«Πράσινο φως» από το ΚΑΣ για το «ξεμπλοκάρισμα» του Ελληνικού

«Πράσινο φως» από το ΚΑΣ για το «ξεμπλοκάρισμα» του Ελληνικού

Της Αγγελικής Κώττη

«Πράσινο φως» για το ξεμπλοκάρισμα της επένδυσης του Ελληνικού έδωσε το ΚΑΣ, που μετά από πολύωρη συνεδρίαση γνωμοδότησε θετικά ως προς την αλλαγή της υπουργικής απόφασης της προηγούμενης Κυβέρνησης, η οποία έβαζε προσκόμματα στην πορεία του έργου αφού περιελάμβανε τον όρο να ελέγχει η αρχαιολογία κάθε μελέτη και κάθε σχέδιο στο ακίνητο των 6000 στρεμμάτων.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μετά από πολύωρη συνεδρίαση γνωμοδότησε υπέρ της απάλειψης από την υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί του όρου να ελέγχει η αρχαιολογία κάθε μελέτη και κάθε σχέδιο στο ακίνητο των 6.000 στρεμμάτων, συντασσόμενο ουσιαστικά και με τη σχετική απόφαση του ΣτΕ.

Επί της ουσίας είναι μια απόφαση η οποία επαναφέρει τη νομιμότητα καθώς σύμφωνα και με το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο το υπουργείο πολιτισμού δεν έχει στην αρμοδιότητα του τον έλεγχο του περιβάλλοντος. Επομένως ο όρος που είχε η προηγουμένη υπουργός στην απόφαση της είναι καταχρηστικός και δεν παίζει κάποιο ρόλο.

Το ΚΑΣ συμφώνησε πως όλες οι αρχαιότητες, αυτές που έχουν εντοπισθεί και όσες θα εντοπιστούν προστατεύονται από το Προεδρικό Διάταγμα που έχει εκδοθεί για το Ελληνικό. Επέμεινε σε όρους που πράγματι προστατεύουν απολύτως τις αρχαιότητες: παρακολούθηση εκσκαφών από την αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων, έλεγχος των σχεδίων εφόσον τα κτίρια που θα ανεγερθούν βρίσκονται στους κηρυγμένους χώρους του Αγίου Κοσμά και των δήμων Αλίμου και Ελληνικού κ.α. 

Θα υπάρξει αδόμητη ζώνη 20 μέτρων πέριξ των αρχαιολογικών χώρων η μνημείων και έλεγχος των μορφών κτιρίων σε κοντινή απόσταση από μνημεία.

Η γνωμοδότηση του ΚΑΣ λύνει ένα σοβαρό νομικό και ουσιαστικό ζήτημα που εκκρεμούσε λόγω συνειδητών προσπαθειών της προηγούμενης κυβέρνησης για μπλοκάρισμα του έργου. Αύριο συνεδριάζει το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων που επίσης θα συζητήσει το θέμα. θα ακολουθήσει η υπουργική απόφαση για την οποία απαιτούνται οι γνωμοδοτήσεις των συμβουλίων.