Κανείς δεν είναι τρελός να θέλει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Κανείς δεν είναι τρελός να θέλει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Κανείς δεν θα πρέπει να διανοηθεί να έρθει στα δικά μας τα νερά, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας τις τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αναφέρθηκε σε «μηνύματα» που έχει στείλει η ελληνική κυβέρνηση και τα οποία «έχουν εισπραχθεί», εκτιμώντας ότι «κανείς δεν είναι τόσο τρελός ώστε να θέλει να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο».

Ειδικότερα, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, ερωτηθείς ο κ. Κατρούγκαλος για το τι θα κάνει η Ελλάδα αν οι Τούρκοι στείλουν το γεωτρύπανο Γιαβούζ να κάνει γεωτρήσεις στην ελληνική ΑΟΖ, ανατολικά του Καστελόριζου, υποστήριξε ότι η διαφορά είναι πως «εμείς έχουμε πολεμικό ναυτικό»,

Συγκεκριμένα, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε δείγμα «αδυναμία τη συνέχιση της έντασης από την Τουρκία», ενώ στην ερώτηση «τι θα πούμε, ότι είναι αδύναμη η Τουρκία και θα αγνοήσουμε την παρουσία τους εκεί;», απάντησε ότι «από πλευράς διεθνούς δικαίου δεν υπάρχει διαφορά. Υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά, εμείς έχουμε πολεμικό ναυτικό και έχουμε στείλει παντού τα αναγκαία σήματα ότι δεν θα πρέπει κανείς να διανοηθεί να έρθει στα δικά μας τα νερά».

«Και σας διαβεβαιώνω ότι αυτά τα μηνύματα έχουν εισπραχθεί γιατί κανείς δεν είναι τόσο τρελός ώστε να θέλει να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, προσθέτοντας ότι «λέω ότι έχουμε στείλει τα αναγκαία μηνύματα για να μην διανοηθούν». Επιπλέον, σε παρατήρηση ότι πρόκειται για διαφοροποίηση, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «ανέκαθεν ήταν αυτή η θέση μας».

Όσον αφορά το τι θα αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφερόμενος στο κείμενο συμπερασμάτων του Γενικού Συμβουλίου της Τρίτης είπε ότι «είναι ένα πολύ προωθημένο σχέδιο που κάνει λόγο για μέτρα κατά της Τουρκίας στο βαθμό που θα συνεχίζει τις παράνομες δραστηριότητές της».

Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «δεν προσδιορίζονται μέτρα για να υπάρχει ελαστικότητα και κλιμάκωση» και σημείσωσε ότι «πέρα από τα μέτρα το όλο ζήτημα πλήττει έμμεσα την οικονομία της που είναι ευάλωτη».

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε, επίσης, ότι «η θέση μας είναι πάντοτε αυτή. Η Τουρκία έχει τα δικαιώματα που της δίνει το διεθνές δίκαιο, δεν έχει τα δικαιώματα που θέλει να επιβάλει με την ισχύ της. Τα μόνα δικαιώματα που αναγνωρίζουμε είναι αυτά που της αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο».

Σημειώνεται τέλος ότι σήμερα πραγματοποιεί επίσκεψη υπουργείο Εθνικής Άμυνας η διοικήτρια του 6ου στόλου των ΗΠΑ, αντιναύαρχος Λίζα Φρανκέτι.