Η Δικαιοσύνη υπάρχει και για τους σκευωρούς

Η Δικαιοσύνη υπάρχει και για τους σκευωρούς

Του Γιάννη Σιδέρη

Ο κυκλώνας στον οποίο είχε εισέλθει η κυβέρνηση με την υπόθεση «Μανόλο», μετατράπηκε σε τυφώνα με την υπόθεση Novartis.

Ο… μέγιστος τακτικιστής Α. Τσίπρας, που από την εκλογική νίκη του Σεπτέμβρη του 2015 δεν του έχει βγει τίποτα πετυχημένο, επέσπευσε την υπόθεση της Novartis, έτσι «τσάτρα πάτρα» που είχε στηθεί, για να θολώσει την εικόνα του μεγάλου συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία.

Ελάχιστα και πολύ πρόσκαιρα ήταν τα οφέλη που αποκόμισε με την εντυπωσιακή σκηνοθετημένη ψηφοφορία της Βουλής, τις καταγγελίες των τηλεπαραθύρων και το ξεσάλωμα των εντεταλμένων στο διαδίκτυο. Τώρα με την αρχειοθέτηση των τεσσάρων και το αναμενόμενο νέο πακέτο αρχειοθετήσεων, γεύεται τα σεισμικά επίχειρα μιας υπόθεσης που ξεπερνά ακόμη και τα πρόσωπα που κατηγορήθηκαν.

Η μεθόδευση αποτελεί η ίδια σκάνδαλο με την επίσκεψη Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο, τις δηλώσεις Παπαγγελόπουλου έξω από το Μαξίμου, σε ώρα και ημέρα που δεν είχε δικαίωμα να γνωρίζει, οι… δικαστικές αποφάσεις Πολάκη (μέχρι και την έκκληση Λοβέρδου για εξηγήσεις, στο αγαπημένο του facebook, την ερμήνευσε μόνος του ως καταδικαστική απόφαση!).

Και φυσικά δημοσιογραφικά όργανα προσκείμενα στην κυβέρνηση, αφενός προανήγγειλαν όσα θα ακολουθούσαν (ακόμη και οι καταθέσεις μαρτύρων προαναγγέλλονταν μήνες πριν κατατεθούν), ενώ δημοσίευαν «αποκαλύψεις» για την πορεία μαύρου χρήματος, και «ανακάλυπταν» δεκάδες λογαριασμών στην Ελβετία, που τελικά δεν βρέθηκαν. Άνθρακες ο θησαυρός αλλά αυτό δεν τους πτοεί. Τώρα αφού οι δεκάδες λογαριασμοί δεν βρέθηκαν, άλλαξε το σενάριο: «Μπορεί να» κατατέθηκαν κάπου αλλού, σε μυστικούς λογαριασμούς.

Οι σκευωροί μπορεί να απέτυχαν αλλά δεν θα το παραδεχθούν και δεν θα παραδοθούν.

Όσες αθωωτικές αποφάσεις και να βγουν, όσο ισχυρή και να αποδειχθεί η καθαρότητα όσων κατακρεουργήθηκαν στα μανταλάκια, στο τέλος κάτι θα μείνει επάνω τους ως κηλίδα.

Ήδη στα social media η καχυποψία πλανάται. Προβάλλονται κατά κόρον: ο γνωστός ισχυρισμός (όχι κατ΄ ανάγκην εντεταλμένος) ότι κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει, ότι τα λαμόγια έχουν ικανότατους δικηγόρους και μπορούν να τη βγάλουν καθαρή, ότι έχουν ισχυρούς οικονομικούς συμβούλους που μπορούν να κρύψουν «τα λεφτά που πήραν» σε αθέατες καταθέσεις φορολογικών παραδείσων, και άλλα παρόμοια, όσα η καφενόβια νεοελληνική καχυποψία και κουτοπονηριά εφευρίσκει.

Η κηλίδα θα απαλειφθεί μόνο αν οι κατηγορηθέντες δεν ξεχάσουν τις απειλές που εκτόξευσαν υπό το κράτος δίκαιας οργής, και προσφύγουν κατά αυτών που τους ενέπλεξαν με μία καταφανώς ατεκμηρίωτη κατηγορία. Θα απαλειφθεί εάν απευθυνθούν στη Δικαιοσύνη για να αποδειχθεί η σκευωρία και να υποστούν τα νόμιμα οι σκευωροί.

Αυτό δεν αφορά μόνο την δική τους υπόληψη, που στο κάτω κάτω είναι δικό τους θέμα και δεν μας αφορά. Αφορά τις θετικές επιπτώσεις στην εξυγίανση της πολιτικής ζωής. Στην εμπέδωση αρχών ηθικής στη δημόσια ζωή.

Η ηθική επιβάλλεται και από το φόβο, όταν δεν είναι συνείδηση και κατευθυντήριος στάση ζωής.

Στο μέλλον θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν πρόθυμοι πολιτικοί και πρόθυμα (αργυρώνητα ή μη) εξαπτέρυγα, που θα μηχανευτούν ή θα συνδράμουν, σε ανίερες μεθοδεύσεις, προκειμένου να πλήξουν την τιμή των πολιτικών τους αντιπάλων, να κάνουν την χυδαιότητα του ψεύδους πολιτικό επιχείρημα, να χρησιμοποιήσουν την ηθική εξόντωση πολιτικών προσώπων και πολιτικών χώρων ως νικητήριο σάλπισμα για εκλογικό εφαλτήριο.

Εκ των πραγμάτων η προσφυγή των κατηγορηθέντων στη Δικαιοσύνη κατά των κατηγόρων τους δεν είναι εκδικητική ρεβάνς (όχι ότι δεν μπορεί να είναι και αυτό, δικαιούνται να είναι και αυτό). Θα είναι συμβολή σε μία υγιέστερη πολιτική ζωή, σε πολιτικές διαμάχες που θα στηρίζονται σε αρχές και προγράμματα και όχι σε ανήθικες πρακτικές.

Θα είναι μια ιάσιμη επέμβαση στον μαζικό δηλητηριασμό της κοινωνίας με καχυποψία έναντι του πολιτικού συστήματος.

ΥΓ: Το πραγματικό σκάνδαλο Novartris που αφορά εξαγορά γιατρών, διοικητικών παραγόντων και φαρμακοποιών (ποιος δεν θυμάται τον κ. Λουράντο να απειλεί ότι θα γίνουν τα φαρμακεία εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ;), ουδόλως ενδιαφέρθηκε η κυβέρνηση να το διερευνήσει, εν αντιθέσει με όλες τις υπόλοιπες χώρες όπου έδρασε η εταιρία. Παγκόσμια πρωτοτυπία και σε αυτό!

ΥΓ 2: Η κυβέρνηση υπολογίζει τη «ζημιά» του σκανδάλου Novartis στα.. 23 δις!. Χαρακτηρίζει προφανώς ως ζημιά Novartis όλο το κόστος του συστήματος Υγείας!