Handelsblatt: Έτσι θα κερδίσει η Ελλάδα τους επενδυτές

Handelsblatt: Έτσι θα κερδίσει η Ελλάδα τους επενδυτές

Σε μια αποτίμηση των πρώτων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων προχωρά η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία με αφορμή την κατάθεση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου αναλύει τις ενέργειες του πρωθυπουργού στην προσπάθειά του να αναστρέψει το δυσχερές κλίμα που επικρατούσε στον τομέα των ξένων επενδύσεων κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως σημειώνει ο συντάκτης της Handelsblatt, η Ελλάδα από το 2008 μέχρι το 2016 απόλεσε περισσότερο από το 25% του ΑΕΠ της, με τους επενδυτές αλλά και πολλές εταιρείες -ειδικότερα οι τράπεζες- να πασχίζουν να επιβιώσουν μέσα στη δυσχερή πραγματικότητα που είχε διαμορφωθεί εξαιτίας της κρίσης χρέους.

Η οικονομική εφημερίδα αναφέρεται στα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, επισημαίνοντας πως το πρόγραμμα με το οποίο εξελέγη στην εξουσία στις εκλογές του Ιουλίου είχε στο επίκεντρο την οικονομία και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, οι οποίοι κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαν γυρίσει την πλάτη τους στην Ελλάδα.

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, είναι η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 3,9% το 2020, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 2% το 2019 και 2,8% το 2020.

Αναφορικά με τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη που αποσκοπούν στην προσέλκυση επενδύσεων, η εφημερίδα αναφέρεται στη μείωση του εταιρικού φόρου από το 29% στο 24% (ο οποίος αναμένεται μελλοντικά να πέσει στο 20%) αλλά και στη μείωση της φορολογίας των μερισμάτων από το 10% στο 5%.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, σημαντικό βήμα για την περαιτέρω διευκόλυνση των επενδύσεων θα γίνει με την ψήφιση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, καθώς μέσα στις 144 σελίδες του περιλαμβάνονται σημαντικά μέτρα για την αποδόμηση της γραφειοκρατίας, την επιτάχυνση της νομολογίας και την περαιτέρω μείωση της φορολογίας.

Όπως αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα «η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει και το περαιτέρω άνοιγμα των αγορών αγαθών και υπηρεσιών στην Ελλάδα, οι περιορισμοί στις οποίες εμποδίζουν τον ανταγωνισμό και ωθούν προς τα πάνω της τιμές. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει επίσης αλλαγές στο εργατικό και απεργιακό δίκαιο και το δίκαιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις είναι η θεσμοθέτηση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την προκήρυξη απεργιών. Νέες, πιο ευέλικτες ρυθμίσεις στο δίκαιο συλλογικών συμβάσεων αποσκοπούν στην καταπολέμηση της μαύρης εργασίας. Πέραν τούτου οι μισθοί θα συνδέονται στενότερα με την παραγωγικότητα».

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται και για την αύξηση της τιμής των ακινήτων στην Ελλάδα, γεγονός που σύμφωνα με την Handelsblatt υποδηλώνει την αναστροφή του κλίματος κυρίως στην οικοδομική δραστηριότητα, η οποία από το 2007 κι έκτοτε σημείωσε πολύ μεγάλη μείωση (από 77.400 οικοδομικές άδειες το 2007, το 2017 εκδόθηκαν μόλις 14.000)

Πιο συγκεκριμένα, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως από το 2008 μέχρι το 2017 οι τιμές των ακινήτων σημείωσαν κάμψη κατά 42%, ωστόσο το 2018 σημείωσαν αύξηση 7,7%, ενώ αύξηση αναμένεται και για το τρέχον έτος.

Τέλος, η Handelsblatt κάνει αναφορά στις προσωπικές προσπάθειες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ώστε οι επενδυτές να βρίσκουν ανοιχτές τις πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ ο συντάκτης θεωρεί πως στο ίδιο πλαίσιο της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων εντάσσονται και οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με σημαίνουσες προσωπικότητες της αγοράς κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.