Η Ελλάδα θα ενημερώσει αύριο τους Ευρωπαίους εταίρους για τα πραγματικά γεγονότα
Απάντηση ΥΠΕΞ σε Ερντογάν

Η Ελλάδα θα ενημερώσει αύριο τους Ευρωπαίους εταίρους για τα πραγματικά γεγονότα

Απάντηση στις πληροφορίες που διακινούνταν το απόγευμα της Πέμπτης από την τουρκική πλευρά και τις οποίες ενέτεινε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ταγιπ Ερντογάν λέγοντας ότι «η Ελλάδα θα πληρώσει βαρύ τίμημα αν επιτεθεί στο Oruc Reis», έδωσε με ανακοίνωση του το υπ. Εξωτερικών.

Σε αυτήν διαψεύδονται τα περί «μαθήματος» προς την ελληνική πλευρά στα οποία είχε αναφερθεί νωρίτερα ο Τ. Ερντογάν και επισημαίνεται ότι σχετικά με τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς, «o Ν. Δένδιας θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους υπουργούς στο έκτακτο Συμβούλιο Υπ. Εξωτερικών της ΕΕ για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή».

Το tweet Δένδια

«Και σήμερα είπαμε μην τυχόν επιτεθείτε στο Oruc Reis αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και πήρανε την πρώτη απάντηση», ανέφερε νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του κόμματος ΑΚP, χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί. 

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική του συνομιλία με την Αν.Μέρκελ στην οποία της μετέφερε, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ότι τάσσεται υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στην περιοχή στη βάση του διεθνούς δικαίου και του διαλόγου. Στο ίδιο μήκος κύματος και η συνομιλία του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, όπου σύμφωνα πάντα με μέσα της γείτονος, ο τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο είμαστε υπέρ μιας φόρμουλας που θα ικανοποιεί όλους και θα κερδίσουν όλοι, όμως στις προσπάθειες που αγνοούν την Τουρκία η Άγκυρα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της».

Τα δημοσιεύματα και η φωτογραφία της φρεγάτας Λήμνος

Στο μεταξύ, και με αφορμή δημοσιεύματα που ξεκίνησαν από την Τουρκία και τα οποία υποστήριζαν ότι η φρεγάτα «Λήμνος» υπέστη ζημιές έπειτα από «εμπλοκή» με τη τουρκική φρεγάτα Κεμάλ Ρεις, αρμόδιες πηγές ανέφεραν χθες ότι «διάφοροι φαντασιώνονται ζημιές στην φρεγάτα 'Λήμνος'», γι’ αυτό και κυκλοφόρησαν φωτογραφία του ελληνικού πολεμικού πλοίου, το οποίο συμμετείχε κανονικά στην σημερινή κοινή  ναυτική άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής Navtex, χωρίς τον παραμικρό πρόβλημα στο αξιόπλοό του.

Παραθέτοντας μάλιστα τη φωτογραφία του σκάφους εν πλω, οι ίδιες πηγές σχολίαζαν με νόημα πως «προφανώς κάποιοι ενοχλήθηκαν υπερβολικά από την άσκηση».

Διαβάστε ακόμα:

Τ. Ερντογάν: Αν επιτεθείτε στο Oruc Reis θα πληρώσετε βαρύ τίμημα

Σ. Μισέλ σε Τ. Ερντογάν: Στηρίζουμε πλήρως Ελλάδα και Κύπρο

Επικοινωνία Δένδια με Μενέντεζ - Μπορέλ για την τουρκική παραβατικότητα