Η κλεψύδρα του χρόνου μετρά αντίστροφα για τις εκλογές της Ν.Δ.

Η κλεψύδρα του χρόνου μετρά αντίστροφα για τις εκλογές της Ν.Δ.

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Η κλεψύδρα του χρόνου μετρά πλέον αντίστροφα για τη ΝΔ, καθώς η προεκλογική κούρσα για την ανάδειξη νέου αρχηγού εισήλθε στην τελευταία εβδομάδα. Τη φορά αυτή υπό καλύτερες προϋποθέσεις όχι μόνο σε πολιτικό, με σαφώς ηπιότερους τους τόνους μεταξύ των ίδιων των υποψηφίων, αλλά και σε τεχνικό επίπεδο, όπου τουλάχιστον δεν βαδίζει στα… τυφλά, όπως απεδείχθη εκ του αποτελέσματος ότι συνέβαινε πριν από τις κάλπες της 22ης Νοεμβρίου.

Η χθεσινή γενική δοκιμή του συστήματος, που χαρακτηρίστηκε από τη ΝΔ «επιτυχής», μπορεί να ανέδειξε και «διαδικαστικές λεπτομέρειες», όπως χαρακτηρίζονται επισήμως από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα προβλήματα και οι ελλείψεις που παρατηρήθηκαν, αλλά ο χρόνος που μεσολαβεί ως τις 20 Δεκεμβρίου θεωρείται επαρκής για να αντιμετωπιστούν. Και εκφράζεται από τα στελέχη του κόμματος αισιοδοξία ότι οι εσωκομματικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν με επιτυχία την προσεχή Κυριακή. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει εκλείψει η αγωνία. Κάθε άλλο! Όσα έχουν προηγηθεί αρκούν από μόνα τους για να την συντηρούν. Και όσο ορατός και αν είναι ο μεγαλύτερος βαθμός προετοιμασίας της διαδικασίας μετά το φιάσκο του Νοεμβρίου, η αλήθεια είναι πως η αγωνία, αλλά και οι ανησυχίες δεν πρόκειται να εκλείψουν παρά μόνο όταν ανοίξουν οι κάλπες και λειτουργήσει το σύστημα κανονικά.

Η προετοιμασία της διαδικασίας μετά και την γενική πρόβα της Κυριακής, θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης της ΚΕΦΕ, που θα πραγματοποιηθεί νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, παρουσία και εκπροσώπων της εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά στο πολιτικό επίπεδο, σε αυτή την τελική ευθεία προς τις κάλπες οι τέσσερις διεκδικητές της ηγεσίας επικεντρώνουν την επιχειρηματολογία τους αφενός στις ριζικές αλλαγές που δεσμεύονται να κάνουν στο εσωτερικό της ΝΔ και αφετέρου στην σκληρή αντιπολίτευση που υπόσχονται απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκαθαρίζουν μάλιστα άπαντες ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας μαζί του, αλλά αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο τα σενάρια ευρύτερης πολιτικής συνεννόησης σε μείζονα ζητήματα της χώρας.

Ορίζοντας σε ό,τι αφορά στις εσωκομματικές αλλαγές αποτελεί το Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ που θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις αρχές του καλοκαιριού. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει προαναγγείλει άμεση έναρξη προσυνεδριακού διαλόγου που θα έχει, όπως λέει, όση διάρκεια χρειαστεί προκειμένου να συζητηθούν τα πάντα και θα είναι «ανοιχτών οριζόντων».

