Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν αλλά δεν επιτρέπει και σε κανέναν να την απειλεί
Κυρ. Μητσοτάκης

Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν αλλά δεν επιτρέπει και σε κανέναν να την απειλεί

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα αλλά δεν επιτρέπει και σε κανένα να την απειλεί, έστειλε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σλοβένο ομόλογό του Γιάνες Γιάνσα, επισημαίνοντας πως «απορρίπτει τις προκλήσεις γιατί έχει αυτοπεποίθηση στις συζητήσεις». Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η Ελλάδα ακολουθεί το Διεθνές δίκαιο, τους κανόνες καλής γειτονίας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο το κυπριακό λέγοντας πως υπήρξε κοινή απογοήτευση για τις μη εξελίξεις της πενταμερούς συνάντησης της Γενεύης. «Οι πρωταγωνιστές του αδιεξόδου γνωστοί. Γνωστή και η διέξοδος στο πλαίσιο του ΟΗΕ».

Για το ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ως χώρα υποδοχής δεν μπορεί να αντιμετωπίζει μόνη της το βάρος ενός προβλήματος που αφορά όλη την Ήπειρο.

Η ΕΕ οφείλει την τήρηση της σαφούς δέσμευσης της Τουρκίας να αποτρέπει κύματα μεταναστών, επισήμανε.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών σημειώνοντας ότι αναπτύσσονται δυναμικά, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα κινηθεί σε ευνοϊκότερο περιβάλλον με την ευρωπαϊκή διεύρυνση στα δυτικά Βαλκάνια.

«Είμαι σίγουρος ότι η προεδρία της Σλοβενίας θα προσδώσει σε αυτή τη δυναμική νέα ταχύτητα. Χαίρομαι που επιβεβαιώνεται η διενέργεια έκτακτης Συνόδου Κορυφής στη Σλοβενία τον Οκτώβριο» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι εδώ και να συμμετάσχω στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών και στη συνάντηση που συζητήσαμε όσα ανέφερες. Οι δεσμοί Ελλάδας - Σλοβενίας βαθιά ριζωμένοι στο παρελθόν. Πολλά στοιχεία χάνονται στους αιώνες και άλλα είναι πρόσφατα», υπογράμμισε αρχικά ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας και τον συνεχάρη για το πώς αντιμετώπισε την πανδημία με τόσο πετυχημένο τρόπο.

Όσον αφορά το ψηφιακό πιστοποιητικό ο Γιάνες Γιάνσα τόνισε ότι «και εμείς υποστηρίζουμε σθεναρά την πρωτοβουλία να υπάρξει πράσινο διαβατήριο της ΕΕ ώστε να γίνει εφικτό πριν καταφέρουμε να αναχαιτίσουμε την πανδημία και οι πολίτες δικαιούνται κάτι τέτοιο μετά τον πόνο που έζησαν με τον covid-19» για να συμπληρώσει πως «είναι καθήκον μας να το πετύχουμε το ταχύτερο δυνατό».

Ως προς το Κυπριακό τόνισε ότι «δεν είναι πρόβλημα μόνο για Ελλάδα και Κύπρο, αλλά αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα και πως «πρέπει να πετύχουμε τους στόχους που θέσαμε στη σύνοδο Κορυφής το Μάρτιο», ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ, με τις διαπραγματεύσεις με τα βαλκανικά κράτη για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, λέγοντας ότι πρώτο στην ατζέντα είναι η διεύρυνσή της γιατί «πρέπει να εκπληρώσουμε το παλιό όραμα για ελεύθερη και ειρηνική Ευρώπη».

Τέλος ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη στήριξη για το MED7.