Η «μεγάλη» Τετάρτη του debate, όλα ανοιχτά για την τύχη του

Η «μεγάλη» Τετάρτη του debate, όλα ανοιχτά για την τύχη του

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Θα γίνει ή όχι τελικά η τηλεμαχία; Θα υπάρξει τελικά το debate των πολιτικών αρχηγών; Κανείς μέχρι σήμερα δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα. Σε τεντωμένο σχοινί λοιπόν κινούνται οι διεργασίες μεταξύ των κομμάτων προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με την διεξαγωγή ή μη της τηλεοπτικής μάχης των αρχηγών. Με τον χρόνο πάντως να μετράει αντίστροφα, αφού απομένουν κάτι λιγότερο από τρεις εβδομάδες μέχρι την προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία, ουδείς μπορεί να γνωρίζει τελικά το τί θα συμβεί.

Ισως μάλιστα είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε τόσο κοντά στο να μην πραγματοποιηθεί debate πολιτικών αρχηγών, μια και καμία πλευρά δεν δείχνει να κάνει πίσω από τις θέσεις που έχει ήδη εκφράζει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει εκ νέου η διακομματική επιτροπή για να εξετάσει το ζήτημα , το οποίο τείνει να μετατραπεί σε γόρδιο δεσμό. Η συνεδρίαση της επιτροπής που θα λάβει χώρα σε μερικές ώρες, θα αποτελέσει ουσιαστικά την συνέχεια των όσων έγιναν την περασμένη εβδομάδα.

Τότε που οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, αν και προκλήθηκαν με ευθύ τρόπο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσουν την θέση τους απέφυγαν να το πράξουν. Παρότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία μάλιστα είχε μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, είχαν δεχτεί μεγάλες πιέσεις για να κάνουν σαφείς τις προθέσεις τους, το μόνο που έκαναν ήταν να διατυπώσουν εκ νέου το αίτημα του κ. Τσίπρα να γίνει ντιμπέιτ μόνον με τον κ. Μητσοτάκη. Ενα αίτημα, το οποίο έχει απορρίψει εδώ και αρκετές μέρες ο πρόεδρος της ΝΔ.

Είναι σαφές πια, με την κλεψύδρα να αδειάζει ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο του ΣΥΡΙΖΑ. Εφόσον γίνει τηλεμαχία, αυτή όπως όλα δείχνουν θα πραγματοποιηθεί μόνο με την συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών, με δεδομένη την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συμμετάσχει σε debate με άλλη σύνθεση.

Στην περίπτωση λοιπόν που ο κ.Τσίπρας πει “ναι” , τότε η τηλεμαχία θα γίνει μεταξύ πέντε πολιτικών αρχηγών.
Θα πρόκειται για τους:

-Αλέξη Τσίπρα,

-Κυριάκο Μητσοτάκη,

-Φώφη Γενημματά,

-Δημήτρη Κουτσούμπα

-Βασίλη Λεβέντη.

Μην ξεχνάμε ότι το Ποτάμι (Σταύρος Θεοδωράκης) και οι ΑΝΕΛ (Πάνος Καμμένος) έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσουν τη ψήφο των πολιτών στις επερχόμενες εκλογές, ενώ η Χρυσή Αυγή (Νίκος Μιχαλολιάκος) δε θα λάβει μέρος όπως και σε προηγούμενα ντιμπέιτ.

Στην περίπτωση του Κυριάκου Βελόπουλου , θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η Ελληνική Λύση δε διαθέτει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στο εθνικό κοινοβούλιο, ενώ και οι εργασίες του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου αρχίζουν την 1η Ιουλίου, ημέρα δηλαδή που το κόμμα θα αποκτήσει την ιδιότητα του μέλους της ευρωβουλής.