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας προσανατολίζεται στη διεξαγωγή του Τακτικού Συνεδρίου μέσα στην άνοιξη, ενώ εκείνος που θεωρεί πως η ΝΔ δεν μπορεί να περιμένει ως το Τακτικό Συνέδριο είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προανήγγειλε έκτακτο συνέδριο από 26 έως 28 Φεβρουαρίου για να προωθηθούν άμεσα αλλαγές στο καταστατικό της ΝΔ. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι θα έχει τη σύνθεση του αμέσως προηγούμενου Τακτικού συνεδρίου, καθώς νέοι σύνεδροι θα εκλεγούν για το Τακτικό. Με δεδομένο επίσης ότι στις αρμοδιότητες του εκτάκτου συνεδρίου δεν περιλαμβάνεται ο καθορισμός των ιδεολογικών αρχών του κόμματος, είναι σαφές η ιδεολογική συζήτηση, που πολλοί θεωρούν αναγκαίο να γίνει στη ΝΔ, ούτως ή άλλως, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της πορείας προς το Τακτικό συνέδριο.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως εάν εκλεγεί θα ζητήσει άμεσα τις παραιτήσεις όλων για να ξαναχτίσει τη ΝΔ από την αρχή, ενώ παραιτήσεις κομματικών στελεχών που κατέχουν θέσεις ευθύνης θα ζητήσει και ο Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος έχει προαναγγείλει ως άμεση κίνηση, μέσα στη πρώτη εβδομάδα, τη δημιουργία σκιώδους κυβέρνησης με στόχο την άσκησης πιο σκληρή και αποτελεσματικής αντιπολίτευσης.

Αν κάτι αναμένουμε να χαρακτηρίσει την τελευταία προεκλογική εβδομάδα στη ΝΔ είναι και ο ανταγωνισμός των τεσσάρων υποψηφίων σε υψηλούς αντιπολιτευτικών τόνους. Και αυτό καθώς παρά τις πολιτικές διαφορές, η δέσμευση για πιο σκληρή αντιπολιτευτική τακτική είναι κοινή, όπως και η διαβεβαίωση όλων ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να προσφέρει καμία στήριξη στην παρούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί που αρχίζουν όμως οι διαφοροποιήσεις είναι στη στάση τους απέναντι στο ενδεχόμενο ευρύτερης πολιτικής συνεννόησης ή ακόμη και σε διεργασίες για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.

Πιο κατηγορηματικός απ' όλους εμφανίζεται ο Άδωνις Γεωργιάδης, δηλώνοντας ξεκάθαρα: «Εάν είμαι εγώ αρχηγός της ΝΔ βοήθεια στον ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνω. Να είμαστε συνεννοημένοι. Είναι ένας πολύ επικίνδυνος Πρωθυπουργός και για αυτό πρέπει να φύγει. Κάνει μόνο ζημιά, αυτή είναι η αλήθεια. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα».

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης διαχωρίζει την στήριξη στην κυβέρνηση, την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά, από τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων σε σοβαρά εθνικά θέματα, φέρνοντας ως επίκαιρο παράδειγμα το προσφυγικό. Όπως λέει χαρακτηριστικά «θέμα συνεργασίας ή οικουμενικής ουδέποτε ετέθη από μένα», αφήνει ωστόσο αιχμές για την απόλυτη στάση που τηρούν άλλοι υποψήφιοι σημειώνοντας ότι «όποιος λέει να μη συνεργαστούμε σε τίποτα ή να συνεργαστούμε σε όλα, δεν ακολουθεί το μεσαίο δρόμο»

Κατηγορηματικό όχι σε στήριξη της σημερινής κυβέρνησης λέει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας πως «εάν ο κ. Τσίπρας θέλει δεκανίκια να τα αναζητήσει αλλού, όχι στη ΝΔ». Δεν είναι όμως αντίθετος σε κάθε ενδεχόμενο ευρύτερης πολιτικής συνεννόησης εάν συντρέχουν προϋποθέσεις όπως η ειλικρίνεια και η αξιοπιστία που θεωρεί, ωστόσο ότι σήμερα δεν υπάρχουν, με ευθύνη της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα. Με πρόσφατο άρθρο του έθεσε ως βασική προϋπόθεση και τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στη σύνταξη και εποπτεία ενός κοινού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης, θεωρώντας ότι έμπρακτό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να αποτελέσει η δημιουργία διακομματικής εθνικής επιτροπής.

