Η αντιπολίτευση του... Twitter

Η αντιπολίτευση του... Twitter

Επένδυσαν στα social media, τα τροφοδότησαν με πολιτική γραμμή στον καιρό του αντιμνημονίου, ειδικά το twitter, και τώρα έχουν καταστεί όμηροί του. Αντιπολιτεύονται με όρους της πλατφόρμας, η οποία χαρακτηρίζεται για το αποσπασματικό, συνθηματολογικό, και ανορθολογικό της λόγο.

Θεωρούν ότι το Twitter είναι η κοινωνία. Κάποτε για να αντικρούσει την Κεραμέως ο Νίκος Φίλης, είχε δηλώσει στη Βουλή «βράζουν τα σόσιαλ μίντια». Ήταν σε άσχετο χρόνο, πολύ προ της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εισαγωγής στα ΑΕΙ (όπου όντως με αυτά είχε την «τιμητική» της η υπουργός). Εκείνη την ημέρα ούτε 30 αναρτήσεις δεν υπήρχαν που να την αφορούν. Αλλά για τον Φίλη έβραζαν!

Το πρόβλημα είναι ότι η λογική του twitter τους έχει διαποτίσει. Τουιτάρουν, παίρνουν κάποια like από φανατικούς οπαδούς και troll τους, και θεωρούν ότι η κοινωνία ανταποκρίνεται.

Και δεν μιλάμε μόνο για ειδικές περιπτώσεις ανευθύνων, όπως τον πάλαι ποτέ σύμβουλο στρατηγικού σχεδιασμού Νίκο Καρανίκα. Ο εν λόγω με κατάπτυστη ανάρτηση κατά της κόρης του πρωθυπουργού, την κατηγόρησε ότι έχει ΜΚΟ για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, και για την οποία έχει εισπράξει ήδη 2.000.000 ευρώ. Η 18χρονη!

Στη συνέχεια αναγκάστηκε να κατεβάσει την ανάρτηση και να ζητήσει συγγνώμη, ενώπιον ενδεχόμενων ποινικών συνεπειών.

Βέβαια, δεν θεωρούμε ότι κατασκεύασε την είδηση. Το πιο πιθανό είναι να άκουσε φήμες ή να τη βρήκε κάπου αδέσποτη, και την υιοθέτησε άκριτα. Λογικό να του φανεί πιστευτή, αφού οι ΜΚΟ είναι οικείος χώρος στον ΣΥΡΙΖΑ. Τόσοι κολλητοί τους έχουν ΜΚΟ ή πληρώνονται από αυτές, για να πουλάνε χρηματοδοτούμενο ανθρωπισμό.

Αναφερόμαστε και σε πιο θεσμικά πρόσωπα. Χθες ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, δεν περίμενε να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός, και τα τον κατακρίνει όπως είθισται να κάνουν πάντοτε οι αντιπολιτεύσεις. Ένιωσε εαυτόν υποχρεωμένο να επικρίνει έναν εν αναμονή ανασχηματισμό, απλώς… για την αναμονή!

Σχολιάζοντας κάποιες ακριτομυθίες που εκπέμφθηκαν από το Μαξίμου περί «στρατηγικής υπομονής», γράφει: «Οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη που συνιστούν «στρατηγική υπομονή», αν δεν το κατάλαβαν, ομολογούν ότι είναι έρμαιο πιέσεων νυν και επίδοξων υπουργών». Και συνεχίζει: «Για μια ακόμη φορά ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλει ανασχηματισμό που τελικά δεν μπορεί να τον κάνει από τις πολιτικές του εξαρτήσεις».

Όπερ… ράβδος εν γωνία… άρα βρέχει, ή από την πόλη έρχομαι…

Ακόμη και αν υπήρχε δυστοκία λόγω πιέσεων, ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι σε θέση να το ξέρει και δεν μπορεί να το επικαλείται ούτε ως δημοσιογραφική πληροφορία. Οι εκπρόσωποι λειτουργούν κριτικά βάσει γεγονότων, όχι εικασιών.

