Γερμανικός Τύπος: Προεκλογικός ελιγμός Τσίπρα η ψήφος εμπιστοσύνης

Γερμανικός Τύπος: Προεκλογικός ελιγμός Τσίπρα η ψήφος εμπιστοσύνης

Στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση και στην τριήμερη σχετική συζήτηση στην ελληνική βουλή αναφέρεται τμήμα του γερμανικού Τύπου.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η DW, η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει: «Λίγο πριν τις Ευρωεκλογές και για ακόμη μια φορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η ψηφοφορία θα γίνει μάλλον την Παρασκευή μετά από τριήμερη συζήτηση, όπως αναφέρουν ελληνικά ΜΜΕ.Είχε προηγηθεί πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας κατά του Παύλου Πολάκη, αναπληρωτή υπουργού Υγείας της κυβέρνησης Τσίπρα.

Ο τελευταίος είχε εκφραστεί υποτιμητικά απέναντι σε πολιτικό της Νέας Δημοκρατίας με αναπηρία. Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ήδη στο προοίμιο της πρότασης δυσπιστίας ότι δεν χρειάζεται να γίνει συζήτηση μόνο για έναν υπουργό, αλλά να τεθεί σε δοκιμασία κατευθείαν ολόκληρη η κυβέρνηση. Πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν την αντίδραση αυτή λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές ανούσιους διαξιφισμούς και εκτιμούν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει δεόντως την ευκαιρία της πολυήμερης συζήτησης για τον προεκλογικό της αγώνα».

Για το ίδιο θέμα το περιοδικό Spiegel γράφει στην ιστοσελίδα του: «Μέσα σε τέσσερις μήνες η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ζητά για δεύτερη φορά ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή. Η αντιπολίτευση εκτιμά ότι πρόκειται για προεκλογικό ελιγμό.Μόλις πριν από λίγους μήνες ο πρωθυπουργός Τσίπρας κέρδισε μετά βίας τη ψήφο εμπιστοσύνης στη διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας (τώρα Βόρεια Μακεδονία). Τώρα λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές θέλει για άλλη μια φορά η βουλή να κρίνει την κυβέρνησή του».

Από τη μεριά της η Handelsblatt σημειώνει πως ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε μια «σούπερ» εκλογική χρονιά λόγω των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό εξήγγειλε τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και ενέργεια. Η γερμανική εφημερίδα ότι οι δανειστές μπορούν να είναι ήσυχοι καθώς με το ειδικό ταμείο ο Αλέξης Τσίπρας θα διασφαλίσει τις δεσμεύσεις της Ελλάδας. Στο άρθρο γίνεται ειδική αναφορά και τον χρόνο που επέλεξε ο Έλληνας πρωθυπουργός να ανακοινώσει τα νέα μέτρα καθώς αρχίζει στην ελληνική βουλή η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του.