Σημείο σύγκλισης σε πολύ σημαντικό βαθμό για όλους τους υποψήφιους είναι και η πρόβλεψη ότι το 2016 θα είναι χρονιά πολιτικών εξελίξεων, έστω και εάν δεν αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει σύντομα πολιτικές εξελίξεις, αλλά όχι εκλογές, θεωρώντας μάλιστα πως η ΝΔ «δεν θα πρέπει να ζητά εκλογές γιατί δεν αντέχει η χώρα και δεν είναι έτοιμη να κυβερνήσει». Την εκτίμηση πως «οι εκλογές δε θα αργήσουν», διατυπώνει, αντίθετα, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ «καλύτερα εκλογές παρά συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ» είναι η θέση που εκφράζει επί της ουσίας ο Άδωνις Γεωργιάδης . Δηλώνει μάλιστα ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μεγάλες πολιτικές εξελίξεις μέσα στο 2016, διότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν νομίζω ότι έχει πολύ δρόμο μπροστά της» και προβλέπει ότι ο Πρωθυπουργός «θα δυσκολευτεί στο Κοινοβούλιο και θα ζητήσει βοήθεια και από άλλους».

Σχόλια για "παρέμβαση" Καραμανλή

Συζητήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ προκαλούν πάντως και οι πληροφορίες περί "παρέμβασης" του Κώστα Καραμανλή υπέρ της υποψηφιότητας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, οι οποίες ανέκυψαν μετά από σχόλια συνομιλητών του που θέλησαν με τον τρόπο αυτό να επιβεβαιώσουν επί της ουσίας την αίσθηση που υπήρχε από την αρχή της προεκλογικής κούρσας ότι ο πρώην Πρωθυπουργός, χωρίς να έχει προβεί ο ίδιος σε δηλώσεις, επιθυμεί σε αυτή τη φάση της εκλογή του κ. Μεϊμαράκη. Στην ουσία πάντως ο πρώην Πρωθυπουργός, που απέφυγε να παραστεί και στις συνεδριάσεις της ΚΟ για να μην εμπλακεί στην εσωκομματική αντιπαράθεση, εμφανίζεται από τέτοιου είδους διαρροές όχι μόνο να μην τηρεί στάση ουδετερότητας, αλλά και να συνδέει την ενότητα με την εκλογή Μεϊμαράκη. Αυτή είναι και η αναφορά που προκάλεσε τις περισσότερες συζητήσεις αλλά και σχόλια ακόμη και από τους ίδιους τους υποψήφιους

«Δεν την άκουσα την ατάκα του Καραμανλή ότι μόνο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα, γιατί πολύ απλά δεν ήταν ατάκα του κ. Καραμανλή. Ήταν ένα σχόλιο κύκλων κι εγώ στη ζωή μου έχω μάθει να μιλάω ευθέως και όχι με κύκλους. Επειδή ξέρω τον Κώστα Καραμανλή, ξέρω πολύ καλά ότι αν θέλει να πει κάτι για ένα τόσο σημαντικό θέμα, θα το πει μόνος του δημόσια", δήλωσε στον "Σκάι" ο Απόστολος Τζιτζικώστας και πρόσθεσε: "Κύκλοι οι οποίοι προκύπτουν από το πουθενά και μάλιστα χωρίς να υπάρχει κατά την άποψή μου μια τέτοια θέση του Κώστα Καραμανλή, και σας μιλώ μετά λόγου γνώσεως, θεωρώ ότι κάνουν κακό στους ίδιους, αδικούν τους ίδιους" .

"Όποιος θέλει να υποστηρίξει κάποιον από τους υποψήφιους να το κάνει ανοιχτά. Προσωπικά δεν μιλάω ποτέ με διαρροές. Είναι δικαίωμα του καθενός να βγει να μιλήσει και να στηρίξει κάποιον υποψήφιο αλλά να το κάνει δημόσια και ανοιχτά", επεσήμανε με αφορμή αυτές τις πληροφορίες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεργάτες του οποίου υπενθυμίζουν πάντως την πρόταση που είχε κάνει ενώπιον της ΝΔ, στην πρώτη συνεδρίαση μετά την αναβολή των εκλογών, για κώδικα δεοντολογίας των υποψηφίων που να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την μη ανάμιξη πρώην Πρωθυπουργών και πρώην Προέδρων.