Βέβαια, ο Μητσοτάκης δεν έχει προαναγγείλει ανασχηματισμό. Σαφώς το έχουν κάνει κάποιοι συνεργάτες του. Κακώς και αυτοί, αλλά και εξ αυτών ουδείς προσδιόρισε συγκεκριμένη ημερομηνία ανακοίνωσης. Το χρονικό πλαίσιο που έθεταν, διευρυνόταν έως τη ΔΕΘ, δηλαδή την επόμενη εβδομάδα.

Οπότε εκ των πραγμάτων δεν υφίστατο θέμα ακύρωσης εκ μέρους του Μητσοτάκη κάποιας εξαγγελίας του, ή διάψευσης κάποιας δέσμευσης που είχε αναλάβει. Πολύ περισσότερο που ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ βιάστηκε να επικρίνει καθυστέρηση του ανασχηματισμού λίγες ώρες αφότου ο πρωθυπουργός είχε επιστρέψει από τις ΗΠΑ.

(Να εξηγήσουμε ότι προσωπικά δεν μας αφορά επί της ουσίας ο ανασχηματισμός. Οι ανασχηματισμοί γίνονται για κάποιες διορθωτικές κινήσεις, για να διευθετηθούν εσωκομματικές ισορροπίες, ή για να δοθεί η αίσθηση νέου ξεκινήματος. Συχνά και για τα τρία. Όμως ιστορικά, οι ανασχηματισμοί περισσότερο εξιτάρουν τα Μέσα Ενημέρωσης και τους θαμώνες των πολιτικών καφενείων, παρά γέρνουν την πλάστιγγα υπέρ των κυβερνήσεων).

Ούτως ή άλλως αυτή από το 2016 βρίσκεται διαρκώς «γερμένη» υπέρ της ΝΔ. Χθες είχαμε τη δημοσίευση και άλλης δημοσκόπησης. Της Prorata για το ieidiseis.gr. Στον ΣΥΡΙΖΑ χαίρονται γιατί παρουσιάζει στο χαμηλότερο επίπεδο τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων, από εκείνη των εκλογών.

Δυστυχώς, τσάμπα η χαρά, αφού για την αξιωματική αντιπολίτευση και αυτή η δημοσκόπηση είναι απελπιστική. Η εταιρία είναι μετριοπαθής προς τον ΣΥΡΙΖΑ και κατεβάζει τη διαφορά στις 8, από τις 10,1 ποσοστιαίες μονάδες που έδινε η GPO πριν τρεις ημέρες. Βλέπουμε την κυβέρνηση να χάνει 1,5% μονάδα (33% από 34,5% τον Ιούλιο). Είναι μια υποχώρηση που μοιάζει φυσιολογική την στιγμή που ακόμη δεν έχει κατακαθίσει η κάπνα των πυρκαγιών.

Φυσιολογικό όμως δεν είναι το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μόνο το 0,5% από το 1,5% που χάνει η κυβέρνηση. Και λυπηρό είναι ότι το ΚΙΝΑΛ χάνει και αυτό μισή μονάδα αντί να την κερδίζει από τα χαμένα της κυβέρνησης (ωστόσο το ΚΙΝΑΛ έχει ουσιαστικά μπει σε πορεία εσωκομματικής αναμέτρησης για την ανάδειξη Προέδρου, και ως εκ τούτου η ρευστή του φάση κάνει άκαιρη την κριτική για το ποσοστό που φέρεται να λαμβάνει).

Υιοθετώντας λοιπόν την μετριοπαθέστερη διαφορά, αυτή της Prorata, το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα: Αν η κυβέρνηση στο μέσον της θητείας της, με όσα έχουν συμβεί, διατηρεί προβάδισμα 8 μονάδων, τα μαντάτα είναι άσχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Καιρός να απαρνηθεί την κραυγαλέα αντιπολίτευση του twitter, μήπως κάποιος κόσμος αρχίσει να τον παίρνει στα σοβαρά. Αν μπορεί!