Η Βουλή ψηφιοποιεί τον «Φάκελο της Κύπρου»

Η Βουλή ψηφιοποιεί τον «Φάκελο της Κύπρου»

Στο πρώτο βήμα για ένα ενδεχόμενο άνοιγμα του φακέλου της Κύπρου κάνει η Βουλή, καθώς με απόφαση του Νίκου Βούτση συστήνεται ειδική επιτροπή για την «καταγραφή, ταξινόμηση και ψηφιοποίηση» των αρχείων που υπάρχουν στο Κοινοβούλιο. Σημασία έχει φυσικά και η περίοδος, όπου επιλέγεται να γίνει μια τέτοια ενέργεια, την στιγμή που οι Τούρκοι προκαλούν και πιέζουν με αιχμή του δόρατος το προσφυγικό.

Σε κάθε περίπτωση, μέλη της Επιτροπής ορίζονται οι:

- Ελένη Δρούλια, Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων,

- Ηλίας Νικολακόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών,

- Τάσος Σακελλαρόπουλος, Ιστορικός.

Παράλληλα, το έργο της Ειδικής Επιτροπής θα συνεπικουρεί ομάδα υπαλλήλων της Βουλής των Ελλήνων, που θα οριστεί με απόφαση του Προέδρου της Βουλής και θα συντονίζεται από τη Διευθύντρια του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα της Βουλής των Ελλήνων, Βασιλική Τσακανίκα.

Να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος τα συγκεκριμένα αρχεία βρισκόντουσαν σφραγισμένα σε κουτιά σε αποθήκη της Βουλής, τα οποία περιελάμβαναν εκτός των σημάτων, πληροφοριών, εγγράφων, και όλες τις αναφορές των εμπλακέντων στην κρίση στελεχών των ΕΔ. Είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς που έκανε η εξεταστική επιτροπή για τον Φάκελο της Κύπρου, η οποία ερεύνησε την υπόθεση από τον Μάρτιο του 1986 και ολοκληρώθηκε με την επικύρωση των πρακτικών από την Ολομέλεια της Βουλής την 31η Οκτωβρίου του 1988.

Αλέξανδρος Διαμάντης