Γρηγόρης Δημητριάδης: Ο άνθρωπος του προέδρου

Γρηγόρης Δημητριάδης: Ο άνθρωπος του προέδρου

Το όνομά του μπορεί να μη λέει τίποτα στις χιλιάδες ψηφοφόρων που ψήφισαν τη Ν.Δ., καθώς δεν διεκδίκησε ποτέ να γίνει το «πρόσωπο» δίπλα στον πρόεδρο. Αλλά λέει πολλά σε όσους τον γνωρίζουν για τον τρόπο με τον οποίο ο νέος πρωθυπουργός σχεδιάζει να διαρθρώσει το κυβερνητικό του στρατηγείο στο Μέγαρο Μαξίμου

Πόσοι «αρχιτέκτονες» και «πρωτομάστορες» μπορούν να αυτοαναγορευτούν στον κολοφώνα της μεγάλης νίκης που πέτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσελκύοντας μαζικά στην «κοίτη» της Ν.Δ. χιλιάδες πολίτες έξω και πέρα από το πολιτικό και ιδεολογικό της φάσμα; Δεν πρόκειται για την «ερώτηση του εκατομμυρίου», αλλά για ένα ερώτημα που συνήθως βρίσκει την απάντησή του πολύ νωρίς στις φωτογραφίες των εκλογικών πανηγυρισμών! Εκεί όπου μπροστά στις κάμερες δίπλα στον νέο πρωθυπουργό συνωθούνται μεγάλα, μεσαία και μικρά στελέχη, με συμμετοχή πολλές φορές αντιστρόφως ανάλογη στη νίκη. Συνήθως αθέατοι και πολλά βήματα πίσω στέκονται οι αληθινοί «στρατηγοί», με το βλέμμα στις επόμενες μάχες που πρέπει να κερδηθούν για να έχουν περιεχόμενο και διάρκεια οι πανηγυρισμοί. Στην περίπτωση του Κυριάκου Μητσοτάκη τον ρόλο αυτό παίζει εδώ και τουλάχιστον μια εξαετία ο Γρηγόρης Δημητριάδης. Βρίσκεται στο πλευρό του από την εποχή που ο νέος πρωθυπουργός ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τον στήριξε όσο κανείς στη διάρκεια της απίστευτης κούρσας που τον έφερε στην ηγεσία της Ν.Δ. τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι σήμερα που οδεύει νικητής των εκλογών στην Ηρώδου Αττικού.

Το όνομα του Γρηγόρη Δημητριάδη μπορεί να μην λέει τίποτα στις χιλιάδες ψηφοφόρων που ψήφισαν τη Ν.Δ., καθώς δεν διεκδίκησε ποτέ να γίνει το «πρόσωπο» δίπλα στον πρόεδρο. Αλλά λέει πολλά σε όσους τον γνωρίζουν για τον τρόπο με τον οποίο ο νέος πρωθυπουργός σχεδιάζει να διαρθρώσει το κυβερνητικό του στρατηγείο στο Μέγαρο Μαξίμου. Με τον ανιψιό του και εξ απορρήτων του, κ. Δημητριάδη, να αναλαμβάνει καίριο πόστο.

Αναγνώριση

Οι ηττημένοι και οι κακεντρεχείς θα διαβάσουν στην επιλογή Μητσοτάκη «οικογενειοκρατία και νεποτισμό», αφού είναι ανιψιός του. Οι υπόλοιποι που έχουν γνώση του «βίου», της «πολιτείας» και της προσφοράς του θεωρούν την επιλογή ως απολύτως αυτονόητη και επιβεβλημένη. Ακόμη και στο ανταγωνιστικό κομματικό περιβάλλον της Πειραιώς, ο Γρηγόρης Δημητριάδης κατάφερε να στέκεται πέρα και πάνω από τους αυτονόητους διαγκωνισμούς και τις πολυποίκιλες φιλοδοξίες και να απολαμβάνει τη γενική αναγνώριση των προσόντων του και των ιδιοτήτων του! Ο μόνος εγγονός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που του μοιάζει φυσιογνωμικά τόσο πολύ, είναι οξύνους, εργατικός, αποτελεσματικός, συναινετικός, δίκαιος. Λεπτές ισορροπίες, δύσκολες αποστολές, διαχείριση κρίσεων, επίτευξη στόχων, τα δυνατά του σημεία! Ως σύμβουλος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε ο σύνδεσμος όλων των κορυφαίων στελεχών, αλλά και των βουλευτών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δείχνοντας τον προσήκοντα σεβασμό στην ιστορίας τους, στις ιδιαίτερες ευαισθησίες τους, πολλές φορές και τις παραξενιές τους.

Η συμβολή του εκτιμάται ότι ήταν καθοριστική για τη σύμπνοια και την αδιατάρακτη εσωτερική λειτουργία του κομματικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό το μοντέλο και αυτούς τους όρους λειτουργίας θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να φέρει μαζί του και στο Μέγαρο Μαξίμου, από το οποίο πλέον θα υπαγορεύεται και θα ελέγχεται καθημερινά επί συγκεκριμένων δεδομένων η υλοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης. Για τον Μητσοτάκη ο Γρηγόρης Δημητριάδης έχει αποδείξει ότι διαθέτει ένα ακόμη μίγμα προσόντων που τον καθιστά απόλυτο κυβερνητικό εργαλείο: διαθέτει υψηλή νομική κατάρτιση, έχει εξαιρετική αντίληψη της λειτουργίας της αγοράς, των κανόνων του επιχειρείν, της αξιοπιστίας και του σεβασμού των συμφωνιών.

Στη συνείδηση των συνομιλητών του ο εξ απορρήτων του νέου πρωθυπουργού είναι αυτό που οι Αγγλοσάξονες ονομάζουν doer. Στο νέο ρόλο του στο Μέγαρο Μαξίμου κουβαλάει ως προίκα και την απόλυτη γνώση των προσώπων που συγκροτούν τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., αφού ήταν και ο βασικός σκάουτερ στο Μητρώο Στελεχών που δημιούργησε η Ν.Δ.

Το σχέδιο για το Μαξίμου

Η μετατροπή του πρωθυπουργικού γραφείου σε «στρατηγείο» της κυβέρνησης θα επέλθει με την υιοθέτηση στοιχείων λειτουργίας της γερμανικής καγκελαρίας (Bundeskanzleramt), αλλά και του αντίστοιχου Cabinet Office του βρετανικού πρωθυπουργικού γραφείου. Οι αλλαγές θα περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί περί τις 24-25 Ιουλίου, αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις, υπό τον τίτλο «Οργάνωση και λειτουργία της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων».