Η άγνωστη συνάντηση που έκρινε την προεδρία της Δημοκρατίας

Η άγνωστη συνάντηση που έκρινε την προεδρία της Δημοκρατίας

Tου Γιάννη Κ. Τρουπή

Mέχρι και την τελευταία στιγμή δεν είχε διαρρεύσει το παραμικρό. Ακόμα και ο χρόνος που επέλεξε ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει την πρόταση της  κυβερνητικής πλειοψηφίας για την προεδρία της Δημοκρατίας ξάφνιασε...

Οι κινήσεις του πρωθυπουργού σε σχέση με το νέο ένοικο της Ηρώδου Αττικού είχαν παραμείνει όλο το κρίσιμο διάστημα στο σκοτάδι. 

Κανείς για παράδειγμα δεν αντιλήφθηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε μερικές ημέρες πριν από την ανακοίνωση την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου στο σπίτι του στο Λυκαβηττό, όπου έγινε μια εκτενής κουβέντα. Το ενδιαφέρον όμως της υπόθεσης είναι πως ούτε και σε εκείνο το τετ α τετ ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε την τελική του απόφαση στην άμεσα ενδιαφερόμενη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης απλώς ανέφερε  στην κυρία Σακελλαροπούλου ότι ήταν μία από τις επιλογές του για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, χωρίς ωστόσο να της ανακοινώσει την απόφασή του. Η συγκεκριμένη συνάντηση που κράτησε αρκετή ώρα και στην οποία συζητήθηκαν αρκετά θέματα, κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ δεν την γνώριζαν ούτε οι στενοί συνεργάτες του.

Το τετ α τετ του Πρωθυπουργού με την σημερινή υποψήφια για την προεδρία της Δημοκρατίας  στον Λυκαβηττό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως συνάντηση ουσίας και όχι γνωριμίας, σύμφωνα με πηγή κοντά στον πρωθυπουργό. Αυτό γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντηθεί για πρώτη φορά μαζί της, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον περασμένο Απρίλιο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, ως Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Όλο αυτό το διάστημα που από τα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία παρέλαυναν διάφορα ονόματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκε υπό άκρα μυστικότητα. 

Την τελική του απόφαση ο Πρωθυπουργός την ανακοίνωσε κυριολεκτικά στο “παραπέντε”, σε ένα πολύ κλειστό κύκλο συνεργατών του, ο οποίος δεν υπερέβη τα πέντε άτομα, επιθυμούσε όλα να γίνουν με μεγάλη σοβαρότητα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι ακόμη και τα στελέχη του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, την τελευταία ώρα πριν την ανακοίνωση, είχαν κλειστά τα κινητά τους τηλέφωνα μέχρι την προβολή του τηλεοπτικού διαγγέλματος λίγο μετά τις  19:00 το απόγευμα της Τετάρτης.

Με το όνομα της μέχρι σήμερα Προέδρου του ΣτΕ, ως πρόταση της πλειοψηφίας για την Προεδρία της Δημοκρατίας, επιβεβαιώνεται η στρατηγική ανάλυση που ο κ.Μητσοτάκης είχε κάνει  εδώ και αρκετές μέρες ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι ικανό να κερδίσει το στοίχημα της συναίνεσης. 

Όπως είχε αναφέρει σε δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός λίγες μέρες πριν από την ανακοίνωση του ονόματος, η πρότασή του θα ήταν τέτοια που τα υπόλοιπα κόμματα θα έπρεπε να αιτιολογήσουν γιατί δε θα τη στηρίξουν, αναζητώντας τα σχετικά επιχειρήματα. Η πράξη επιβεβαίωσε την ανάλυση που είχε κάνει ο πρωθυπουργός με τα κόμματα να βρίσκονται πράγματι σε δύσκολη θέση. Όχι  τόσο το ΚΙΝΑΛ, το οποίο καθαρά  είπε «ναι», όσο ο ΣΥΡΙΖΑ που αιφνιδιάστηκε και μετά από την αρχική αμηχανία αναγκάστηκε τελικά να καταλήξει στη θετική ψήφο.