Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Μέχρι και την τελευταία στιγμή παρέμενε ανοιχτό το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν. Η οριστικοποίηση της συνάντησης πέρασε από τα «χίλια κύματα», όπως άλλωστε συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις.

Το παρασκήνιο ήταν πλούσιο πριν δοθεί το τελικό ΟΚ και από τις δύο πλευρές, με την συνάντηση τελικά να αποτελεί ουσιαστικά τουρκική πρόταση. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή αρχικά υπήρξε η πρόθεση της ελληνικής πλευράς να γίνει ένα σύντομο τετ α τετ των δύο ηγετών στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία αντιπρότεινε μία «κανονική» συνάντηση με τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών σε πλήρη σύνθεση, κάτι που δέχτηκε η Ελλάδα.

Είναι προφανές ότι όποιος περιμένει απτά και άμεσα αποτελέσματα από την επαφή στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στο Λονδίνο πιθανότατα να διαψευστεί. Και οι δύο πλευρές έχουν τις θέσεις τους, με τον Τούρκο πρόεδρο να μοιάζει πλέον ανεξέλεγκτος, στοιχείο που φάνηκε και στο διάλογο άλλωστε που είχε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες με τον Εμμανουέλ Μακρόν το μεσημέρι της Τρίτης.

Το βέβαιο είναι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει όλα τα θέματα, με ειλικρίνεια και ευθύτητα, όπως επισημαίνει στενός συνεργάτης του. Ο πρωθυπουργός μάλιστα θα ξεκαθαρίσει στον συνομιλητή του ότι θα πρέπει να μπει ένα τέλος στις προκλήσεις.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πρωθυπουργός θα επικαλεστεί και όσα είχαν ειπωθεί μεταξύ των δύο, στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν τον περασμένο Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Τότε που αποφάσισαν από κοινού ότι θα έπρεπε να γίνει μία νέα αρχή στις σχέσεις των δύο χωρών. Μία αρχή που ποτέ προφανώς δεν έγινε, κάτι που θα επισημάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε πάντως και η συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών σχημάτων στο City του Λονδίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επενδυτές ήταν καλά διαβασμένοι και ενημερωμένοι για τις εξελίξεις στην Ελλάδα με τον κ. Μητσοτάκη να επιμένει ότι «τώρα είναι το σωστό timing για επενδύσεις στην Ελλάδα». Κατά τη διάρκεια της συνάντησης όμως υπήρξε και μία ερώτηση μάλλον απρόσμενη.

Επενδυτής ρώτησε τον πρωθυπουργό για την επικείμενη προεδρική εκλογή στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2020 και κατά πόσο αυτή μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις. Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, απάντησε τονίζοντας ότι δεν πρόκειται η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να επηρεάσει την πορεία της χώρας μετά και τις πρόσφατες αλλαγές στο σύνταγμα. Με άλλα λόγια δηλαδή ενδεχόμενο εκλογών δεν υπάρχει για τη χώρα μας...