Γερμανικός Τύπος: Η απεγνωσμένη μάχη του Αλ. Τσίπρα

Γερμανικός Τύπος: Η απεγνωσμένη μάχη του Αλ. Τσίπρα

«Η Ελλάδα εν όψει κυβερνητικής αλλαγής», είναι ο τίτλος στην Berliner Zeitung που κάνει λόγο για μια «απεγνωσμένη μάχη του πρωθυπουργού» να πετύχει την ανατροπή στο παρά πέντε.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «ο κ. Τσίπρας καλεί τους ψηφοφόρους του να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στην αριστερή κυβέρνησή του», ενώ «υπόσχεται νέες θέσεις εργασίας και χαμηλότερη φορολογία».

«Την ώρα που η Νέα Δημοκρατία βιώνει μια αναγέννηση που τη φέρνει στα παλιά της ποσοστά, στο αριστερό στρατόπεδο και λόγω της οικονομικής κρίσης η τράπουλα ξαναμοιράστηκε», αναφέρει η BZ για να προσθέσει: «Υπό τη νέα του ονομασία το άλλοτε ισχυρό κεντροαριστρό ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ωφεληθεί από την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ. 

Παράλληλα, η εφημερίδα κάνει την εκτίμηση πως «οι Έλληνες ψηφοφόροι φαίνεται να μετακινούνται και πάλι προς τον κεντρώο χώρο».

SZ: Εκτός από τον Τσίπρα κανείς δεν πιστεύει σε νίκη της Αριστεράς

Εκτενέστατο ρεπορτάζ ενόψει των εκλογών της Κυριακής φιλοξενεί και η Suddeutsche Zeitung σημειώνοντας ότι «εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα κανείς στην Ελλάδα δεν φαίνεται να πιστεύει σε νίκη της Αριστεράς».

Το ολοσέλιδο δημοσίευμα φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, δηλώσεις της απερχόμενης περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, η οποία σε ερώτηση γιατί όλες οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούν την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι δεν έχει αναλύσει ακόμη ούτε τη δική της εκλογική ήττα.

Αναφορικά με το ρόλο που έπαιξε η φωτογραφία του πρωθυπουργού σε πολυτελές σκάφος, η κ. Δούρου διερωτάται: «''Είναι κάποιος διεφθαρμένος μόνον επειδή ανεβαίνει σε έναν τέτοιο σκάφος'';» 

Το ρεπορτάζ φιλοξενεί δηλώσεις και του επιχειρηματία Ευάγγελου Μυτιληναίου ο οποίος προβλέπει μεν την ήττα του Τσίπρα, επισημαίνει ωστόσο ότι «δεν θα έπρεπε να τον ξεγράψουμε». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι «σκληρό καρύδι», με μεγάλες αντοχές. Ωστόσο, ο κ. Μυτιληναίος εξηγεί πως «θα χάσει ο Τσίπρας επειδή έμπλεξε με τους λάθους ανθρώπους; Από το 2009 όλοι οι πρωθυπουργοί της κρίσης έχασαν», σημειώνει.

H SZ, επιχειρώντας να εξηγήσει τους λόγους της διαφαινόμενης -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- ήττας του ΣΥΡΙΖΑ,  αναφέρει μεταξύ άλλων πως «υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και που πιστεύουν ότι το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός ήταν υπερβολικά απόμακρος. Το ίδιο λένε και για την περιφερειάρχη Δούρου. Οι εσωκομματικοί επικριτές δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους». 

Και συνεχίζει: «Η γραφειοκρατία δεν έγινε καλύτερη. Όταν πέρσι ξέσπασε η πυρκαγιά στο Μάτι, αποκαλύφθηκε η απόλυτη αδυναμία μιας κακά οργανωμένης διοίκησης». Η Ρένα Δούρου κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια. «Αδίκως», υποστηρίζει η περιφερειάρχης.