Η υπονόμευση της εμπιστοσύνης σε επιστήμονες - κυβέρνηση βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ

Η υπονόμευση της εμπιστοσύνης σε επιστήμονες - κυβέρνηση βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ

Στην αρχή ήταν οι επιστήμονες και κυρίως ο Σωτήρης Τσιόδρας. Τώρα στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει συνολικά η κυβέρνηση και κυρίως ο Κυριακος Μητσοτάκης, προκειμένου να πληγεί η εμπιστοσύνη που οι πολίτες δείχνουν να έχουν, παρά την όποια δυσφορία καταγράφεται, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας. Στην πολιτική, η αντιπολίτευση χειρίζεται συνήθως όλα τα μέσα, μόνο που αυτή τη φορά προκειται για ένα ζήτημα Δημόσιας Υγείας με δυσμενείς προεκτάσεις.

Η προσπάθεια που καταβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ να διαρραγεί η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες στην κυβέρνηση και την επιστημονική κοινότητα σε διαφορετικές συνθήκες θα εντάσσονταν στην πάγια πολιτική πρακτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κυρίως της αξιωματικής. Το μείζον θέμα που προκύπτει όμως είναι πως αν χαθεί αυτή η εμπιστοσύνη τότε οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν δεν είναι μόνο πολλοί αλλά και αδύνατον να εκτιμηθούν στην παρούσα φάση.

Το κατά πόσο οι πολίτες ακούνε τους εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας και ακολουθούν τις αποφάσεις που λαμβάνει η κυβέρνηση αποτελεί τη βάση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εάν αυτή η σχέση όμως διαρραγεί τότε οι συνέπειες θα είναι σημαντικές ειδικά σε ότι αφορά την μείωση της καμπύλης διασποράς.

Το να επιλέγει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να... χτυπήσει σε αυτόν ακριβώς τον στόχο δείχνει αφενός ότι δεν υπολογίζει τις δυσμενείς εξελίξεις αφετέρου ότι το «μεταθαλογαριαστούμε» που πλέον έχει αποτυπωθεί ως στάση από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, την προηγούμενη εβδομάδα, έχει μετατραπεί σε «να λογαριαστούμε τώρα».

Και αυτό προκειμένου να πετύχει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη φθορά της κυβέρνησης που παρά την όποια δυσφορία αλλά και έντονη ανησυχία που αποτυπώνουν οι πολίτες στις δημοσκοπήσεις δείχνει να διατηρεί υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης.

Η επιστημονική κοινότητα ήταν το πρώτο «θύμα» της τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σωτήρης Τσίοδρας κατηγορήθηκε ότι παίζει τα παιχνίδια της κυβέρνησης και λειτουργεί ως εκπρόσωπός της με στελέχη του της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και τρολς του διαδικτύου να αφήνουν να εννοηθεί ότι αφήνει πίσω την επιστημονική του ιδιότητα και καλύπτει κυβερνητικές αρρυθμίες ή και αναλήθειες.

Από τον Παύλο Πολάκη μέχρι τον Θανάση Καρτερό η προσπάθεια ήταν εμφανής. Και μπορεί να έπεσε στο κενό όπως φάνηκε στην πορεία όμως συνολικά τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας δέχθηκαν επιθέσεις προσωπικού χαρακτήρα.

Στόχος η δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων που συνεχίστηκε σε επίπεδο κυβερνητικών στελεχών. Ο πρωθυπουργός αποτελεί τον πρώτο και βασικό στόχο. Και οι επιθέσεις θα συνεχίζονται όσο διαπιστώνεται πως παρά την κρίση και τις αναμενόμενες επιπτώσεις και στην οικονομία παραμένει το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης τυγχάνοντας ευρείας αποδοχής και στο ερώτημα περί καταλληλότητας.

Από τα «τσουρέκια του Τερκενλή μέχρι το mountain bike στην Πάρνηθα δείχνει ξεκάθαρα πως ο ανταρτοπόλεμος και η... δολιοφθορά του αντιπάλου σε προσωπικό επίπεδο παραμένει πρώτη επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.

Αλλωστε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αυτός που από τον Αύγουστο και μετά έχει αναδείξει το σκληρό ρόκ σε βασική αντιπολιτευτική τακτική κλίνοντας προς την αριστερή πλευρά του κόμματός του. Είναι ενδεικτικό πως επέλεξε ακόμη και να γυρίσει την πλάτη στην σοσιαλδημοκρατία και τη στροφή στο κέντρο που ετοίμαζεται επιλέγοντας υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους αλλά και προσωπικούς χαρακτηρισμούς κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως αυτή περί «πολιτικού απατεώνα».

Σε κάθε περίπτωση η ζημιά που προκαλεί σε μια κρίση όπως αυτή της πανδημίας είναι πολύ μεγαλύτερη από τα οφέλη που δύναται να αποκομίσει ο ίδιος. Και αυτό διότι υπάρχουν ευήκοα ώτα έτοιμα να δεχθούν την οποιαδήποτε αρνητική κριτική αλλά και τα σενάρια όπως αυτό με τον ΕΟΔΥ που φυσικά η κυβέρνηση οφείλει να κλείσει άμεσα εφόσον δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.