Η υπόθεση Πολάκη ως «προπέτασμα» κρύβει τις αποτυχίες της κυβέρνησης

Η υπόθεση Πολάκη ως «προπέτασμα» κρύβει τις αποτυχίες της κυβέρνησης

Του Γιάννη Σιδέρη

Άναρθρος λόγος στην πολιτική σκηνή, όπου ηχούν στεντόρεια κύμβαλα αλαλάζοντα.

Ο συνήθης εκκωφαντικός και αγροίκος λόγος (και τρόπος) του Πολάκη υπερισχύει και υπερκαλύπτει τα προβλήματα της χώρας, εξυπηρετώντας τα μέγιστα την κυβέρνηση.

Δεν εννοούμε ότι σκοπίμως σήκωσε τον κουρνιαχτό ο υπουργός. Είναι ίδιον του χαρακτήρα του αλλά και του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται την εξουσία – τρόπος που δεν απέχει πολύ από αυτόν άλλων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, καθώς και πιστών οπαδών τους. Μια ματιά στα social media και τις ενθουσιώδεις επιδοκιμασίες με τις οποίες υποδέχονται κάθε ανάρτηση και ενέργειά του, το τεκμηριώνει.

Η λογική αυτή λέει ότι οι θεσμοί εκ της φύσεώς τους είναι αντιλαϊκοί και τα πρόσωπα που τους εκπροσωπούν ύποπτα. Βρίσκονται στη θέση εντεταλμένοι, τόσο για να χαλκεύουν δεσμά κατά του λαού, όσο και για να αποτελούν εμπόδια στον αυθεντικό εκπρόσωπό του, τον ΣΥΡΙΖΑ. Το είχε πει άλλωστε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στη Δικαιοσύνη, ως «θεσμικό εμπόδιο».

Ωστόσο η θολώδης ανακατωσούρα που έφερε ο διάλογος Πολάκη - Στουρνάρα, σκέπασε επικοινωνιακά την χρονικά παράλληλη αλλά πολύ σοβαρότερη υπόθεση της διένεξης Κοτζιά - Καμμένου. Δεν είναι τα «εύηχα» που μάθαμε για την... αρμονική σχέση των δυο υπουργών (ήτοι τις απειλές «μαζέψου αλήτη γιατί θα σε τελειώσω») που ο αδύναμος Πρωθυπουργός ήξερε και δεν μπόρεσε να εναρμονίσει. Είναι το ουσιαστικότερο, και αφορά τα υποτιθέμενα «24 εκατομμύρια απόρρητα» που αναφέρει ο πρώην ΥΠΕΘΑ.

Η στήλη δεν θεωρεί ικανό τον κ. Κοτζιά να έχει εμπλακεί σε τέτοιες λοβιτούρες προς προσωπική του ενθυλάκωση. Ωστόσο δημιουργεί προβληματισμούς η αναφορά περί εμπλοκής στην υπόθεση του περιβόητου Σόρος (για τον οποίο Σόρος πολλοί λεπταίσθητοι φιλελεύθεροι σηκώνουν ειρωνικά το φρύδι, χαρακτηρίζοντας ως «ψεκασμό» κάθε αναφορά που γίνεται στο όνομά του για ανάμειξη στο εσωτερικό κρατών. Παρόλο βέβαια που ο ίδιος στο παρελθόν Κομπορρημονών, έχει διαβεβαιώσει για την ενεργή ανάμειξη του ιδρύματός του στη διάβρωση του πρώην Υπαρκτού»).

Όμως οι καταγγελίες Καμμένου εμπλέκονται άμεσα με την πλέον ιστορική συμφωνία που υπέγραψε μεταπολιτευτικά ελληνική κυβέρνηση, και η οποία εκθεμελίωσε πάγιες εθνικές γραμμές. Ως εκ τούτου προκύπτει ανάγκη άμεσης διερεύνησης από τη Δικαιοσύνη, πολύ γρηγορότερα από την υπόθεση Πολάκη.

Το κακό είναι ότι η επικοινωνιακή… «μπουρμπουλήθρα» που ξεσήκωσε η υπόθεση του υπουργού, κυρίως λόγω της συμπεριφοράς του, λειτουργεί ως παραπέτασμα που αποκρύβει τις κυβερνητικές ανεπάρκειες και την εκ νέου δυσχερή κατάσταση της χώρας.

Το αμερικανικό οικονομικό δίκτυο CNBC έγραψε για τον κίνδυνο «να μην πάρει η Ελλάδα χρήματα αφού οι μεταρρυθμίσεις καθυστερούν». Και δεν είναι εκτίμησή του αλλά πληροφορία από πηγή της Ε.Ε.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής (με επικεφαλής τον ορισθέντα από την κυβέρνηση – και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – Φρ. Κουτεντάκη, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πολλαπλές καθυστερήσεις. Μεταξύ αυτών τα προαπαιτούμενα προκειμένου να εκταμιευτούν τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων, οι επιλογές γενικών και ειδικών γραμματίων, η στελέχωση της ΑΑΔΕ, και οι λύσεις στα των κόκκινα δάνεια. Παράλληλα το γραφείο κάνει λόγο για δυσμενείς εξελίξεις στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας και στον πληθωρισμό.

Την ίδια ώρα η Εργάνη κατέγραψε αρνητικό ισοζύγιο κατά 22.333 στη σχέση προσλήψεων - αποχωρήσεων στις αρχές του έτους. Είναι μεν εποχικό φαινόμενο, αλλά το μεγαλύτερο των τελευταίων χρόνων. Το ακόμη χειρότερο είναι ότι από τις θέσεις που δημιουργήθηκαν, μόνο το 46,76% αποτελεί πλήρη απασχόληση. Το 41,44% αντιστοιχεί σε μερική εργασία και το 11,8% σε εκ περιτροπής. Τα εργασιακά δικαιώματα της νέας γενιάς σφαγιάζονται επί ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση καλοδέχεται τις εκρήξεις Πολάκη, όχι μόνο γιατί την εκφράζουν. Συμβάλλουν παράλληλα στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα προβλήματα της χώρας. Παρέχουν προπαγανδιστική τροφή και πολιτική αποενοχοποίηση στους οπαδούς τους, με το πολυφορεμένο «και σεις τα κάνατε» - λες και γι αυτό τους έφερε ο λαός, να αντιγράψουν αυτούς που καταγγέλλουν.

Και μόλις κατακαθίσει η υπόθεση Πολάκη, θα βγουν από τα σκονισμένα ντουλάπια πολυκαιρισμένες υποθέσεις για να έχει το πόπολο να ασχολείται και να προσανατολίσει την ψήφο του. Μόνο που αυτή τη φορά βγάζουν γλώσσα τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι κυβερνητικοί θα αναγκάζονται να απολογούνται την στιγμή που θα έχουν στο εδώλιο στοχοποιημένους τους αντιπάλους τους.