Γ.Κουμουτσάκος: Έχουμε υπουργό Άμυνας περιορισμένης υπευθυνότητας

Γ.Κουμουτσάκος: Έχουμε υπουργό Άμυνας περιορισμένης υπευθυνότητας

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία η Ελλάδα έχει έναν Υπουργό Εξωτερικών περιορισμένης απασχόλησης και έναν Υπουργό Εθνικής Άμυνας περιορισμένης υπευθυνότητας τόνισε στον ΣΚΑΪ ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος αναφερόμενος στο σκηνικό έντασης που έχει δημιουργηθεί με την Τουρκία.

Επίσης σημείωσε ότι στο εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής η Νέα Δημοκρατία δεν πήρε κάποια απάντηση σχετικά με το ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να κάνει την προκλητική δήλωση περί ισοπέδωσης της βραχονησίδας.

Υπογράμμισε πως υπάρχουν σοβαροί προβληματισμοί για το κατά πόσο αυτή η φρασεολογία του ανταποκρίνεται σε πραγματικές συνθήκες ή είναι μια ρητορεία έντασης σκόπιμη και υπογράμμισε ότι αν είχε συγκεκριμένο περιεχόμενο η δήλωση πρόκειται για μια δήλωση επιχειρησιακού χαρακτήρα.

«Εάν ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Κι αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή που την ενστερνίζεται και η κυβέρνηση» είχε δηλώσει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Ο κ Κουμουτσάκος συμπλήρωσε πως η χώρα μας δεν πρόκειται να δεχτεί καμία αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία και ότι υπάρχει σύμπνοια σε σχέση με αυτό.

Ακολούθως με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κουμουτσάκος, σημείωσε ότι «δεν είναι ανεκτή οποιαδήποτε αμφισβήτηση από την Τουρκία του Διεθνούς Δικαίου και του status quo στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Θέλουμε τον διάλογο, αλλά ο διάλογος δεν μπορεί να είναι προϊόν της συγκεκριμένης πολιτικής που ενισχύει την ένταση»

Και διαμηνύει προς την Τουρκία: «Ούτε να διανοηθεί η Άγκυρα ότι η ένταση μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις εξαναγκασμού της χώρας μας σε οποιαδήποτε μορφή διαπραγμάτευσης».

Εν συνεχεία σημείωσε ότι «στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής δεν λάβαμε κάποια απάντηση σχετικά με το ποιοι ήταν οι συγκεκριμένοι λόγοι που οδήγησαν τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και, κυρίως τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, να κάνουν αυτές τις δηλώσεις», και υπογράμμισε ότι «στις δημοκρατίες παντού στον κόσμο την εξωτερική πολιτική χαράζει το Υπ. Εξωτερικών. Αυτό έχει την ευθύνη. Το Υπ. Εθνικής Άμυνας την υποστηρίζει προασπιζόμενο την εθνική ασφάλεια. Το ανάποδο, εκτός από αδιανόητο, είναι και επικίνδυνο. Και για τη δημοκρατία και για το εθνικό συμφέρον».

«Δυστυχώς σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία αυξημένης έντασης στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, σε δύσκολες συνθήκες για την Πατρίδα, στην κυβέρνηση υπάρχει Υπουργός Εξωτερικών μερικής απασχόλησης και Υπουργός Άμυνας περιορισμένης υπευθυνότητας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ειδικά, τώρα που τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής & εθνικής ασφάλειας παρουσιάζουν τέτοια ένταση και όξυνση», κατέληξε.