«Τα σύνδρομα ενοχής, τέλος». Α. Σαμαράς

«Τα σύνδρομα ενοχής, τέλος». Α. Σαμαράς

Του Σάκη Μουμτζή

Αυτή ήταν μια χαρακτηριστική αποστροφή της ομιλίας του Α. Σαμαρά στο τελευταίο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Και είναι condition sine qua non για να κυβερνήσει ο Κ.Μητσοτάκης.

Επί σαρανταπέντε χρόνια κυβερνούσαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ με τα ιδεολογήματα της Αριστεράς. Η μεν Νέα Δημοκρατία «πέταξε λευκή πετσέτα» από τον πρώτο γύρο του ιδεολογικού αγώνα, το δε ΠΑΣΟΚ ασπάστηκε πλήρως όλες τις βασικές αρχές της Αριστεράς με τις οποίες κυβέρνησε.

Έλεγαν τότε πως το ΠΑΣΟΚ λεηλάτησε την Αριστερά. Λάθος. Η Αριστερά κατέλαβε εξ εφόδου το ΠΑΣΟΚ στην δεκαετία του 80.

Ποιες ήταν οι βασικές αξίες της Αριστεράς;

1.Το δημόσιο είναι εξ ορισμού καλό και το ιδιωτικό εξ ορισμού κακό. Πάνω σε αυτό το ιδεολόγημα στήθηκε μια διαφθορά απίστευτου μεγέθους στον Δημόσιο τομέα, ενώ εκατοντάδες ιδιωτικές επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε χρεοκοπία ή μετανάστευσαν σε άλλες, φιλικότερες προς το επιχειρείν, χώρες.

Ένα σύμπτωμα αυτής της βασικής αρχής ήταν και η δαιμονοποίηση του επιχειρηματικού κέρδους. Εθεωρείτο είτε σαν το απόλυτο κακό είτε σαν ένα αναγκαίο κακό. Πάντως, κακό. Οι συνέπειες γνωστές.

2.Ανέκαθεν η Αριστερά μισούσε τον Νόμο και την Τάξη. Μισούσε τους νοικοκυραίους. Μισούσε όλους αυτούς που ξυπνούσαν το πρωί με μόνο μέλημα τους να βγάλουν ήσυχα το μεροκάματο τους.

Δεν είχαν ιδεολογικές και πολιτικές ανησυχίες, μισούσαν τις ταραχές που έδιωχναν τον κόσμο από την αγορά και ασπάζονταν το σύνθημα «ησυχία, τάξη κι ασφάλεια».

Από τα μέσα της δεκαετίας το 80 το μπάχαλο μπήκε για τα καλά στην ζωή μας, με την πλήρη ανοχή της πολιτικής εξουσίας, με αποκορύφωμα το 2008, όταν οι κυβερνώντες με πρωτοφανή απάθεια επέτρεψαν στους μπαχαλάκηδες να κάψουν την Αθήνα, καταστρέφοντας τις περιουσίες των νοικοκυραίων.

Ένα από τα λίγα θετικά της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ξεφτέλισε πλήρως όλες τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς. Τις κατακρήμνισε.

Τώρα είναι η ευκαιρία, η Νέα Δημοκρατία να δώσει την μάχη στον χώρο των ιδεών και να επικρατήσει πλήρως. Τώρα είναι η ώρα, να σταματήσουν να δίνουν τα στελέχη της τα διαπιστευτήρια δημοκρατικότητος και προοδευτικότητος στην Αριστερά, όπως γινόταν επί σαρανταπέντε χρόνια.

Ήρθε η ώρα να επικρατήσουν στην Ελλάδα οι αξίες της πατρίδος, της σημαίας, των συνόρων, της πειθαρχίας και της αξιολόγησης, της επιβράβευσης και της τιμωρίας, του Νόμου και της Τάξης.

Ήρθε η ώρα να πεθάνει ο μεγάλος εχθρός της προόδου και της ανάπτυξης, που είναι ο κρατισμός.

Τώρα είναι η ευκαιρία να κυριαρχήσουν οι ιδέες του συντηρητικού-φιλελεύθερου χώρου για τα επόμενα πενήντα χρόνια.

Ο ιδεολογικός αντίπαλος είναι πεσμένος στο καναβάτσο. Η ήττα του στον χώρο των ιδεών είναι συντριπτική. Αλλά αυτό δεν αρκεί.

Δεν αρκεί να ευτελιστούν οι ιδέες της Αριστεράς. Πρέπει να επικρατήσουν πανηγυρικά οι δικές μας οι ιδέες. Και αυτό θα γίνει με σκληρό, καθημερινό αγώνα σε όλα τα μέτωπα, από στελέχη που γνωρίζουν τι υπερασπίζονται και τι πολεμούν.

Ελπίζω να το έχουν αντιληφθεί αυτό όλοι στην Νέα Δημοκρατία. Και αν κάποιοι το ξεχάσουν, εμείς θα είμαστε εδώ, με την πένα μας, να τους το υπενθυμίζουμε.

Τα σύνδρομα ενοχής τέλος, Αντώνη!