριμένα, όπως είπε δεν θα υπάρχει καμία προσαύξηση για όσους δηλώνουν μέχρι 50.000 ευρώ, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται για εισόδημα από 50.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ και θα τριπλασιάζεται για όσους δηλώνουν πάνω από 100.000 ευρώ.

Αν και αρχικά ο κ. Σπίρτζης είχε δηλώσει ότι η ρύθμιση θα δινόταν με κοινή υπουργική απόφαση, μετά την εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής αποφασίστηκε να δοθεί τώρα μέσω νόμου, αφού η έτερη λύση ήταν μόνο το προεδρικό διάταγμα. Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών η εν λόγω διάταξη «σέβεται» την αρχή της αναλογικότητας.

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες μέρες ο κ. Σπίρτζης είχε ανακοινώσει ότι η μείωση των προστίμων θα φτάσει το 50%, από το 40% που προβλεπόταν. Με το νομοσχέδιο, που συζητείται, σήμερα στη Βουλή καταργείται η έκπτωση 50% εάν κάποιος πλήρωνε μέσα σε δέκα εργάσιμες μέρες.

Σε ότι αφορά τον τρόπο που θα βεβαιώνεται το πρόστιμο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αστυνομικός χτυπώντας την πινακίδα του αυτοκινήτου θα «βλέπει» ότι το εισόδημα του παραβάτη ξεπερνάει τις κλίμακες (δίχως να βλέπει το ακριβές ποσό που ο φορολογούμενος δηλώνει) και ακολούθως θα εκτυπώνει την κλήση.

Αναφορικά, δε, με την έναρξη εφαρμογής της επιβολής προστίμου ανάλογα με το ύψος του ατομικού εισοδήματος, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου το προσδιορίζουν εκτός απροόπτου το ερχόμενο Φθινόπωρο, ώστε να έχουν διασυνδεθεί όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα.

Αλέξανδρος Διαμάντης