«Σχέδιο» η συμφωνία των Πρεσπών για τον Π. Καμμένο

«Σχέδιο» η συμφωνία των Πρεσπών για τον Π. Καμμένο

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Να πείσει ότι στο επικείμενο Συμβούλιο του ΝΑΤΟ τα Σκόπια θα είναι περίπου σαν παρατηρητές επιχείρησε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος λέγοντας ότι ναι μεν ο κ. Ζάεφ θα παραστεί αλλά δεν θα συμμετέχει στην οικογενειακή φωτογραφία.

Παράλληλα, σε ένα νέο πολιτικό ελιγμό μίλησε για σχέδιο συμφωνίας που δεν έχει αποτέλεσμα, τη στιγμή όπως που είναι προφανές ότι η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ έχει νομικό έρεισμα.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Καμμένος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η συμφωνία να μην έρθει με προαπαιτούμενο τους 180 βουλευτές. «Η δική μου στάση είναι ξεκάθαρη. Όταν έρθει, και αν έρθει η συμφωνία, με 180» είπε και ισχυρίστηκε ότι αυτό που έχει υπογραφεί δεν προκαλεί έννομα αποτελέσματα.

Κι αυτό διότι σύμφωνα τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ θα πρέπει πρώτα να διεξαχθούν εκλογές στην πΓΔΜ και να διεξαχθεί εκεί το δημοψήφισμα και στη συνέχεια εάν το αποτέλεσμα είναι «ναι» να πραγματοποιηθεί η αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ και να κυρωθεί η συμφωνία από τις δύο χώρας. «Όταν τελειώσουν αυτά τότε θα ισχύσει η πρόσκληση στο ΝΑΤΟ» είπε, εναποθέτοντας τις ελπίδες του στους γείτονες προκειμένου να μην ισχύσει ό,τι υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ στις Πρέσπες.

Την ίδια ώρα, ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι η δική του θέση είναι ξεκάθαρη όχι όμως της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Υπενθύμισε ότι οι προκαταρκτικές συνομιλίες του ΝΑΤΟ με την πΓΔΜ δεν ξεκίνησαν τώρα αλλά από το 1999 με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη, δίχως όμως αποτέλεσμα. Για να καταλήξει προβάλλοντας ως επιχείρημα την οικογενειακή φωτογραφία, στην οποία -κατά τον ίδιο- δεν θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός των Σκοπίων. «Μην μπερδεύεστε ο κ. Ζάεφ καλείται εκεί ως πρωθυπουργός της χώρας που συμμετέχει στο Αφγανιστάν. Δεν θα συμμετέχει στην ολομέλεια, δεν θα βγάλει οικογενειακή φωτογραφία» τόνισε κλείνοντας.

Νωρίτερα, ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε τονίσει ότι η πρόσκληση του ΝΑΤΟ στον κ. Ζάεφ έχει ειδικό νόημα, ενώ κατηγόρησε τον κ. Καμμένο ότι με τις αλλεπάλληλες συνεντεύξεις του δημιουργούνται συγχύσεις. «Από τη στιγμή που υπογράφεται μια συμφωνία παράγονται νομικά τετελεσμένα και οπωσδήποτε πολιτικά τετελεσμένα είπε ο κ. Λοβέρδος.