Κυβερνητικές μεθοδεύσεις με το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες της Βρετανίας

Κυβερνητικές μεθοδεύσεις με το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες της Βρετανίας

Του Τάσου Ευαγγελίου

Απίστευτες είναι οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να αποτρέψει Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν και στις ευρωεκλογές. Η περίπτωση της Βρετανίας είναι χαρακτηριστική αφού, όπως αποκαλύπτεται, αποφασίστηκε να μη στηθούν εκλογικά τμήματα αρνούμενη το δικαίωμα ψήφου σε όσους δεν μεταβούν στην Ελλάδα με πρόσχημα το... Brexit. Ο νομικός Βασίλης Καραμητσόπουλος αναφέρει στο liberal.gr πως η απόφαση αντιβαίνει στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε η Νέα Δημοκρατία, η κυβέρνηση «με πρόσχημα το Brexit εμποδίζει παράνομα την συμμετοχή των 70.000 Ελλήνων που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, καθώς αποφάσισε να μην στήσει εκλογικά τμήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε αντίθεση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που προχώρησε στη σχετική απόφαση ανακοινώνοντας ότι στις επερχόμενες ευρωκλογές δεν θα λειτουργήσουν κανονικά εκλογικά τμήματα στη Βρετανία. Και αυτό τη στιγμή που «όλα ανεξαιρέτως τα υπόλοιπα κράτη - μέλη, συμπεριλαμβανομένων και όσων δεν παρέχουν δυνατότητα ψήφου στους πολίτες τους που είναι κάτοικοι εξωτερικού κατά τις εθνικές εκλογές, θα συστήσουν κανονικά εκλογικά τμήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Επί της ουσίας περισσότεροι από 70.000 Έλληνες του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι οι μοναδικοί Ευρωπαίοι πολίτες που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν το ευρωψηφοδέλτιο της χώρας καταγωγής τους εάν δεν επιστρέψουν στην Ελλάδα για το λόγο αυτό.

Με την απόφασή της αυτή η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επιβεβαιώνει το φόβο της έναντι της ψήφους των Ελλήνων που έφυγαν το Εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης. Έρχεται δε να προστεθεί στη στάση της στο αίτημα που έχει κατατεθεί και από τη ΝΔ για ψήφο στους Έλληνες του Εξωτερικού. Στάση αρνητική αφού μέχρι τώρα κωλυσιεργεί και αναζητεί τρόπου να αποφύγει ή στην καλύτερη περίπτωση να περάσει τροποποποιήσεις που δεν ανταποκρίνονται στη δημοκρατική λειτουργία μιας χώρας.

Νομικό ζήτημα σε επίπεδο ΕΕ

Το θέμα που προκύπτει έχει και άλλες διαστάσεις. Όπως εξηγεί στο liberal.gr o νομικός Βασίλης Καραμητσόπουλος το ενδεχόμενο να μην έχει σημειωθεί το brexit, (σ.σ. που η κυβέρνηση επικαλείται) μέχρι ευρωεκλογές δύναται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

Και αυτό διότι «οι Έλληνες κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχουν στερηθεί τη δυνατότητα της ψήφου κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί», ενώ σύμφωνα με τον κ. Καραμητσόπουλο το Ευρωπαϊκό Δίκαιο είναι σαφές. Οι χώρες μέλη οφείλουν να παρέχουν στους πολίτες τους τη δυνατότητα να ψηφίζουν ανεξαρτήτως της χώρας μέλος στην οποία κατοικούν».

Η Κύπρος

Οι χώρες μέλη της ΕΕ έχουν ήδη προγραμματίσει τη διαδικασία για τους κατοίκους Εξωτερικού εντός Ένωσης. Και φυσικά δεν έχουν εξαιρέσει τη Bρετανία ανεξαρτήτως αν θα έχει ισχύει ή όχι μέχρι την ημέρα των εκλογών το Brexit.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Κύπρου που από το Δεκέμβριο έχει προγραμματίσει τις σχετικές διαδικασίες σε χώρες όπου υπάρχει ικανός αριθμός κατοίκων. Και φυσικά έχει συμπεριλάβει κανονικά το Ηνωμένο Βασίλειο ανεξαρτήτως brexit.

Διαβάστε ακόμα:

- ΝΔ: Κυβερνητικές μεθοδεύσεις για να περιοριστεί η ήττα - Τρέμουν τις εκλογές

- Όπισθεν από την κυβέρνηση για τη ρύθμιση των 120 δόσεων

- ΝΔ: Κωμικοτραγική η απάντηση της κυβέρνησης για τους Έλληνες της Μ.Βρετανίας