Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020, 00:02

-A +A

Η αλήθεια για την αποστολή ελληνικών patriot στην Σ. Αραβία

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Η αλήθεια για την αποστολή ελληνικών patriot στην Σ. Αραβία
-A +A

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Θα πάνε ελληνικοί patriot στην Σαουδική Αραβία; Πότε αποφασίστηκε; Μήπως μία τέτοια κίνηση εκληφθεί ως εχθρική ενέργεια και βάλει την Ελλάδα στο μάτι του κυκλώνα; 

Πολλά γράφτηκαν και πολλά περισσότερα ειπώθηκαν για αυτό το συγκεκριμένο θέμα , ειδικά μάλιστα από την στιγμή που ανακοινώθηκε το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Σαουδική Αραβία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ποια  είναι τελικά η αλήθεια γύρω από αυτό το ζήτημα ; 

Το θέμα τέθηκε από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ οι συζητήσεις με εκπροσώπους της Σαουδικής Αραβίας έγιναν στην Αθήνα στα μέσα Ιανουαρίου. Οριστική απόφαση δε φαίνεται να έχει ληφθεί ακόμα . Σε περίπτωση μάλιστα που οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες μέρες, η μεταφορά θα πραγματοποιηθεί εντός του Μαρτίου.

Η εξεταζόμενη από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διάθεση μιας πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία αφορά στην προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας και δεν μπορεί να εκληφθεί ως εμπλοκή στη διαμάχη της με άλλες χώρες. “Το Patriot είναι αμιγώς αμυντικό σύστημα και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απειλή εναντίον άλλων κρατών” τονίζει  στο liberal.gr πηγή που ασχολείται με το ζήτημα.

Η διάθεση του συστήματος αεράμυνας μπορεί να έχει μόνο θετικό αντίκτυπο για τη χώρα μας, μια και  συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια και στη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής, ενώ αναδεικνύει το ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, όπως επιμένουν καλά πληροφορημένες πηγές. 

Παράλληλα με μία ενδεχόμενη τέτοια κίνηση θα ενισχυθούν οι δεσμοί της χώρας μας  με τη Σαουδική Αραβία, θα αποτυπωθεί ο πολυδιάστατος χαρακτήρας της εξωτερικής πολιτικής και θα ενδυναμωθούν οι ελληνικές  σχέσεις με τον αραβικό κόσμο.

 Μία τέτοια επιλογή θα μπορούσε να λειτουργήσει προσθετικά  και ως προς την παροχή κινήτρων τόσο στη Σαουδική Αραβία όσο και σε άλλες χώρες για τη στήριξη των ελληνικών θέσεων σε θέματα άμεσου εθνικού ενδιαφέροντος.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στην ίδια πρωτοβουλία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και η Ιταλία κάτι που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της αλλά αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης συμμαχίας. 

Η διάθεση από την πολεμική μας αεροπορία δε θα γίνει άκριτα, χωρίς καμία προϋπόθεση αν τελικώς αυτό συμβεί.  Οι Έλληνες επιτελείς έχουν βάλει έναν πολύ συγκεκριμένο όρο προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η μεταφορά :

Την ενεργοποίηση μιας πυροβολαρχίας που ήταν εκτός λειτουργίας και δεν χρησιμοποιείτο. Η πυροβολαρχία αυτή έχει τεθεί σε λειτουργία από τις 20 Ιανουαρίου. Για τη λειτουργία και την προστασία του συστήματος που θα αποσταλεί στη Σαουδική Αραβία απαιτείται προσωπικό περίπου 130 ατόμων, με εκτιμώμενο κόστος 130.000 ανά μήνα. Το συνολικό κόστος της διάθεσης υπολογίζεται από 33 έως 45 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος και θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα